Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 17, 2025 0:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy możliwy jest katolicyam bez kultu Matki Bozej 
Autor Wiadomość

Wspomnę jeszcze o fakcie, że w lutym tego roku z inicjatywą ogłoszenia takiego dogmatu wystąpiło pięciu kardynałów. Totalne milczenie papieża wobec ich wniosku mówi chyba samo za siebie.
W tym świecie a szczególnie obecnie prawdę poczytuje się jako kłamstwo a klamstwo jako prawdę.
Czy zdajesz sobie sprawę jakie skutki przyniosłoby 'tak' Papieża? Gdyby Papież uważał inaczej powiedziałby 'nie'. Dla dobra tonącego KRK zachował milczenie. Wierni wiedzą swoje, chociaż rzeczywiście wiernych jest jak widać w praktyce niewielu.

Kamyk napisał(a):
A poproszę Cię jeszcze o podanie źródeł, według których Maryja miałaby być Współodkupicielką. Zwłaszcza interesują mnie fragmenty Pisma
Dogmaty Maryjne nie wynikają bezpośrednio z Pisma lecz z Tradycji.
Artykuł na ten temat:
2007-06-23
Nie będzie nowego dogmatu maryjnego
KAI

Rzecznik Watykanu ks. Federico Lombardi zdementował rzekome rewelacje gazety internetowej www.papanews.it, jakoby Benedykt XVI zamierzał ogłosił nowy dogmat maryjny. Miałby on dotyczyć współudziału Matki Bożej w dziele odkupienia.
Przypomina się, że obecny papież w roku 1996, gdy stał na czele Kongregacji Nauki Wiary, odradził ogłoszenie podobnego dogmatu Janowi Pawłowi II, gdyż nie miałby od żadnego teologicznego uzasadnienia.

Ks. Lombardi oświadczył, że doniesienia na temat rzekomych konsultacji Benedykta XVI z kardynałami w tej sprawie są bezpodstawne. Zdaniem strony www.papanews.it, która zajmuje się informacją na temat papieża i Stolicy Apostolskiej, zaraz po wakacjach Benedykt XVI miałby zasięgnąć opinii biskupów całego świata na temat ogłoszenia Maryi "współodkupicielką ludzkości". Przypomina się, że do ogłoszenia dogmatu potrzebny jest sobór powszechny, chyba że papież zdecyduje się uczynić to w dokumencie "ex cathedra".

1.Modlitwa rzymska do MBNP zawiera zwrot "...przez niewypowiedziane cierpienia Twego Serca,o Współodkupicielko..."Tekst ten musi być zatwierdzony przez odpowiednie władze kościelne.
2.Papież Jan Paweł II w tekście drogi krzyżowej w Koloseum chyba w 2003r. również nazwał Maryję Współodkupicielką.Zrobił to wobec całego świata publicznie,ale chyba prawie nikt tego nie zauważył.
3.Na SW II był ten temat poruszony i wówczas stwierdzono,że nie ma w PŚ jednoznacznych wskazań,aby ten tytuł uznać.Ważne jest,że nie został on odrzucony,ale pozostał nierozstrzygnięty.
4.Jak widać w artykule,JP II poważnie podchodził do tego tytułu.
5.Od 1972r.były zbierane podpisy osób duchownych i świeckich z prośbą do Pawła VI o uznanie tego tytułu,była też prośba do Jana Pawła II.Podpisało ją m.in.setki biskupów ze świata w tym kard. Wyszyński, kard. Józef Glemp i kard. Henryk Gulbinowicz.Czyżby byli niedouczeni?
Moim zdaniem nie uczyniono tego z powodów "politycznych" a mianowicie:
-ci którzy wierzą -nadal wierzą,ci co nie wierzą to i tak nie uwierzą
-podniósłby się potężny wrzask protestantów i atak na KRK,co uderzyłoby w wiernych
Dlatego Jan Paweł II ,kardynałowie i biskupi wyrazili swoje stanowisko w tej sprawie,ale nie udokumentowali tego jako dogmat.

Mt 16,24 ; Kol 1,24 ; Ga 2,20.
:razz:

N paź 12, 2008 22:50
Mówi się, że Maryja , zawsze dziewica,
albo, teraz i zawsze.

Ale jakim prawem, mamy podstawy twierdzić, że będzie zawsze dziewicą ?
Czy jesteśmy jasnowidzami, czy co ?:-)

Pn paź 13, 2008 0:12
Moderator

No Mój Drogi, jest coś takiego jak nieomylność. Dogmaty są nieomylne. Możemy śmiało założyć, że będzie dziewicą i to oznacza, że będzie.

(J 8, 32b)

Pn paź 13, 2008 7:29
Czyli to nie Matka Boska decyduje co będzie robiła w przyszłości,
tylko My o tym decydujemy !
Jaki z tego wniosek !?

Pn paź 13, 2008 8:27

@Aztec - Maryja jest teraz w rzeczywistości ostatecznej, gdzie kwestia dziewictwa już raczej nie ulega zmianie, w ogóle jest nieistotna. W niebie się seksu nie uprawia raczej...

@On - Choćby było nie wiadomo jak wiele głosów i jak poważnych, nie tworzą one jeszcze Tradycji. Najlepszym tego dowodem jest odcięcie się ostatniego soboru od tego typu myślenia mariologicznego. Niestety, zamiast wprowadzać postanowienia soboru w życie, obecnie odchodzi się od nich na wszystkich chyba polach
A te 3 cytaty z Pisma, które podałeś... cóż, jedynie ostatni Ga 2,20 jest na temat, ale z kolei on w żaden sposób nie wspomina o Maryi ani nie uwydatnia Jej szczególnej roli
A punkty, które podałeś, w żadnej mierze nie są w tej dyskusji argumentami

Pn paź 13, 2008 9:09

W niebie się seksu nie uprawia raczej...
Dlatego wyznawcy ŚJ wcale nie chcą być wśród 144000, wolą być na ziemi... :)

Kamyk napisał(a):
A te 3 cytaty z Pisma, które podałeś... cóż, jedynie ostatni Ga 2,20 jest na temat, ale z kolei on w żaden sposób nie wspomina o Maryi ani nie uwydatnia Jej szczególnej roli
Moim zdaniem mają z tym, że należaloby zastanowić się nad sensem i celem Męki. Skłanianie się lub przyjmowanie teorii "ofiary zastępczej' pochodzącej od pierwiastków duchowych zla na wyżynach niebieskich jest oczywiście kuszące niczym poznanie oferowane przez tenże pierwiastek w raju. Dopiero zrozumienie w sposób dogłębny i rzeczywisty istoty Męki powoduje pójście dalej w kierunku współodkupienia, ale niestety możliwości te są zablokowane nawet przez podświadome przyjęcie 'ofiary zastępczej' co skutecznie uniemożliwia zrozumienie. Jak widać wielu biskupów na szczęście to rozumie. Żaden protestant i sympatyk protestantyzmu-a są tacy nawet wśród kleru o czym się przekonałem- nie ma szans na zrozumienie.
Kamyk napisał(a):
A punkty, które podałeś, w żadnej mierze nie są w tej dyskusji argumentami
A jakie argumenty z Pisma wskazują bezpośrednio na dogmaty maryjne?
Dla mnie to co wypunktowałem ma po prostu znaczenie merytoryczne z uwagi na osoby podnoszące to zagadnienie.

Pn paź 13, 2008 9:34
Moderator

Kwestia dogmatu o współodkupicielce jest ciężka do przyjęcia, jak wspominał Kamyk, umniejsza to rolę Jezusa- jakby była Mu potrzebna pomoc. A tak nie jest.
poza tym równie dobrze można by wysnuć wniosek o ustanowienie mnie współodkupicielem, bo przecie gdyby nie moje grzechy (i każdego innego człowieka- od Adama poczynając) odkupienia by nie było, bo nie byłoby kogo odkupiać. Zatem Bogu w Jego dziele odkupienia nie był nikt potrzebny. A Maryja jako pokorna służebnica Pańska była tylko narzędziem (oczywiście nie biernym) w tym dziele odkupienia.

(J 8, 32b)

Pn paź 13, 2008 11:34

Moim zdaniem mają z tym, że należaloby zastanowić się nad sensem i celem Męki. Skłanianie się lub przyjmowanie teorii "ofiary zastępczej' pochodzącej od pierwiastków duchowych zla na wyżynach niebieskich jest oczywiście kuszące niczym poznanie oferowane przez tenże pierwiastek w raju. Dopiero zrozumienie w sposób dogłębny i rzeczywisty istoty Męki powoduje pójście dalej w kierunku współodkupienia, ale niestety możliwości te są zablokowane nawet przez podświadome przyjęcie 'ofiary zastępczej' co skutecznie uniemożliwia zrozumienie. Jak widać wielu biskupów na szczęście to rozumie. Żaden protestant i sympatyk protestantyzmu-a są tacy nawet wśród kleru o czym się przekonałem- nie ma szans na zrozumienie.

Pomijając ten anty-protestancki bełkot - model ofiary zastępczej jako wyjaśniający zbawienie jest dla chrześcijaństwa stosunkowo młody, istnieje w powszechnej świadomości zaledwie od XI w. Tym bardziej nie możemy Dzieła Zbawienia ograniczać do modelu Odkupienia czy Ofiary Zastępczej. Rola Maryi jako współodkupicielki tym bardziej staje się mniej znacząca.
No i jeszcze to co pisał szumi - Maryja jest współodkupicielką tak samo, jak każdy z nas jest współodkupicielem - poprzez współdziałanie ze Zbawiającym Bogiem

Cytuj:
Dla mnie to co wypunktowałem ma po prostu znaczenie merytoryczne z uwagi na osoby podnoszące to zagadnienie.

W VII-IX w. cały niemal kler pławił się w zepsuciu moralnym. W IV w. większość biskupów opowiedziała się po stronie herezji ariańskiej, a jeden z papieży, bodajże Honoriusz I, sprzyjał herezji monoteletyzmu. Jak widzisz, ich autorytet nie był wcale mniejszy od osób podanych przez Ciebie, a jednak...
Ponadto - Jan Paweł II powiedział też "przez Jezusa do Maryi", co jest bluźnierstwem, jeśli to zrozumiemy dosłownie. Również i niektóre pieśni kościelne zawierają herezje (np. "a nasze serca zimne jak lód, i próżny dla nich Twej Męki trud") - jak widzisz, żadne to argumenty
Również i powszechny zmysł wiary Ludu Bożego nie stwierdza jednoznacznie, że Maryja jest współodkupicielką

Pn paź 13, 2008 12:02

Kwestia dogmatu o współodkupicielce jest ciężka do przyjęcia,
Dla osób protestantyzujących wręcz niemożliwa. Czy dlatego usuwa się natychmiast moje kontrposty w tym temacie i innych?
Tak na marginesie-niejedna osoba twierdzi, że to forum jest protestanckie. Moim zdaniem coś w tym jest, ale najgorsze jest usuwanie merytorycznych aczkolwiek niewygodnych postów.

szumi napisał(a):
jak wspominał Kamyk, umniejsza to rolę Jezusa- jakby była Mu potrzebna pomoc. A tak nie jest.
Odkąd Kamyk stwierdził, że Jezus to zwykły tchórzliwy człowiek i kasował moje posty wykazujące jego omylność nie jest dla mnie wiarygodny.
W rzeczywistości w niczym to nie umniejsza roli Jezusa bo to nie o to chodzi aby wspomóc Jezusa lecz chodzi o przebostwienie, przemianę w Jezusa, stawanie się Jego obrazem. W ten sposób jedynie jeden Pierworodny tworzy Kościół Pierworodnych - Hbr 12,23. Innej drogi nie ma.
Stąd traktowanie współodupcielstwa jako wspomagania Jezusa który nie daje w tym sobie rady jest nieporozumieniem i stąd takie opory w przyjęciu tej oczywistej dla mnie i wielu kardynałów, biskupów, wiernych i oczywiście JP2 sprawy.

PS Jak i ten post zostanie usunięty to więcej tu nie piszę a o takim zachowaniu poinformuję użytkownikow na innych forach.
The end.

Pn paź 13, 2008 16:40

Odkąd Kamyk stwierdził, że Jezus to zwykły tchórzliwy człowiek i kasował moje posty wykazujące jego omylność nie jest dla mnie wiarygodny.

Zasadniczo mnie takie oskarżenia ni ziębią ni grzeją, wszakże byłem już na tym forum katofaszystą, cenzorem, katolickim betonem, modernistą, kaczystą, rydzykowcem, teraz jestem jeszcze protestantyzujący. Mam jednak do Ciebie dwie prośby:
-nie dokonuj nadinterpretacji moich wypowiedzi - nigdzie nie stwierdziłem że Jezus to zwykły tchórzliwy człowiek - bo że był i jest zwykłym człowiekiem, to stwierdza Kościół w sposób nieomylny, a że odczuwał lęk, to jeszcze nie znaczy że był tchórzem, raczej o czymś przeciwnym świadczy Jego życie
-nie mów fałszywego świadectwa przeciwko bliźniemu swemu - mam na myśli siebie. Przeglądnąłem właśnie Archiwum, żeby się upewnić, i Twoich postów jest tam przez ostatnie 4 tygodnie 5 (słownie: 5), przy czym każdy z nich narusza Regulamin. Nie pisz, że wycinałem Twoje posty, które były dla mnie niewygodne, bo nie tylko kłamiesz w tym momencie, ale dodatkowo podważasz moją pozycję jako moderatora tego forum.

Mam nadzieję, że był to jednorazowy wyskok

Pn paź 13, 2008 17:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2