Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 28, 2025 0:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 św. tomasz i augustyn zalecali spędzanie płodu 
Autor Wiadomość
Drugie piętro nie potrafi wskazać z jakiego dzieła świętego Tomasza ani świętego Augustyna to wziął.

Święty Augustyn ani Święty Tomasz nie byli takiego zdania.

Święty Augustyn w Państwie Bożym księdze piątej mówi że człowiek jest od poczęcia.

Święty Tomasz mówi w 12 tomie sumy teologicznej że człowiek jest od poczęcia.

A fragmenty są wyżej. To kłamstwo że zalecali aborcję!
Ich własne dzieła przeczą temu.

Niech wskaże skąd to wziął!

Śr sie 22, 2007 16:46

- Trzymajcie się Boga mocno, jak pijany plotu !
- Dziękuję, nie piję.

Śr sie 22, 2007 16:58
Tak mocne, bo po upływie czasu ostatecznie chciałem pokazać jaką niedorzeczność i kłamstwo autor tematu nam prezentuje.

Zapytano:

Leszek, Jan napisał(a):
"Drugie piętro...", czy możesz podać źródło cytatu, od którego rozpocząłęś ten wątek?

Autor nie może, bo wstyd mu przyznać, ale ja poszukałem i znalazłem skąd "kożystał":

http://www.sciaga.pl/tekst/31266-32-kar ... ow_aborcji

Pięknie. www.sciaga.pl Nienaukowa oprawa, artykół pozbawiony Bibliografi.

Proszę przeczytać następującą rzecz:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... -abor.html

Cytuj:
Dopiero kiedy przyszła era komputerów, mogłem sprawdzić elektronicznie wszystkie dwieście dwadzieścia jeden tomów Patrologia Latina i okazało się, że święty Augustyn z całą pewnością takiego zdania ani w ogóle takiego poglądu nigdy nie wygłosił. Owo przypisywane mu zdanie w końcu jednak znalazłem, mianowicie u żyjącego sześćset lat później Iwona z Chartres. Zresztą Boy kompletnie sens jego przeinaczył. Ale o tym potem.

No proszę! To nie Augustyn to powiedział! Co na to autor tematu?:

drugię piętro agory napisał(a):
bredzisz stary
niby czemu twoje fragmenty sa wiarygodniejsze od moich

Odpowiem krótko: Twój fragment to zmyślona bajka, pomyliłeś osoby, nie potrafisz nawet wskazać fragmentu gdzie miały by paść takie słowa.

A więc Św. Augustyn jest z zażutów oczyszczony.

Co do św. Tomasza, to zażut jest równie bezpodstawny, co śmieszny. Mam przed sobą na biórku:
-Summa Contra Gentiles Prawda Wiary Chrześcijańskiej (Summa przeciw Poganom) Nie znalazłem nawet pół słówka o zalecaniu "spędzania płodu"
-Sprostowanie Błędów Greckich
- Jak uzasadniać wiarę?
- O doskonałości życia duchowego
-Okupnie i sprzedaży na kredyt
-O formie Roozgrzeszana
-Sześć odpowiedzi
-O Wwieczności Świata
-O przepowiadaniu przyszłości
-O substancjach czystych
- Wykład pacieża
Oraz jest mi dostępna cała Suma teologiczna:
www.katedra.uksw.edu.pl
I naprawdę nigdze tam Św. Tomasz nie "zalecał spędzania płodu"!
Kiedyś jednak usłyszałem pewną rzecz:
http://www.kosciol.pl/article.php?story ... 9220042524

Cytuj:
Teologiem, który wyróżniał się w swoich poglądach na temat statusu embrionu ludzkiego był św. Albert Wielki, biskup Kolonii. Trudnościa dla tego myśliciela było przyjęcie arystotelesowskiej koncepcji koncepcji trzech dusz w rozwoju człowieka: dusza wegetatywna (roślinna), sensytywna (zwierzęca) i duchowa (ludzka). Jego zdaniem nie może mieć miejsce przechodzenie od "gatunku do gatunku", gdyż takie przejście ma miejsce jeżeli przyjmie się koncepcję trzech dusz; takie ustawienie sprawy pozostaje w sprzeczności z jedynością i jednością ludzkiego istnienia. Embrion ludzki pod wpływem działania "virtus formativa" przechodzi poprzez różne formy: istnienie, życie, odczuwanie i pojmowanie. Każda z kolejnych tych form zawiera się w poprzedniej, jako akt postępującej potencji. Św. Albert podkreśla, że człowiek posiada swoją "naturę", która go wyróżnia od innych istot żywych, od momentu poczęcia. Biskup Kolonii dokonuje w tym miejscu porównania z innymi istotami żywymi i dochodzi do wniosku, że natura każdego gatunku ma swój początek w momencie poczęcia6. Myśl św. Alberta Wielkiego, opierająca się na spekulacji filozoficznej, można porównać, w szerokim sensie, z dzisiejszym kryterium genetycznym w spojrzeniu na status ontologiczny embrionu ludzkiego.

Św. Tomasz był uczniem Św. Alberta.

Cytuj:
Św. Tomasz z Akwinu pozostał wiernym "doktrynie o trzech duszach".

To co pisze tam i trochę dalej, To już jest zakamanie. Na szczęście Greg pokazał mi tę niedorzecznośc i trochę się na meczyłem, ale przepisałem z książki "na żywca" ze streszczenia teologii co naprawdę św. Tomasz głosił:

viewtopic.php?t=21796&postdays=0&postorder=asc&start=45

Okazuje się że to są argumenty przeciwników z 91 rozdziału, a w 92 natychmiast je obala i dowodzi że Chłowiek ma tylko jedną duszę!
Św. Tomasz więc zacytował przeciwników by zapoznać czytelnika z tymi poglądami a następnie je obalił, jako fałsz. A autor poprezedniej stronki pomyślał, że to są jego rzeczywiste poglądy!

Zresztą, nawet gdyby tak było, to wcale to nie dowodzi, że Doktor Anielski zalecał zabijać płód (Nienarodzonego człowieka).

Co zresztą pisze nawet na cytowanej stronie przez Grega:
pisze tam:
Cytuj:
Zdaniem Akwinaty zabicie embrionu ludzkiego w jakimkolwiek stadium rozwoju jest ciężkim grzechem, ale tylko wówczas gdy nowe istnienie ludzkie posiada duszę duchową - czyn taki jest pojmowany jako zabicie człowieka7.

Tak więc, nawet gdyby (co nie jest) Akwinata stwierdził wbrew nauce kościoła że człowiek ma trzy dusze to i tak nic na to nie wskazuje że "Zalecał" jak twierdzi autor spędzanie płodu!!

A więc reasumując: Autor nie podał źródeł, nawet gdyby podał (Ta sciaga.pl i poprzedna strona) To i tak tam nie ma słowa o jakimkolwiek "zalecaniu".

Autor zmyślił całą treść oczerniając największych teologów Chrześcijaństwa, kłamstwem chcał zrobićna Chrześcijanach wrażenie.
NIestety trochę mu się to udało:

Cytuj:
"Gdyby św. Tomasz i św.Augustyn mieli dostęp do USG to nie mieliby wątpliwości co do tego kiedy zaczyna się człowiek.
Po co międlić ten temat w kółko."

Św. Tomasz i Augustin nie mieli wątpliwości co do tego że człowiek staje się człowiekiem od poczęcia.... niestety, kłamstwo zakwitło, i wprowadza ludzi w bąd.

Więc, proponuję zamknąć temat, zostało już udowodnione wyraźne kłamstwo autora.
Pozdrawiam

Pn lip 27, 2009 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3