|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Dominikdano
|
 Umysł apostaty
Warto posłuchać wykładów znanego apostaty:
http://www.graniczne.amu.edu.pl/PPGWiki ... umNagrania
Coraz większa jest świadomość, że nauka kościoła nie ma wiele wspólnego z Jezusem i z jego Prawdą.
|
| So maja 03, 2008 8:42 |
|
|
|
 |
|
hitman
|
 Re: Umysł apostaty
Dziwne. Ja mam zupełnie odwrotną świadomość i świadomość ta rośnie w szybkim tempie.
|
| So maja 03, 2008 13:02 |
|
 |
|
monika001
|
 Re: Umysł apostaty
hitman napisał(a): Dziwne. Ja mam zupełnie odwrotną świadomość i świadomość ta rośnie w szybkim tempie.
Ja również.
|
| So maja 03, 2008 13:43 |
|
|
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Jak widać świadomość świadomości nie równa. To co dla jednych jest wzrostem, dla innych degeneracją.
Stwierdzenie, że "Warto posłuchać wykładów" jest mocno na wyrost. By zrozumieć naturę niemieckiego nazizmu niewątpliwie warto przeczytać "Mein Kampf", ale by z tego wyciągać wniosek, że "coraz większa jest świadomość" iż autor tego dzieła miał rację, to trochę przerasta moje skromne możliwosci wnioskowania.
| So maja 03, 2008 13:52 |
|
 |
|
Dominikdano
|
[quote="Stanisław Adam"]Jak widać świadomość świadomości nie równa. To co dla jednych jest wzrostem, dla innych degeneracją.[/quote]
Tak samo było w czasach Jezusa. Miał licznych zwolenników i wyznawców, ale i wielkie rzesze przeciwników, którzy Jego poglądy oceniali mniej lub bardziej negatywnie.
Wzrost świadomości dotyczy tylko pewnej części ludzi, zdolnych do samodzielnego myślenia, wolnych od dogmatów i również inteligentniejszych od pozostały. Niezbędny jest też czynnik czasu, by nowa świadomość, indywidualna i zbiorowa się kształtowała i ukształtowała. Najważniejsze, że pojawiają się impulsy do zmian, że są odważne jednostki, nie lękające się mówić własnym głosem, które nie świecą światłem odbitym, lecz sami nim są.
[quote]Stwierdzenie, że "Warto posłuchać wykładów" jest mocno na wyrost. By zrozumieć naturę niemieckiego nazizmu niewątpliwie warto przeczytać "Mein Kampf", ale by z tego wyciągać wniosek, że "coraz większa jest świadomość" iż autor tego dzieła miał rację, to trochę przerasta moje skromne możliwosci wnioskowania.[/quote]
To porównanie jest chybione, bo to właśnie kościół jest totalitarną instytucją, która w znacznym stopniu wzmocniła i inspirowała nazizm. Religijny totalitaryzm kościoła był i nadal jest wzorem dla totalitaryzmów ideologicznych. To sam kościół przez dziesiątki wieków szerzył i podgrzewał antysemityzm i wrogość do ludzi inaczej myślących. Na szczęście dziś jest zbyt słaby, by nadal to skutecznie robić, choć z pewnością chciałby przywrócić swą dawną dominację. Ale współczesne społeczeństwo do tego już nie dopuści i chwała bogu.
|
| So maja 03, 2008 17:33 |
|
|
|
 |
|
monika001
|
Dominikdano napisał(a): Najważniejsze, że pojawiają się impulsy do zmian, że są odważne jednostki, nie lękające się mówić własnym głosem, które nie świecą światłem odbitym, lecz sami nim są.
Te odważne jednostki nie mają patentu na wieczność. Może się okazać, że jak nie zmienią swoich "jedynie słusznych" poglądów - będą w wieczności zgrzytać zębami. 
|
| So maja 03, 2008 18:01 |
|
 |
|
Dominikdano
|
Nikt nie ma takiego patentu.
A kto będzie zgrzytał zębami? Przecież już zaczął zgrzytać.
|
| So maja 03, 2008 21:45 |
|
 |
|
monika001
|
Dominikdano napisał(a): Nikt nie ma takiego patentu. A kto będzie zgrzytał zębami? Przecież już zaczął zgrzytać.
Ten emotikon to "suszenie" zębów.
Od suszenia do płaczu i zgrzytania jest jeszcze bardzo daleko......... .
|
| Wt maja 06, 2008 8:34 |
|
 |
|
Dominikdano
|
Suche lepiej zgrzytają.
|
| Pt maja 09, 2008 16:32 |
|
|