Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 22, 2025 1:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Co to znaczy, że Bóg jest dobry 
Autor Wiadomość

To diabeł jest też bogiem tylko ze złym ze na równi konkuruje z bogiem?

Cz wrz 24, 2009 14:02

Jakoś nie wyobrażam sobie innego wytłumaczenia.

No to spróbuj poszerzyć spektrum swoich wyobrażeń.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz wrz 24, 2009 14:03

Po co mam poszerzać spectrum swoich wyobrażeń? Myślisz, że tylko Twoja religia jest słuszna i wszyscy nie mają prawa myśleć inaczej, bo takie jest Twoje zdanie?
Właśnie dlatego inni postrzegają katolików jako fanatyków. Nie robią nic w kierunku poprawy sytuacji innych, a tylko się modlą i słuchają RM. Nie uogólniam, ale pewnie chociaż w 15% tak jest.

Nie twierdzę, że Bóg konkuruje z Diabłem, bo to byłoby bez sensu...

Cz wrz 24, 2009 14:41

Po co mam poszerzać spectrum swoich wyobrażeń?

Nie chcesz, nie musisz.

Cytuj:
Myślisz, że tylko Twoja religia jest słuszna i wszyscy nie mają prawa myśleć inaczej, bo takie jest Twoje zdanie?

Tak tak, to właśnie wynika z mojego postu.

Cytuj:
Właśnie dlatego inni postrzegają katolików jako fanatyków.

Aha, właśnie dlatego, że namawiają do poszerzania spektrum wyobrażeń. Ktoś, kto namawia do poszerzania spektrum wyobrażeń to na pewno musi być jakiś fanatyk, przecież normalni ludzie żadnych takich głupot nie robią, tylko spokojnie żyją w swoich starych, wąskich horyzontach myślowych.

Cytuj:
Nie robią nic w kierunku poprawy sytuacji innych, a tylko się modlą i słuchają RM.

Dobre.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz wrz 24, 2009 17:19

Mnie to gryzie zawsze dlaczego niby śmierć bliskiego czy jakaś tragedia nie jest dziełem Boga a uzdrowienie czy szczęśliwe wydarzenie jest. Wygląda to trochę tak jak zasłanianie własnym ciałem swojego idola w przypadku niepowodzeń i pokazywanie go kiedy dzieje się dobrze.

Cz wrz 24, 2009 18:52

Z tych dwóch postów wysnuwam dwa podstawowe wnioski...

Johny99 jest człowiekiem zamkniętym w kanonie katolicyzmu i wszelakie argumenty z zewnątrz do niego nie docierają... Za obrazę Boga mógłby zabić. Nie twierdzę, że Bóg jest niedobry czy zawistny... po prostu nie możemy jednoznacznie powiedzieć, że jest chodzącym dobrem i miłością. Skoro człowiek został stworzony na podobieństwo Boga, ma wolną wolę jak Bóg, może skoczyć z mostu, podrapać się po głowie i zjeść pączka. Bóg też ma wolną wolę.
Dlaczego religia katolicka jest jedną z religii, która fanatycznie i bezgranicznie wierzy w dogmaty bez logicznych popartych naukowo argumentów?
Może jest tak czasami, że gdy dzieje się coś dobrego mówimy, ale ten Bóg jest super! O jeeeeja pójdę dać na mszę... Po co dajemy na mszę? Po to, żeby ksiądz miał za co kupić nowy samochód? (nie uogólniam) Mamy wolną wolę i możemy w inny sposób mu podziękować, dać biednemu żebrzącemu na ulicy, kupić mu bułkę i oddać mu ubrania. Ilu wiernych prosto po mszy idzie pod sklep, żeby 'browara z ziomkami wypić' no ilu. Idzie do spowiedzi i myśli... "O fajnie mam rozgrzeszenie i czyste sumienie idę wypić" To oszukiwanie samego siebie...

Cz wrz 24, 2009 20:16

Zanim ten offtop się rozwinie - proszę o powrót do tematu
@Deista18 - jesteś tu nowy, więc teraz będzie tylko tłumaczenie - nie tolerujemy tutaj takich tekstów, które są kłamliwe i obraźliwe wobec katolicyzmu czy chrześcijaństwa:

Cytuj:
Dlaczego religia katolicka jest jedną z religii, która fanatycznie i bezgranicznie wierzy w dogmaty bez logicznych popartych naukowo argumentów?

Pt wrz 25, 2009 10:08

No nie wiedziałem, że na tym forum trzeba wychwalać i wielbić najsłuszniejszą religię świata jaką jest katolicyzm.
Dobrze, wyjaśnijmy sobie coś... Albo postawmy sprawę jasno. Czy te forum jest ogólnie o religii czy tylko o katolicyzmie. Jeśli to drugie to prosiłbym o usunięcie konta...

Pt wrz 25, 2009 13:36

Czy te forum jest ogólnie o religii czy tylko o katolicyzmie. Jeśli to drugie to prosiłbym o usunięcie konta...

Tylko o katolicyźmie ! Tylko o katolicyźmie ! Tu wyłącznie wielbimy katolicyzm, upajamy się swoim katolicyzmem, i obrażamy wszelkich innowierców i niewiernych ! Tylko to robimy, naprawdę ! Możesz spokojnie kasować konto - nawet zaraz ;)

Pt wrz 25, 2009 13:43

Regulamin Forum Wiara.pl, § I napisał(a):
1. Forum portalu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga, zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. Forum stanowi zatem miejsce rozmowy katolików i niekatolików, chrześcijan i niechrześcijan, wierzących i niewierzących.

2. Ponieważ wiara nie jest czymś oderwanym od życia, wręcz przeciwnie - powinna obejmować i przenikać wszystkie sfery życia człowieka - zapraszamy również do rozmowy na bardzo różne tematy dotyczące naszej codzienności.

3. Dyskusja zakłada dopuszczenie wyrażania własnych poglądów i przekonywania. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne. Nie oznacza to jednak prawa do prowadzenia agitacji na rzecz poglądów i działań, które są sprzeczne z zasadami wyznawanymi przez gospodarzy forum (np. rozpowszechnianie informacji o akcjach propagujących aborcję, związki homoseksualne itp.)

Regulamin Forum Wiara.pl, § II napisał(a):
3. (...) Argumenty stosowane w dyskusji powinny opierać się na faktach i sprawdzonych źródłach, a dowodzenie tezy powinno być logicznie spójne. Należy trzymać się rozpoczętego wątku, bez zbędnych dygresji. Poglądy, jeśli stanowią oskarżenia, powinny zawierać argumenty, a nie jedynie nie podlegające dyskusji stanowiska. Ciężar dowodzenia oskarżenia spoczywa na oskarżającym, a brak dowodu jest równoznaczny z oszczerstwem.

Jak widać, nasze forum nie jest ani stricte o religii, ani tym bardziej o katolicyzmie. Jak również widać, nikt wcale nie musi wielbić katolicyzmu
Dopuszczalna krytyka ma jednak swoje wymagania co do rzeczowości i poziomu

Pt wrz 25, 2009 13:52

Kamyk mam prośbę. Jesteś moderatorem. Nie patrz na ilość napisanych postów i nie dawaj mi reprymendy tylko popatrz jak jest w życiu...
Johny99 WIELKI katolik. Gdybyś był Katolikiem nie odzywałbyś się do mnie w taki sposób. Religia Katolicka opiera się na zaufaniu, tolerancji i miłości do Boga, a przez to do drugiego człowieka...
Widzę, że nie masz za krzty szacunku do drugiego człowieka i tolerancji.
Wbijasz ludziom utarte przez wieki schematy i nie potrafisz tego w logiczny sposób uzasadnić.
Jeżeli wszystko wiesz to odpowiedz mi zgodnie z sumieniem:

*Skoro wg. Ciebie WSZYSCY katolicy wręcz 'upajają' się chrześcijaństwem jak wytłumaczysz to:
http://interwencja.interia.pl/news?inf=1009754
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/pomo ... ke,1118331
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... 4/71214003

Pozdrawiam

Pt paź 02, 2009 7:21

Deisto, te linki to raczej argumenty dotyczące dyskusji czy ksiądz jest tylko człowiekiem tka jak inni, czy jest wybrancem Boga posiadającym ludzką naturę, a nie rozmową co to znaczy, czy Bóg jest dobry czy nie. Nie wprowadzaj offtopu

mnie zastanawia to co kamyk napisał:
Cytuj:
W tym kontekście akurat całkiem łatwo wytłumaczyć. Mianowicie tak, że to nie Bóg jest bezpośrednią przyczyną wszystkich wydarzeń. Więc zło nie jest Jego dziełem.
A że dopuszcza zło? To może trudniejsze wytłumaczenie, trudniejsze do przyjęcia. Ale skoro raz dał wolność, to jej nie może odebrać

Ta teza stwarza mnóstwo, mnóstwo pytan. Przepraszam za jawną ich głupotę, ale licze na oświecenie:
1. Czy i Jaką władzę ma Bóg nad obecnym światem?
2. Czy jeżeli ją ma, to od czego zależy to czy jej używa czy nie?
3. Czy mogę wnioskować, że skoro używa swojej władzy sporadycznie, to znaczy, że Bóg jest kapryśny?
4. Czyli kto stworzył zło i jego pojęcie jak nie Bóg?
5. Dlaczego Bóg nie może odebrać raz danej wolności? Dlaczego nie waha się w przypadku życia, czyli chyba czegoś nadrzędnego do wolności?

Śr paź 07, 2009 22:48
Post Re: Hmmm...
Deista18 napisał(a):
Jestem na tym forum od niedawna. Można powiedzieć, że od bardzo niedawna, ale zaintrygował mnie ten temat. W moim mniemaniu nie można powiedzieć, że Bóg jest miłosierny i sprawiedliwy... Bóg ma dwa oblicza. Wg. mnie, bo jak wytłumaczyć dzieci chore na nowotwory, ludzi ginących w wypadkach samochodowych, którzy wracają z zagranicy na komunię syna lub córki...?

Zacznę od tego , Bóg nie jest ze świata

W świecie jest walka między dobrem a złem i w takiej rzeczywistości żyjemy .

Proszę więc nie przypisuj Bogu podwójnego oblicza .

Bóg jest samym dobrem ,miłością , miłosierdziem .

Natomiast szatan kusi nas do złego . Nie ma nad nami władzy ,bo otrzymaliśmy wolną wolę od Boga .
Co wybierzesz to będziesz miał .

Czytałam coś takiego w odpowiedzi na tragedię o jakiej wspominasz w poście .Zabierani jesteśmy z tego świata w najlepszym momencie dla nas .
Akurat mój brat cioteczny też tak zginął . Osierocił 3 dzieci ale był w stanie łaski uświęcającej właśnie z racji na uroczystość I Komunii świętej jego dziecka.
A jego brat za parę lat zginął z żoną , dziećmi i chrześniaczką w samochodzie na który poleciała przyczepa ciężarowego samoch. Wszyscy zginęli całą rodziną .

Cz paź 08, 2009 13:19

0 <> 1 ?

Ziele_force
1. Bóg ma władze absolutną nad niebem i ziemią. Lecz nigdy nie narusza w najmniejszym stopniu wolnej woli aniołów i ludzi. Bóg przemienia od wew a nie od zew. Naciskiem i przemocą. Dlatego w katolicyźmie zawsze się można wypisać z Kościoła.
2. Bóg ingeruje poprzez cuda kiedy, jak i gdzie chce wtedy gdy przyniesie to porzytek duchowy dla człowieka, społeczności , narodu świata. Bóg jest osobą dlatego nie ma technik modlitewnych na przekonanie Boga do czegoś, to była by magia.

3. Bóg nie ma wad więc nie jest kapryśny. Gdy Jezus czynił cuda to Maryja mówiła po co taki rozgardiasz. Maryja uważała cuda za coś zbędnego do tego żeby uwierzyć w Boga i żeby szczęśliwie żyć.
4. W Bogu nie ma idei zła moralnego. Bóg grzech poznaje jako częściowy brak wolności u aniołów i ludzi. Bóg nierozumie zła moralnego. Zło jako byt nie istnieje. Zło jest to brak dobra. Czyny Szatana są złe ponieważ są zaprzeczeniem czynów Boga. Skutkami zła/grzechu jest śmierć a więc utrata życia i bytu(jedynych dóbr które mamy na własność i dlatego największych, oprócz wolnej woli) co wiąże się z ogromnym cierpieniem(piekło oraz stan obecny na ziemii) . Szatan ontologicznie jest dobry, prawdziwy i piękny. Bóg jest bytem i dobrem. Co jest zaprzeczeniem bytu i dobra jest nicością. Grzech jest wyborem dobra pozornego i fałszywego. W świecie nie ma walki między złem a dobrem. Bóg i szatan grają w szachy. Szatan prezentuje poziom 10 latka a Bóg arcymistrza. Szatanowi wydaje się że wygrywa ale Bóg jednym ruchem może w każdej chwili wygrać. Zło/grzech i cierpienie jest misterium wolnej woli ludzi i aniołów i zamysłu stwórczego oraz wolnej woli Boga. Zło w niebie- bunt szatana, zło na ziemii -upadek prarodziców za przyczyną diabła. G. Pierw. a wina -szatan 51% a ludzie 49% .
5. Wolna wola jest ważniejsza od życia ludzkiego. Bóg jest wierny swoim obietnicą i jest niezmienny dlatego nie daje a potem nie odbiera.

Moim zdaniem teoria o najlepszym momencie śmierci jest wzięta z sufitu i jest nieprawdziwa.
Co do "walki" Boga z Diabłem, uważam że walka jest tylko ze strony szatana a wszystkie konsekwencje wolnej woli ludzi i aniołów wziął na krzyżu i ukrzyżowanym zmartwychwstaniu na Siebie Jezus.

Bóg jest dobry tz. że jest święty na wzór hymnu o miłości. To że jest dobry oznacza Jego nieskończoną doskonałość w każdym aspekcie. Jego dobroć wyraża się w byciu bytem absolutnym w każdym względzie. Bóg jako Dobro jest Niezgłębioną Treścią i Tematem dla Siebie samego oraz celem wszelkich bytów.

Śr paź 14, 2009 6:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2