Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 7:05

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Propozycja weryfikacji papieskiej nieomylności 
Autor Wiadomość

Post Propozycja weryfikacji papieskiej nieomylności
Jak wiedzą (lub nie wiedzą) katolicy, w 1870 roku ówcześnie panujący papież o bardzo wybujałym ego uznał, że jest wspaniały i nieomylny, i postanowił obwieścić to wiernym z tym zastrzeżeniem, że nieomylni w sprawach wiary mieli się stać też wszyscy jego następcy (w skrócie: ustanowiono dogmat o papieskiej nieomylności w kwestiach wiary).

Proponuję więc następujący eksperyment, jednoznacznie potwierdzający bądź negujący zasadność wiary w ten dogmat. Otóż niech np. obecny papież, z zachowaniem wszelkich procedur gwarantujących mu nieomylność (czyli m.in. wypowiadając się ex cathedra), stwierdzi najpierw, że piekło istnieje, a minutę później spróbuje (również ex cathedra) powiedzieć, że piekła nie ma. Jeśli jakiś cud powstrzyma go przed wypowiedzeniem tych dwóch jakże sprzecznych ze sobą opinii w kwestii wiary, będziemy mieć dowód na jego nieomylność. W przeciwnym wypadku-wiadomo.

Jeszcze jedno pytanie: załóżmy, że papież istotnie jest nieomylny w kwestiach wiary. Dlaczego więc nie wyświadczy przysługi wszystkim wierzącym, drżącym ze strachu przed piekłem i nie stwierdzi, powołując się na swoją nieomylność, że żadnego piekła nie ma i wszyscy zostaną zbawieni? Wypowiedź dotyczyłaby wiary, więc na mocy dogmatu byłaby nieomylna-wysiłek to żaden, a jedno zdanie zaoszczędziłoby tak wielu ludziom tak wielu trosk :)

Cz mar 19, 2009 19:11

Dlaczego więc nie wyświadczy przysługi wszystkim wierzącym, drżącym ze strachu przed piekłem i nie stwierdzi, powołując się na swoją nieomylność, że żadnego piekła nie ma i wszyscy zostaną zbawieni?

Nie może tego zrobić, ponieważ piekło istnieje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 19, 2009 19:19
Moderator

Temat nie nadaje się na funkcjonowanie na tym forum. Forum nie jest miejscem wyśmiewania i szyderstwa, ale merytorycznej dyskusji. Dlatego takie tematy nie będą tu akceptowane.

(J 8, 32b)

Cz mar 19, 2009 19:25
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]