Autor |
Wiadomość |
Sunka
|
kanap napisał(a): Cytuj: uznać, że Kościół się myli uznaj , że Bóg się myli a Ty wiesz lepiej . Po za tym widzę , że z opiniami racjonalistów jesteś dość dobrze zapoznana a ze stanowiskiem kościoła w ogóle .
Bardzo odkrywcze stwierdzenie. W rzeczy samej, gdybym była DOBRZE zapoznana ze stanowiskiem Kościoła, nie zakładałabym tego wątku. Wiem, że Kościół jest przeciw. Próbuję zrozumieć dlaczego.
Dzięki bardzo za słowa Papieży.
_________________ mama czwórki
Julia (7), Mateusz (6), Tobiasz (2,5), Faustyna (1,5)
|
Cz lut 26, 2009 14:16 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: już to było ale : istoty ludzkie w najsłabszym i najbardziej bezbronnym stadium swego istnienia są selekcjonowane, porzucane, zabijane lub wykorzystywane jako materiał biologiczny, traktowane nie jako ktoś, ale jako coś, mamy do czynienia z zakwestionowaniem koncepcji godności człowieka.
kanap, z tym się zgadzam w zupełności. Jesli mowie, że jezeli nie ma zabijania zarodków to metoda jest ok , to mam na mysli, że sie ich nie zabija, nie zamraża itd, itd. Tworzy się załóżmy 1 czy 2 zarodki i oba umieszcza się w brzuchu matki - tak jak przy normalnym poczęciu w nic się już nie ingeruje. Powstało 1 zycie i jedno (jesli wszystko pojdzie dobrze, tak jak w biologicznym, naturalnym poczęciu) się narodzi. Co w tym złego?
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lut 26, 2009 14:17 |
|
 |
Sunka
|
worek napisał(a): Kościół tworzą ludzie a ludzie są omylni i mimo swoich najlepszych intencji nie zawszę mają rację...
Ale to Bóg jest głową Kościoła.
|
Cz lut 26, 2009 14:17 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Sunko, żeby stwierdzić czy naprawdę nie ma zabijania (zamrażania i żadnej selekcji zarodków) trzeba by dotrzec do osób, które po prostu robią takie zabiegi, jedynie oni są w stanie odpowiedziec na to. Pozostaje kwestia czy odpowiedzą zgodnie z prawdą...
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lut 26, 2009 14:19 |
|
 |
Sunka
|
Owieczka_in_black napisał(a): Sunko, żeby stwierdzić czy naprawdę nie ma zabijania (zamrażania i żadnej selekcji zarodków) trzeba by dotrzec do osób, które po prostu robią takie zabiegi, jedynie oni są w stanie odpowiedziec na to. Pozostaje kwestia czy odpowiedzą zgodnie z prawdą...
Myślę, że jednak selekcja istnieje. I zamrażanie. Mniemam, że odpowiedziano mi na pytanie czy się ich nie zabija, a nie czy nie tworzy się więcej niż kilka 
|
Cz lut 26, 2009 14:22 |
|
|
|
 |
worek
|
Sunka napisał(a): worek napisał(a): Kościół tworzą ludzie a ludzie są omylni i mimo swoich najlepszych intencji nie zawszę mają rację... Ale to Bóg jest głową Kościoła.
ok ale jakoś go nie widziałem ostatnio jak TVP 1 transmitowała Anioł Pańskski...
_________________ Proszę o obcję "edytuj"
mój analfabetyzm utrudnia mi życie...
przepraszam za błędy...
|
Cz lut 26, 2009 14:28 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Myślę, że jednak selekcja istnieje. I zamrażanie. Mniemam, że odpowiedziano mi na pytanie czy się ich nie zabija, a nie czy nie tworzy się więcej niż kilka Smuteczek
Właśnie problem w tym, Sunko, że trudno o rzetelną informację. Zapytasz czy sie zabija, odpowiedzą Ci - nie, zgodnie z prawdą z resztą, bo załóżmy resztę się zamraża, a jak powiesz, czemu Ci tego nie powiedzieli, to Ci powiedzą, że nie pytałaś, pytałaś o zabijanie a nie mrożenie.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lut 26, 2009 22:27 |
|
 |
ThinAir
|
Ostatnio to w TVP, w programie "Pytanie na śniadanie" to w ogóle ogłoszono, że in vitro nie stoi w sprzeczności z nauczaniem Kościoła  Ogłosiła to pani Bogna Sworowska bodajże, twarz kampanii pro in vitro. Szok!!! Tyle kłamstw nie słyszałem jeszcze nigdy w ciągu piętnastu minut.
_________________ http://pl.youtube.com/watch?v=9tYT3F5lA4A
http://www.youtube.com/watch?v=RZol4zJt--8
|
Cz lut 26, 2009 23:16 |
|
 |
Sunka
|
ThinAir napisał(a): Ostatnio to w TVP, w programie "Pytanie na śniadanie" to w ogóle ogłoszono, że in vitro nie stoi w sprzeczności z nauczaniem Kościoła  Ogłosiła to pani Bogna Sworowska bodajże, twarz kampanii pro in vitro. Szok!!! Tyle kłamstw nie słyszałem jeszcze nigdy w ciągu piętnastu minut.
Ale niby dlaczego nie stoi?
|
Cz lut 26, 2009 23:57 |
|
|
|