Dosłowność i metaforyczność Biblii
Autor |
Wiadomość |
jarekS
|
 Re: Dosłowność i metaforyczność Biblii
rybeczka napisał(a): @jarekS
Dla mnie to jest oczywiste - nauka wyklucza bilblię (np. historia z Adamem). Dziwne, że taka myśl nie pojawiła się w Twoim mózgu. Dla ciebie ale nie dla mnie . A jaką naukę masz na mysli? Ja wiem że na nauce Biblia tylko korzysta nie traci na swej wartości a wrę zyskuje . Wielu naukowców podważających biblię rewiduje swe poglądy na korzyść biblii . Możesz twierdzić żę się mylę .Ale czy stwierdzisz ze Syna Boży Jezus i jego uczniowie się mylą ? Jeśli ludzie wierzą w Jezusa to dlaczego nie wierzą jego wypowiedziom?Czy omylny człowiek nawet bardzo religijny ma prawo interpretować słowa Jezusa i decydować co jest mitem ,legenda a co prawdą patrząc przez pryzmat swych wierzeń jako nie pasujace lub nie wygodne ?
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
So gru 25, 2010 21:51 |
|
|
|
 |
Polikarp
|
 Re: Re:
Cytuj: Polikarp czy ja to twierdzę to nie ma znaczenia ale jeśli powółuje sie na potop Jezus czy ap.Piotr a dla wszystkich chrześcijan powinny być większymi autorytetami niż sam papież bo ich wypowiedzi są w słowie Bożym zapisane jako prawda.Z tego względu ja tez twierdzę że potop był.Cóż to za wiara jeśli się wątpi w wypowiedzi swego Boga? Podziwiam Twój bezkrytycyzm. W cytowanym powyżej fragmencie Jezus powołuje się na tę część Starego Testamentu (o potopie), który został skopiowany ze znacznie starszego od ST pogańskiego "Eposu o Gilgameszu". Noe nigdy nie istniał a jego pierwowzorem był Ut-Naptisztim. Przeczytaj ten utwór, porównaj datę powstania ze ST i porównaj zbieżność ich opisów o potopie. Pewnie będziesz rozczarowany. Cytuj: Jesli jedna lub druga strona dopuści się rozpusty to tak rozwód był i jest dopuszczony. Właśnie wiosek taki wyciągamy ze słów Jezusa . Jesli ktoś twierdzi inaczej to kto ma rację a kto się myli ,kto rozwadnia zasady bilii zmieniajac znaczenie wypowiedzi Jezusa ?Nauki Jezusa są nie zmienne nie ulegają wpływowi ducha swiata ,nie zmieniaja się jak moralnośc świata . Oj, to chyba nie po Katolicku. Jestem przekonany, że w przypadku rozpusty żony nie miałbyś szans uzyskać rozwodu kościelnego.
|
So gru 25, 2010 23:56 |
|
 |
rybeczka
|
@jarekS Dla ciebie ale nie dla mnie . A jaką naukę masz na mysli?
Nie chodzi mi tu o jakąś konkretną naukę, raczej o "naukowe podejście do tematu". Kiedyś napisze dłuższego posta z błędami, niedorzecznościami w Biblii. Dzisiaj troszkę dziubnę temat. W Biblii są opisy wydarzeń które nie miały miejsca (potop, raj), Katolicy twierdzą, że to wcale nie wyklucza tej księgi, że to tylko przepowieści bla bla bla. Wierzą natomiast w takie wydarzenia jak chodzenie po wodzie, zmartwychwstanie, zmienienie wody w wino. Ja nie mogę w to uwierzyć. Biblia jest dla mnie nie wiarygodna. Wolę pogodzić się ze śmiercią niż żyć w obłudzie.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Śr gru 29, 2010 13:45 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Wiara stoi ponad nauką, ta jest ograniczona prawami tego swiata. Nasz Bóg jest Bogiem rzeczy 'niemożliwych', Królem nie tego świata.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Śr gru 29, 2010 13:58 |
|
 |
rybeczka
|
gargamel
Ale mnie nie chodzi o Boga. Księga pisze( w ST jak i NT), że byli pierwsi ludzie w raju - nie byli. Księga pisze, że było zmartwychwstanie - .....
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Śr gru 29, 2010 15:21 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
A teraz wyobraz sobie rybeczko, jak bidny katolik musi sobie z tym wszystkim poradzić. Jeżeli chodzi o chodzenie po wodzie czy zamianę wody w wino to pół biedy, ponieważ jeżeli wierzę w wszechmogącego Boga to takie cuda kupuję w ciemno. Większy problem stanowi tu konfrontacja treści biblijnych z nauką, oraz niechlubna historia chrześcijaństwa, plugawi papieże itd. Dla katolika używającego mozgu to wszystko jest trudne do ogarnięcia, ale być może, że moje wątpliwości wynikają z mojej ignorancji, i dlatego jestem obecny na tym forum, żeby mi jakiś światły katolik wyjaśnił te i podobne dziwactwa. Bo nie ukrywam, że przejawiam wiarę w Boga, ale czy koniecznie w tego katolickiego to juz nie wiem. Poki co nazywam siebie katolikiem, i mam nadzieję że ktoregoś dnia sam Bóg wskaże mi właściwą drogę, jestem na etapie szukania.
pozdrawiam
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz gru 30, 2010 2:09 |
|
|
|