Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Coś o pogodzie.
Porozmawiajmy w Hyde Parku na temat pogody.
Może się podzielę jednym z wydarzeń.Było to wtedy,gdy chodziłem jeszcze do podstawówki.Szłem przez miasto z rodzicami w jedno miejsce.Niby świeciło słońce i było pogodnie.Jednak bliżej wieżowców wirowały tumany kurzu wdzierając się do oczu.Nieba nie było widać.Trzeba było zrezygnować z dalszej drogi ze względu na silny wiatr.Okazało się,że nad moim miastem przeszła trąba powietrzna.Uszkodzeniu uległ jeden z wieżowców,nikt oczywiście nie zginął,a wieżowiec stoi tak jak dawniej.Co sądzicie o takich ekstremalnych zjawiskach ?
|
Wt cze 20, 2006 10:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dodam,że byłem w bezpiecznej odległości od wiru.
|
Wt cze 20, 2006 10:44 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Kiedyś na moim boisku szalała trąba powietrzna, chcieliśmy w nią wbiec, ale zbyt szybko się rozwiała. Co mam sądzić? Są to zjawiska w polsce tak marginalne, że w sumie nie ma co o nich sądzić. Zdaży się raz na kilka lat i to jeszcze taka, że praktycznie nikt ich nie zauważy. Nie mamy w polsce ekstremalnej pogody, to i co o nich sądzić nie wiem.
Poza tym- w polsce nie ma wierzowców:>
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt cze 20, 2006 11:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trąba czasami bywa, głównie na północy. Tak samo niewielkie trzęsienia ziemi w okolicach Krynicy, itp. Na północy czasem można zobaczyć zorzę polarną (niestety b. rzadko)
|
Wt cze 20, 2006 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
PS. Bardziej by mnie zdziwił wybuch wulkanu w Polsce  *
* - Kiedyś oczywiście były. Istnieją podejrzenia, że góra w Alwernii to właśnie wygasły wulkan.
|
Wt cze 20, 2006 11:17 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ma wieżowców? Przecież 10 pięter to już wieżowiec.To nie musi być kilkaset metrów.Ale wróćmy do pogody.Może zajmijmy się kwestią prognoz pogody i innymi zjawiskami.Najciekawsze są chyba niże,ale można pisać i o innych.
Najniższe ciśnienie na poziomie morza:976 hpa - Lublin Radawiec,26 luty 1989 (na podst. www.wetteronline.de )
|
Wt cze 20, 2006 11:19 |
|
 |
A.
|
10 pięter? To chyba krasnoludków. A właściwie to takie mówienie na wyrost- O, patrzcie ile tych wieżowców na moim osiedlu, łohoho! Raczej przeżytek, chęć podniesienia własnego ego w stosunku do miast w których naprawdę so wieżowce/drapacze chmur. Więc nazwijmy to po imieniu- blok.
Widziałem już różne zboczenia, ale mówienie, że najciekawsze są niże?! Hem, hem, hem...
Na Discovery jest "Raging Planet"- dość fajny programik, lubie go czasem pooglądać, popatrzeć na ekstremalną pogodę. Z polskich warunków to najchętniej burze- bo to najekstremalniejsze czego można tu doznać. Nienawidze za to upałów, tak jak teraz są:/
PS. Wskakujcie, lawa płynie! 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt cze 20, 2006 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A propos: Jeśli ktoś chce dokładnie wiedzieć jak kształtuje się sytuacja pogodowa w jego rejonie, a ma pewne pojęcie o elektronice - niech zmontuje sobie odbiornik na pasmo lotnicze (108-136 MHz, AM). Można słuchać tam tzw. VOLMETu dla najbliższego lotniska.
|
Wt cze 20, 2006 11:47 |
|
 |
Mieszek
|
A. Cytuj: Kiedyś na moim boisku szalała trąba powietrzna, chcieliśmy w nią wbiec, ale zbyt szybko się rozwiała. Co mam sądzić? Są to zjawiska w polsce tak marginalne, że w sumie nie ma co o nich sądzić. Zdaży się raz na kilka lat i to jeszcze taka, że praktycznie nikt ich nie zauważy. Nie mamy w polsce ekstremalnej pogody, to i co o nich sądzić nie wiem. Poza tym- w polsce nie ma wierzowców:>
wiesz co A. brak mi słów
pojawia sie coś i dzieciak od razu musi to "zbadać"
najlepiej własnym cialem by to "odczuć"
jak Puchatek do miodku 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Wt cze 20, 2006 18:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do odbiornika na pasmo lotnicze.Jaka jest cena elementów i jak to zbudować nie będąc elektronikiem.Na pewno generator fal radiowych,transformator,antena teleskopowa najlepiej.A moc.Dystans np.Łęczna-Świdnik ?
|
Wt cze 20, 2006 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dróg jest kilka:
- Przestrojenie i przeróbka głowicy z TV [1]
- Budowa odbiornika o bezpośrednim wzmocnieniu [2]
- Budowa odbiornika z reakcją [3]
- Budowa superheterodyny [4]
[1] - Dla nieelektronika raczej odpada
[2] - Taki odbiornik będzie bardzo prosty w budowie, ale zapewni czułość wystarzającą do słuchania stacji pracujących nie dalej niż kilka km
[3] - Niezbyt fortunne rozwiązanie. Wymagałby wzmacniacza wejściowego, żeby nie siać przez antenę.
[4] - Najkorzystniejsze rozwiązanie. Płytka uniwersalna, troche drutu, wzm wejściowy na jednym tranzystorze, przemiana na jednym scalaku, m.cz na scalaku, i hula. Troche blachy (ekran), drutu i kondensatorów. Do 35 zł powinno się zmieścić.
|
Wt cze 20, 2006 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Antena od TV, na kawałku drutu odbiór będzie lipny.
|
Wt cze 20, 2006 21:37 |
|
 |
A.
|
Jak Ci brak słów to nie komentuj. Nie robisz mi tym łaski.
szalony- a jak z legalnością tego?:> Można podsłuchiwać sobie na luzie, czy mam się bać, że nocą w drzwi załomocą? 
|
Wt cze 20, 2006 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1mo - sądze, że jest to legalne, ale nie wiem. Jak chcesz mieć święty spokój, to idź do PZK, i wyrób za 12 zł licencję nasłuchowca.
2do - A jak wykryć odbiornik ?
3tio - Dlatego ważne jest, żeby odbiornik nie siał jakimiś śmieciami w przestrzeń (cecha reakcji, heterodyny też). Pasmo lotnicze jest szczególnie kontrolowane, i jego przypadkowe zakłócanie mogłoby zaowocować nieprzyjemnościami. Dobrze zrobiony odbiornik nie sieje.
Pozdrawiam 
|
Wt cze 20, 2006 21:55 |
|
 |
Nutka
|
A mi kiedyś przez działkę z budowanym domem przeleciałam mała trąbka powietrzna 
Akurat grabiliśmy ściętą trawę w kupki ...... nagle zzzzzzziuuuuuuu patrzę a tu jakiś buczący wir zasuwa przez działkę
Ta skubana trąbka zepsuła 3 kupki trawy i połowę z tego zostawiła na płocie 
Śr cze 21, 2006 6:39 |
|
|
|