Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 12:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Pismaki 
Autor Wiadomość
Post Pismaki
http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1164438392

Hehehehe, zawsze wiedziałem, ze w Super Ekspresie jak też w Faktach czy innych tego typu szmatławacach, pracuja dyletanci, a nie dziennikarze.
Nierzetelne informacje, bombardowanie ludzi zafałszowanymi informacjami i spreparowanymi zdjęciami.

Jak tutaj wierzyć czemuś takiemu, skoro w tak prostej sprawie mijają sie z prawdą.

Czy ktos mógłby mi wyjasnic dlaczego ludzie kupuja tego typu "gazeciny" ? Co skłania ludzi do wykładania pieniędzy na tak kiepskiej jakości pismidła?
Czy ludzkośc naprawdę ogarnia wtórny analfabetyzm podsycany takimi nędznymi dziennikami?
Może to pytania dla socjologów, ale co wy o tym myślicie?

Ja skłaniam sie do zasłyszanej niegdyś tezy, ze ludzie staja sie po prostu bardziej leniwi i bardziej z tego powodu głupieją. Trudno im przeczytać jakiś dłuższy tekst, wola tzw. tabloidy w których jest mnóstwo zdjęc i nikłe (w dodatku często fałszywe) informacje, składajace się co najwyżej z 4-5 zdań.

Jakie jest wasze zdanie w tym temacie?

So lis 25, 2006 12:51
Mogę powiedzieć,że nie czytam prasy brukowej.Bardzo nie lubię kłamstw i szukam rzetelnej informacji.Prawdę piszą na stronach katolickich i w katolickich gazetach.Są gazety i media preferujące sensację i kicz ale są też i porządne np."Nasz Dziennik".Nie wiem co sądzisz tolkienie o tygodniku "Wprost".

So lis 25, 2006 12:59
Jakkolwiek nie zgodzę się z EIRE co do wymienionych przez niego mediów, to zgodzę się co do szmatławców typu Fakt itp. A dlaczego ludzie to kupują?

Bo lubią czytać. Bo to jest ciekawe. Bo chcą sensacji. Bo od czasu Koloseum niewiele się zmieniło. Ludzie pragną krwi.

Crosis

So lis 25, 2006 13:16
Bo od czasu Koloseum niewiele się zmieniło. Ludzie pragną krwi.

Panem et circenses - jak wołał rzymski plebs. W tym przypadku głównie chodzi o to drugie, bo chlaba to nam takiego typu piśmidłą tylko ujmują :)

Czyżby jednak tego typu media kupował plebs? Czyżby mimo powszechnej i dostepnej każdemu edukacji dalej istniał plebs?
Czyli uważasz, iż nic sie nie zmieniło?

Może cię zaskocze, ale znam ludzi wykształconych (nawet z tytułami), którzy namiętnie czytują "Fakt". Wychodziło by na to, ze wykształcenie nie czyni z plebejusza inteligenta.

Cytuj:
Nie wiem co sądzisz tolkienie o tygodniku "Wprost".

Uczucia mieszane :) Jak do wszystkich mediów. Czytuje GW, Wprost, Rzeczpospolita, Trybune (mam darmowo w pracy :) ). Sporadycznie Nasz Dziennik...no i regularnie GN (proboszcz wciska :) ).
Nie przecze, że zdarza mi sie przejrzeć SE lub Fakt, ale zawsze po tym mi pozostaje niesmak. Z obrazkowych pisemek to wole poczytac (poprzegladac) Tytusa, Romka i A'Tomka - starsi pamietaja Papcia Chmiela :)

So lis 25, 2006 13:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]