Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: Nagonka na Jana Pawła II
Witold33 napisał(a): Masz rację. ale nawet tysiąc bajeczek wyborczych to coś mniej złego, niż pislamski autorytaryzm i paździochowy obciach. Ale tylko dla najprymitywniejszych lemingów. Choć tak na prawdę, to główną motywacją jest nienawiść, która m.in. przebija z zacytowanego zdania. Ślepa, prymitywna nienawiść. Do ludzi, do wyższych wartości. By prymitywa łatwo poszczuć, zwłaszcza gdy działa instynkt stadny.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lut 03, 2025 8:52 |
|
|
|
 |
Witold33
|
Rozbawiasz mnie od rana, moj drogi Idący. "Kaczyzm = wyższe wartości". Dobre sobie. Lepsiejszy sort. Nadludzie. Uebermensche. Piękna nazwa dla ewolucyjnej pomyłki.
|
Pn lut 03, 2025 8:57 |
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): george45 napisał(a): Co może zawierać takie 55 metrowe opakowanie, jeśli nie plastik, beton, najlepszym przypadku zastygły żelbeton, z wierzchnią warstwą wygładzoną plastikową packą. Tak, to opakowanie wygładzone uśmiechem, bon-motami zawiera 100 obietnic na 100 dni, kolejne obietnice, slogany, komunały, puste słowa. Na tym polega polityka, na produkowaniu pustych opakowań, na mamieniu i wmawianiu ludziom, że choć jest gorzej, to jest lepiej. Prawdę mówiąc, ja nawet wolę, że obecni rządziciele nie są zdolni do spełnienia niektórych obietnic, bo to oznacza, daleko mniej zabijania nienarodzonych dzieci, zasadniczo chyba brak rodzimych małżeństw jednopłciowych, dyktatura LGBTiQ u nas jeszcze nie rządzi, działa jakaś jedna telewizja niecenzurowana, patriotyczna i demokratyczna, księży jeszcze (!) się nie zamyka za nauczanie wiary, katechizacja jeszcze niecałkowicie wyrzucona ze szkół, komuna nadal potępiona prawnie itd. Boję się jednak, bo już doświadczyłem życia w takim bajorze!
|
Pn lut 03, 2025 10:44 |
|
|
|
 |
Idący
|
Atimeres napisał(a): Boję się jednak, bo już doświadczyłem życia w takim bajorze! Kiedyś uwierzyłem Gomułce, w to, że: Raz zdobytej władzy nie oddamy nigdy!. Na szczęście się myliłem. Teraz wierzę w geniusz Tuska. On zrobi wszystko, aby zniszczyć tych, którzy stoją mu na drodze. Ludzie nie pamiętają przestrogi, której Kiedyś udzielił prezydent Kwaśniewski mówiąc, że Tusk jest najbardziej mściwym z wszystkich polskich polityków. A nienawiść jest jednym z najsilniejszy motorów. Leninizm-stalinizm, hitleryzm, maoizm, polpotyzm, to wszystko zbudowane na nienawiści. To tą nienawiścią pchnęli całe masy do mordowania, grabieży, niszczenia. Dopóki Tusk ma wroga, dopóty będzie niszczył. Po drodze podrzynając gardła koalicjantom, którzy nie dość gorliwie go wspierają.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pn lut 03, 2025 14:17 |
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Atimeres napisał(a): Boję się jednak, bo już doświadczyłem życia w takim bajorze! Kiedyś uwierzyłem Gomułce, w to, że: Raz zdobytej władzy nie oddamy nigdy!. Na szczęście się myliłem. Teraz wierzę w geniusz Tuska. On zrobi wszystko, aby zniszczyć tych, którzy stoją mu na drodze. Ludzie nie pamiętają przestrogi, której Kiedyś udzielił prezydent Kwaśniewski mówiąc, że Tusk jest najbardziej mściwym z wszystkich polskich polityków. A nienawiść jest jednym z najsilniejszy motorów. Leninizm-stalinizm, hitleryzm, maoizm, polpotyzm, to wszystko zbudowane na nienawiści. To tą nienawiścią pchnęli całe masy do mordowania, grabieży, niszczenia. Dopóki Tusk ma wroga, dopóty będzie niszczył. Po drodze podrzynając gardła koalicjantom, którzy nie dość gorliwie go wspierają. Nie, nie boję się o kolejne jakieś udręki, do których przywykłem i nawet krwi mi cokolwiek kiedyś upuścili... lecz żal mi Polski, bo tworzą bajoro, które może przez lata cuchnąć!
|
Pn lut 03, 2025 15:29 |
|
|
|
 |
Idący
|
Koło ratunkowe jest w naszych rękach. Czy wykorzystamy szansę? Kto wie, czy nie ostatnią przed krachem.
|
Pn lut 03, 2025 16:37 |
|
 |
george45
|
Idący napisał(a): george45 napisał(a): Co może zawierać takie 55 metrowe opakowanie, jeśli nie plastik, beton, najlepszym przypadku zastygły żelbeton, z wierzchnią warstwą wygładzoną plastikową packą. Tak, to opakowanie wygładzone uśmiechem, bon-motami zawiera 100 obietnic na 100 dni, kolejne obietnice, slogany, komunały, puste słowa. Na tym polega polityka, na produkowaniu pustych opakowań, na mamieniu i wmawianiu ludziom, że choć jest gorzej, to jest lepiej. Te 100 obietnic polityków, po 100 dniach możesz zweryfikować, ile zostało zrealizowane ile jest w trakcie realizacji, a ile zostało tylko na papierze. Za 4 lata, jeśli zechcesz możesz bądź to sam wystartować w wyborach by zrealizować swoje 100 obietnic, bądź wybrać kogoś, kto jest według ciebie wiarygodniejszy w swych obietnicach. Istnieje jednak grupa polityków, którzy obiecują nie jakieś tam, podniesienie czy obniżenie wieku emerytalnego, czy prawo i sprawiedliwość, obiecują ci życie wieczne w niebie, bez wojen, chorób, zmartwień i czego tam jeszcze zapragniesz. Jeszcze jakiś czas temu mieli bez mała 100% poparcie. Taki Tusk czy Kaczyński do pięt im nie dorastają w swej przebiegłości, mamieniu, obietnicach. Obietnicach, których nie zweryfikujesz nie tylko po 100 dniach, ale i 100 wiekach. Wracając do tego 55 metrowego cielca, może choć worek cementu, wzorem kandydata na prezydenta, przynieśliby powodzianom?
|
Pn lut 03, 2025 23:02 |
|
 |
Atimeres
|
Idący napisał(a): Kiedyś uwierzyłem Gomułce /... / . Wierzyłeś Gomułce? A ja nie. I dostałem się przed oblicze jego władzy. Na posterunku wojewódzkiej MO obywatel kapitan zaplanował mi widocznie niezbyt inteligentne pytania, więc żeby uzyskać jakiś sukces, z szuflady biurka wyjął rewolwer i po każdym swoim pytaniu odbezpieczał i mierzył mi, siedzącemu po drugiej stronie biurka, więc z odległości jednego metra... między oczy. Trwało to około półgodziny. Widocznie bez sukcesu dla pana kapitana, bo na końcu orzekł: "No, to widzę, że sąd będzie to kontynuował". Przez następne lata przypominałem sobie to zdarzenia bardzo często, zastanawiając się, prawda to, czy też to moje majaki?. Dlaczego to się stało? Jaki ten drań miał cel; co zamierzał osiągnąć? Najczęściej wtedy przypominała się mi scena, jak w izbie mojego starego drewnianego domu, gdzie nieraz baraszkowały myszy, był także kot, który złapawszy myszkę nie zjadał jej od razu, lecz na sekundę puszczał, a gdy zaczęła uciekać, znowu ją swoimi pazurami przyłapywał do porządku, I powtarzało się kilka razy, zanim zaczął ją jeść. Jako dzieciak pytałem Mamy, dlaczego ten kot tak zawsze robi; przecież zdarzało się, że złapana muszka mu uciekła do innej dziury w podłodze. Mama odpowiadała, że on nie lubi surowej; zjada ją dopiero wtedy, jak mu dobrze skruszeje. No więc o to chodziło kapitanowi MO! 
|
Wt lut 04, 2025 9:51 |
|
 |
Idący
|
Uwierzyłem mu tylko w to jedno, co z napisałem. W to, że z tego bagna się nie wydobędziemy. Z bólem przyjąłem małą stabilizację, ale przyjąłem. Choć buntowałem się. Czy sytuacja, którą opisałeś miała miejsca na Żeromskiego?
A teraz co mamy? Jeśli nie powrót gomułszczyzny? A co będzie, jeśli wódz dostanie asa do swoje talii? Czy nie będzie to powrót? W nowej formie, ale też totalitarnej. A jednak, i wtedy, polski brak był najmniej okiełznany.
|
Wt lut 04, 2025 10:24 |
|
 |
george45
|
Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie, że w czasach Gomółki było bez mała tak, jak w czasach inkwizycji, a może i jeszcze gorzej. Zachodzę w głowę, jak takim bohatero-czarownikom, om udało się unikną stosu. Jakąś lojalkę podpisaliście?
|
Wt lut 04, 2025 10:44 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie, że w czasach Gomółki było bez mała tak, jak w czasach inkwizycji, a może i jeszcze gorzej. Zachodzę w głowę, jak takim bohatero-czarownikom, om udało się unikną stosu. Jakąś lojalkę podpisaliście? Nie dziwię się, że nie dowierzasz. Ja sobie też mam skłonność nie dowierzać, jak to było możliwe. A przecież podobnych niedorzeczności w swoich przejściach mógłbym naliczyć może dziesiątkę! Niektóre dzisiejsze zdarzenia polityczne zdają się być reperkusją tamtych, dlatego ułatwiają wspominanie tamtych, z czasów Gom ułki oraz wcześniejszych i późniejszych.
|
Wt lut 04, 2025 11:01 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie, że w czasach Gomółki było bez mała tak, jak w czasach inkwizycji, a może i jeszcze gorzej. Zachodzę w głowę, jak takim bohatero-czarownikom, om udało się unikną stosu. Jakąś lojalkę podpisaliście? Nie dziwię się, że nie dowierzasz. Ja sobie też mam skłonność nie dowierzać, [...] To po trosze wyjaśnia Twe "bohaterstwo". 
|
Wt lut 04, 2025 20:18 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Czytając wasze wypowiedzi, mam wrażenie, że w czasach Gomółki było bez mała tak, jak w czasach inkwizycji, a może i jeszcze gorzej. Zachodzę w głowę, jak takim bohatero-czarownikom, om udało się unikną stosu. Jakąś lojalkę podpisaliście? Nie dziwię się, że nie dowierzasz. Ja sobie też mam skłonność nie dowierzać, [...] To po trosze wyjaśnia Twe "bohaterstwo".  Jakie bohaterstwo Ci w głowie?
|
Śr lut 05, 2025 6:02 |
|
 |
przesunięcie_ku_zieleni
|
Kalartyd napisał(a): Naród jest podmiotem sprawującym niezależną władzę zwierzchnią, czyli jest suwerenem. Wyraża się to m.in. przez władzę bezpośrednią, gdzie wiążące wyniki referendum są niepodważalne przez przedstawicieli Narodu, czyli Sejm, Senat czy prezydenta.
W Polsce Naród jest suwerenem Tyle że referenda mogą w Polsce dotyczyć tylko wybranych, bardzo nielicznych, najważniejszych kwestii, i mało się ich organizuje - a i obywatele potrafią być mało zainteresowani referendami. Naród nie ma władzy zwierzchniej. Polska to nie Szwajcaria, co by nie mówić. W Szwajcarii referenda są organizowane nieporównywalnie częściej. A i kultura polityczna i zaangażowanie obywateli na całkiem innym poziomie. Idący napisał(a): A PRL to robotnicy rządzili. W Sojuzie też. I w innych demoludach. Nie robotnicy, tylko monopartia. Różnica zasadnicza. Atimeres napisał(a): Hierarchia Kościoła nie jest wzorowana na feudalnej. Zobacz jak Jezus: miał grono pierwszych uczniów, z których wybrał dwunastu ze szczególna rolą Piotra. Wszyscy otrzymali misję głoszenia Dobrej Nowiny, ale ze szczególna rolą tych wybranych, obdarzonych większym autorytetem i bardziej kompetentnych. Oni rozstrzygali w razie sporów o treść i praktykowanie wiary. Jeśli mówisz o Kościołach protestanckich, to tak. Jednak powyższe nie odnosi się do Kościoła Katolickiego, gdzie hierarchia jest bardzo ścisła, a wspólnota wiernych może powoływać i odwoływać biskupów i proboszczów, którzy rozstrzygają w razie sporów. Przy czym co istotne: tylko w Kościele Katolickim jest tak, że wiernych obowiązuje zasada posłuszeństwa wiary. Czyli że katolicy nie mogą mieć własnego zdania w sprawach wiary i moralności, tylko muszą słuchać magisterium Kościoła. W innych wyznaniach te kwestie są bardziej zindywidualizowane. Idący napisał(a): Ślepa, prymitywna nienawiść. Do ludzi, do wyższych wartości. Nie mogę mówić za Witolda, jednak osobiście całkowicie sprzeciwiam się resentymentowi, paranoi i sekciarstwie, czyli wszystkiemu temu, co stanowi fundament sposobu myślenia pisowców i ich światopoglądu.
|
Śr lut 05, 2025 16:32 |
|
 |
Idący
|
przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): Idący napisał(a): A PRL to robotnicy rządzili. W Sojuzie też. I w innych demoludach. Nie robotnicy, tylko monopartia. Różnica zasadnicza. Niewielka różnica. Wtedy PZPR z przybudówkami, teraz PO z przybudówkami. Jeden wódz, główna partia, jedno państwo - wtedy i teraz. Wtedy Iszy sekretarz, teraz premier. Wtedy Gomułka, teraz Tusk. Te same zasady, podobne metody i tak samo wsparcie patrona. przesunięcie_ku_zieleni napisał(a): Idący napisał(a): Ślepa, prymitywna nienawiść. Do ludzi, do wyższych wartości. Nie mogę mówić za Witolda, jednak osobiście całkowicie sprzeciwiam się resentymentowi, paranoi i sekciarstwie, czyli wszystkiemu temu, co stanowi fundament sposobu myślenia pisowców i ich światopoglądu. Zgadza się, to przejaw nienawiści. Potępianie w czambuł jest zawsze przejawem nienawiści. Tymczasem nie ma partii, która jest całkowicie zła. To paranoiczne podejście do PISu też świadczy o nienawiści. I ten paniczny strach przed pluralizmem medialnym i sprzeciwianiu się terrorowi poprawności politycznej.
|
Śr lut 05, 2025 17:42 |
|
|
|