Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Reklama Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie 
Autor Wiadomość

Post Reklama Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Instytut Matki i Dziecka w Warszawie wypuścił reklamę:
http://www.press.pl/add_img/porod.avi (3,08 MB)

Ukazana jest w niej sala porodowa, na której kobieta zamiast dziecka rodzi odkurzacz. Komentarz brzmi: "A ty, co jeszcze musisz kupić, zanim zdecydujesz się na dziecko?"

Co sądzicie o reklamie? Sensowna, bezsensowna? Zachęca do czegoś? A może wręcz odstręcza?

Zachęcam do dyskusji :)

Wt lip 18, 2006 8:04

Czy warto tak odkładać fakt zostania rodzicem, bo jeszcze tego nie mamy, to nam potrzebne.
A co jeśli potem będę chciała mieć dziecko a natura powie- o nie już za późno, to dopiero ból.

Ja chce mieć dzieci i nie zamierzam ich przyjścia na świat uzalezniać od tego np czy już się do końca umeblowaliśmy, albo jescze by się nowy telewizor przydał.
Wiadomo że dziecko to wielkie szczęście ale i wydatek. Uważam jednak że wydatek który sie "opłaca" :)
Sama reklama wydaje mi sie zrobiona w taki sposób że nie powinna urażać.

Pozdrawiam

Wt lip 18, 2006 10:54

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 17840.html

'Feministki protestują przeciw reklamie pod patronatem Instytutu Matki i Dziecka

- Ludzie nie dlatego nie decydują się na dzieci, że mają wybujałe ambicje materialne, ale raczej dlatego, że nie czują się bezpiecznie - mówi Nowakowska. Podkreśla, że kobiety obawiają się rodzić dzieci, bo w razie utraty pracy albo opuszczenia przez męża zostaną ze swoimi problemami zupełnie same. - W kraju, gdzie nie sposób wyegzekwować obowiązek alimentacyjny, kampania nawołująca do rodzenia dzieci nie ma sensu.'

No to spot chyba spełnił swoje zadanie - zaczyna się dyskusja :)
Jakoś też mi się nie wydaje, że ludzie przedkładają konsumcję nad dzieci... Mam trzy dychy na karku, żonaty, z własnym mieszkaniem i jestem bezdzietny...
A miałbym juz dawono dzieci, gdyby nie to, że pieniędzy na jedzenie brakuje :(

Pn lip 31, 2006 7:12

Ale z drugiej strony - mało to jest związków, w których dzieci chodzą głodne, bo matka nigdy nie miała materialnych możliwości zaspokojenia ich potrzeb - a jednak zdecydowała się na urodzenie ich :?:

Po prostu - odpowiedzialność.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn lip 31, 2006 8:09
Zobacz profil WWW

Ta reklama uderza przedewszystkim w tajemniczą i czarowną magię porodu. Reklama ta jest wstrętna. Mam już parę porodów za sobą i wiem, że nie powinno się w tak ochydny sposób kpić z kobiet-matek. Wymyślcie coś innego. Ukażcie dlaczego warto kochać dzieci. Pokażcie, dlaczego kobieta zapomina o bólu przy porodzie w chwili, gdy położy się jej dziecko przy piersi. Pokażcie, że dziecko nie przeszkadza w karierze i są ludzie, którzy chętnie pomagają. Zapytajcie wówczas czy i wy nie chcielibyście tego przeżyć. Liczę, że ta szokująca reklama niedługo zniknie. Dziwię się, że Instytut Matki i Dziecka podpisuje się pod tą reklamą. Ciekawe ile dzieci ma osoba zatwierdzająca ten fakt. :-(

Cz sie 03, 2006 12:38

marto troche przesadzasz bo ta reklama miala być z jajem;D mnie np bardzo rozbawila .. czar i porod swoja drogą ale trzeba umiec sie smiac ze wszystkiego wiesz dokladnie ze gdyby ta reklama byla przedstawiona wg twojej wizji nie odbila by sie najmniejszym echem a przeciez o rozglos tu chodzi:D nikt tu nie chcial nikogo ani niczego obrazac ani wysmiewac a najmniej ciebie bo ty jak sama mowilas jestes juz o kilku porodach:) ta reklama ma zachecic do prokreacji i chyba dziala bo wlasnie ide zaczaić się w pobliskie krzaki za przystankiem pksu:D:D:D ;) :D:D:D::D:D

Pt sie 04, 2006 22:25

Ta reklama uderza przedewszystkim w tajemniczą i czarowną magię porodu. Reklama ta jest wstrętna. Mam już parę porodów za sobą i wiem, że nie powinno się w tak ochydny sposób kpić z kobiet-matek. Wymyślcie coś innego. Ukażcie dlaczego warto kochać dzieci. Pokażcie, dlaczego kobieta zapomina o bólu przy porodzie w chwili, gdy położy się jej dziecko przy piersi. Pokażcie, że dziecko nie przeszkadza w karierze i są ludzie, którzy chętnie pomagają. Zapytajcie wówczas czy i wy nie chcielibyście tego przeżyć. Liczę, że ta szokująca reklama niedługo zniknie. Dziwię się, że Instytut Matki i Dziecka podpisuje się pod tą reklamą. Ciekawe ile dzieci ma osoba zatwierdzająca ten fakt. :-(

Marto - nie sądzę, żeby celem autora reklamy było obrażanie kogokolwiek. Po prostu człowiek wybrał bardzo drastyczny i bezpośredni sposób pokazania, że czasami ludzie za bardzo skupiają się na pieniądzach...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt sie 04, 2006 22:27
Zobacz profil WWW

"...Rodzicom mówisz: za wcześnie. Koleżankom, że partner nie jest gotowy. A zegar biologiczny tyka i nie da się go zatrzymać."

"...Pamiętaj: podczas gdy wiele spraw możesz odłożyć na później, decyzja o dziecku nie do końca leży w twoich rękach. O tym, jak będzie przebiegać ciąża i czy dziecko urodzi się zdrowe, w dużej mierze decyduje twoja fizjologia i wiek.

Kobiety opóźniają zajście w ciążę, bo czekają na właściwy moment kariery (21 proc.), uczą się lub zdobywają wykształcenie (17 proc.), chcą jeszcze korzystać z życia (12 proc.)."

Wyniki sondy-Nie decyduję się na macierzyństwo dlatego, że:

boję się utraty pracy 14%
nie chcę zamknąć się w świecie "zupek i kupek" 11%
mój partner nie nadaje się na ojca 7%
boję się, że przytyję 6%
to nie dla mnie 9%
nie stać nas na dziecko 26%
uważam, że mam jeszcze na to czas 27%

tutaj cały artykuł

Wt sie 08, 2006 11:49
Moderator

A mnie reklama bardzo się podoba. Nie uważam, by miała na celu obrażenie czyichś uczuć, choć rozumiem, że ktoś może poczuć sie urażony.

Reklama w bardzo pomysłowy sposób ukazuje problem, który już powoli zaczyna nas dotykać. Na pewno nie odnosi się do wszystkich kobiet czy małżeństw. Są przecież obiektywne przesłanki, z powodu których małżeństwa nie decydują się na dzieci. Natomiast ileż jest małżeństw, które stać na dzieci, a które ze zwykłej wygody sobie na nie nie pozwalają? To chyba jeden Pan Bóg wie ;)
I faktycznie odkurzacz, kino domowe, wakacje, super samochód zaczynają być ważniejsze niż szczęśliwa i pełna rodzina.

Wydaje mi się, że problem jest szerszy. Można go określić brakiem otwartości na człowieka - zarówno na własne dzieci, które mogą przyjść na świat, na własnych przyjaciół, którzy w natłoku pracy i obowiązków gdzieś znikają, na własną żonę czy męża. O tym zjawisku pisze w ostatnim numerze OZON. Warto przeczytać.

Pozdrawiam :)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sie 08, 2006 13:13
Zgadzam się z Rozalką. I tak właśnie teraz jest, że małżonkowie zamiast dzieca wolą nowy sprzęt, wakacje czy nowy bardziej "wypasiony" dom/wille.I ta reklama to właśnie pokazuje.

Wt sie 08, 2006 19:09

I faktycznie odkurzacz, kino domowe, wakacje, super samochód zaczynają być ważniejsze niż szczęśliwa i pełna rodzina.

Rodzina to także mąż i żona, dzieci nie są warunkiem koniecznym. Czy uważasz, że mężczyzna i kobieta nie mogą być szczęśliwi we dwoje?

Wt sie 08, 2006 19:48
Moderator

Zauważ, że użyłam wyrażenia pełna rodzina. Owszem, za takową uważam małżeństwo z dzieckiem/dziećmi. W innym wypadku jest ona dla mnie niepełna.

Uważam też, że kobieta ma w sobie tyle miłości, by móc ją obdarzyć także swoje dzieci, nie tylko męża ;) Miłość nieprzekazywana innym z czasem staje się zwyczajnym egoizmem.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sie 08, 2006 19:55

Mnie sie reklama nie podoba bo jest prowokacyjna.Ponadto Instytut Matki i Dziecka kojarzy mi się z miłością i czułością a tych wartości nie ma za grosz w omawianej reklamie.

Śr sie 09, 2006 13:24
A czy w młodych małżonkach czy wogóle ludziach, którzy zamiast dziecka wybierają np. nowy sprzęt AGD czy RTV jest oprócz egoistycznej miłości jakąś inna milość?

Śr sie 09, 2006 19:13

Śr sie 09, 2006 19:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona