|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Katolik a podróż dookoła świata?
Autor |
Wiadomość |
kaloryfer
|
 Katolik a podróż dookoła świata?
Witam,
Dziś oglądałem w telewizji program Światowiec, i był tam wywiad z człowiekiem, który odbył roczną podróż dookoła świata.
Tak się zastanawiam. Jak wg KK może wyglądać taka podróż dla katolika? Bo zapewne niemożliwe jest wtedy uczęszczanie w czasie niedzieli i swiąt do kościoła (zakładam że jest to podróż bez kapelana).
Ten problem oczywiście można rozszerzyć na rybaków na morzu, astronautów, żeglarzy, no i różnego typu podróżników (np zdobywców biegunów).
Pozdrawiam.
|
N wrz 27, 2009 19:51 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Szczerze, to też o tym myślałem swego czasu. Ok, wiemy, że nie jest grzechem niepójście do kościoła w niedzielę, jeżeli się nie ma takiej możliwości. Ale co wtedy, kiedy się jedzie w podróż, i od początku się WIE że nie będzie takiej możliwości, a mimo to się jedzie ? Czy to jest grzech ? Nie powinno się wtedy jechać ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N wrz 27, 2009 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trzeba tak opracować trasę, by w każdą niedzielę być w porcie, gdzie jest kościół, najlepiej katolicki. Pamiętać też trzeba o świętach obowiązkowych.
|
N wrz 27, 2009 19:59 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Zasadniczo temat pokrywa się z tym: viewtopic.php?t=21962&highlight=wczasach dlatego zamykam i zapraszam do lektury tamtego wątku.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn wrz 28, 2009 6:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|