|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Dwa typy ludzkiej duchowości
| Autor |
Wiadomość |
|
Andrzej Kosela
|
 Dwa typy ludzkiej duchowości
Analizując typy duchowości ludzkiej można dojść do wniosku, że zasadniczo dzielą się one
na dwa rodzaje:
- Religia i kult. Od niepamiętnych czasów człowiek znał tę formę: religia pojawia się w każdym zakątku globu, u wszystkich kultur. W rzeczywistości wszystkie religie oparte są na tych samych przesłankach: pewnym kulcie i rytuałach, które przybierają dwie formy: egzoteryczne - dla mas (zwane Mniejszymi Misteriami w starożytności) oraz ezoteryczne, okultystyczne (tajemne) zwane Większymi Misteriami i zarezerwowane dla wąskiej, elitarnej grupy wybranych. Nasza współczesna religia chrześcijańska mało w swej istocie różni się od pogańskich religii starożytności jak religia Serapisa czy Mitry. Msza czy inne doroczne święta kościelne to nic innego tylko egzoteryczne rytuały od których roiło się w pogańskim Egipcie czy Rzymie.
Te religie i kulty także zasadniczo dzielą się na dwa rodzaje: typ religii seksualnej, bedącej pierwotną formą religijności człowieka, oddającego cześć Naturze i jej darom. Wielbi ona także połączenie pierwiastków męskiego i żeńskiego w harmonijną całość (większość pogańskich religii starożytnych należy do tego nurtu); oraz typ religii ascetycznej, przejawiającej się w mniejszej lub większej pogardzie dla świata fizycznego i skupieniu się na niewidzialnym świecie ducha, umysłu itd. (orficy, gnostycy, buddyści, gimnosofiści z Indii)
Z drugiej strony mamy typ duchowości zapoczątkowany moim zdaniem w starożytnej Grecji
za czasów klasycznej filozofii. Filozofia, a szczególnie jej odłam intelektualno-sceptyczny, który być może najpełniej rozwinął się za czasów Plotyna, ale jego echa znajdujemy juz w szkole Arystotelesa czy też nawet Akademii Platona, ukazuje nam prawdy filozoficzne, którym daleko do fanatyzmu religijnego opartego na kulcie. Ci myśliciele, krytycznie analizujący rzeczywistość przypominali bardziej współczesnych historyków i badaczy niż kapłanów religijnych. Próbowali oni w sposób rozumowy i racjonalny tłumaczyć zawiłości religii oraz dali podstawę do systematycznego rozwoju nauk.
Każdy sam musi odpowiedzieć sobie na pytanie do jakiego nurtu należy... Czy wierzy na ślepo w jakieś prawdy, czy też stara się je weryfikować z rzeczywistością i badać je z różnych stron, tak by dojść do jak najbardziej prawdopodobnego rezultatu.
"Nigdy nie poznamy prawdy, znając wersję tylko jednej strony - prawda zawsze leży po środku"
|
| Śr gru 26, 2007 15:23 |
|
|
|
 |
|
filippiarz
|
Ja tam nie widzę różnicy. Kult rozumu propagujesz i tyle.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Cz sty 03, 2008 11:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Twierdzisz filipiarzu że Bóg nam dał rozum poto abyśmy z niego nie kożystali?
Nie rozumiem cię. Czemu masz coś do rozumu?
|
| Wt sty 29, 2008 12:23 |
|
|
|
 |
|
filippiarz
|
Sebastian88 napisał(a): Twierdzisz filipiarzu że Bóg nam dał rozum poto abyśmy z niego nie kożystali?
Nie rozumiem cię. Czemu masz coś do rozumu?
Ja nic nie mam do rozumu, tylko do robienia z niego bożka - czczenie rozumu to zwykłe bałwochwalstwo.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Wt sty 29, 2008 12:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja tam nie widzę różnicy. Kult rozumu propagujesz i tyle.
Nie widzę tutaj żadnej propagacji czegokolwiek, ale to mniej ważne. Dziwi mnie, że nie widzisz różnicy. Nauka jest tam, gdzie jest analiza krytyczna i jest to zdecydowana przeciwstawność kultu.
|
| Wt sty 29, 2008 18:59 |
|
|
|
 |
|
Andrzej Kosela
|
Rita napisał(a): Cytuj: Ja tam nie widzę różnicy. Kult rozumu propagujesz i tyle. Nie widzę tutaj żadnej propagacji czegokolwiek, ale to mniej ważne. Dziwi mnie, że nie widzisz różnicy. Nauka jest tam, gdzie jest analiza krytyczna i jest to zdecydowana przeciwstawność kultu.
Cieszę się, że Pani to dostrzega. Dlatego trudno porozumieć się z fanatykami "kultów religijnych" jeśli ktoś jest zainteresowany historyczną prawdą. Pozdrawiam.
|
| N lut 03, 2008 18:03 |
|
 |
|
biteme
|
 Re: Dwa typy ludzkiej duchowości
Andrzej Kosela napisał(a): "Nigdy nie poznamy prawdy, znając wersję tylko jednej strony - prawda zawsze leży po środku"
...po środku czego? rozumu czy głupoty?
|
| N lut 03, 2008 18:07 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|