Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 06, 2025 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Ubuntu Linux Christian Edition 
Autor Wiadomość

Post Ubuntu Linux Christian Edition
Czy ktoś z was posiada ten system? Jest on warty polecenia?

Czy Ubuntu CE posiada polską wersję? Zacząłem go ściągać (7%), lecz wstrzymałem (praca ze spolszczonym systemem jest znacznie przyjemniejsza i szybsza).

http://www.idg.pl/ftp/newproducent.asp? ... &sys=linux (tutaj wymieniony jest tylko angielski)
http://www.idg.pl/ftp/linux_1299/Ubuntu.6.06.1.pl.html (natomiast zwykłe Ubuntu po polsku)

Wt wrz 19, 2006 14:12
A t co znowu za cudo? :P Dochodzi juz do paranoi. I co? Nie bedzie tam demonow i druidow?

/etc/init.d/angels start? :P

Paranoja.

Crosis

Cz wrz 21, 2006 11:01
Ubuntu to brzmi jak w języku swahili.Po prostu nowy system.Chociaż polecam tuning na Windows Vistę,oczywiście instalacja na własne ryzyko i trzeba przeczytać poradnik o instalowaniu.Pozostanie XP ale w nowej szacie Windows Visty.Ściągałem program,ale gdy przeczytałem po angielsku:"your own risk" czy "system damages" to się zniechęciłem.

Pt wrz 22, 2006 9:50

Pt wrz 22, 2006 10:46
Ingerencja w system jest zawsze ryzykowna,ale nie zawsze dochodzi do awarii Windowsa.Programy typu experience pack czy Vista inspirat pack wystarczy tylko umiejętnie zainstalować.

N wrz 24, 2006 14:59
Ale wróćmy do Ubuntu.Jeśli się umiejętnie zainstaluje też nie powinno dojść do awarii.Zmieniłem wygląd systemu nie robiąc 100 % tuningu.Wygląd też ciekawy i podobny do Visty.

N wrz 24, 2006 15:02

Zainstalowałem zwykłe Ubuntu. System lekki, dość funkcjonalny, jednak brakuje mu np. konfiguratora programu ładującego GRUB (musiałem ręcznie edytować listę i czas oczekiwania w pliku .conf). Instalator zadaje tylko kilka pytań - nie da się wybrać, co się chce zainstalować (wchodzi chyba cała zawartość 1 płyty CD), skonfigurować bootloader'a itp. Inaczej: prostota. :) Coś za coś.

Są jeszcze Kubuntu, Xubuntu i inne (np. Fluxbuntu).

Przyjaznymi użytkownikom systemami są nadal Mandriva i SuSE (mają wersję płatną i darmową) - szczególnie ta druga (lecz zasobożena).

N wrz 24, 2006 21:01
A t co znowu za cudo? :P Dochodzi juz do paranoi. I co? Nie bedzie tam demonow i druidow?

/etc/init.d/angels start? :P

Paranoja.

Crosis

Kod:
System opiera się na Ubuntu 6.06 i wykorzystuje środowisko graficzne GNOME. Czym dystrybucja różni się od klasycznego Dapper Drake? Otóż automatycznie uruchamia się w niej aplikacja wyświetlająca cytaty z Biblii, a zainstalowany pakiet GnomeSword umożliwia wyszukiwanie w tekstach Pisma Świętego, przeglądanie różnych tłumaczeń, komentarzy i słowników do tekstów objawionych. Odświeżono również menedżer logowania GDM i ułatwiono dodawanie aplikacji związanych z chrześcijaństwem i edukacją.

Ubuntu, to taki lzejszy debian. Linux jak linux. Ja uzywam gentoo, ale dla kogos kto woli cos prostszego ubuntu jest niezly.

N wrz 24, 2006 21:04
Ja wiem co to ubuntu :P Ale fakt Christian Edition mnie po prostu zdewastował :P

Crosis

Cz wrz 28, 2006 22:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]