Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 21, 2025 17:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Mistyczne Ciało Chrystusa a Zbawienie 
Autor Wiadomość

Post Re: Mistyczne Ciało Chrystusa a Zbawienie
proteom napisał(a):
arcana85
Cytuj:
Czyli można być schizmatykiem, heretykiem, agnostykiem, ateistą a nadal być częścią Mistycznego Ciała Chrystusa.

Czym jest dla Ciebie bycie częścią Mistycznego Ciała Chrystusa?Moim zdaniem warunek konieczny to chrzest i wiara.Kościół katolicki to chyba nie to samo co Mistyczne Ciało Chrystusa,ale On ,czyli jego wierni w jakiś sposób w nim uczestniczą w zależności od swej wiary.Mistyczne Ciało Chrystusa = Chrystus ?

A ja pisze z pozycji oficjalnej nauki Krk według której Kościół katolicki to Mistyczne Ciało Chrystusa.
No chyba że się mylę i według katolickiej doktryny do Mistycznego Ciała Chrystusa należą wszyscy ochrzczeni także w innych wyznaniach.
Nawet gdyby tak było nadal pozostaje uczestnictwo potępionych w Mistycznym Ciele Chrystusa.

proteom napisał(a):
Mistyczne Ciało Chrystusa = Chrystus ?

To chyba raczej nie - Chrystus jest głową a ludzie ciałem. Ciało jest w łączności z głową.
A więc czy agnostycy, ateiści pozostają w Ciele Chrystusa?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Śr sty 18, 2012 16:59

Post Re: Mistyczne Ciało Chrystusa a Zbawienie
arcana85
Cytuj:
A ja pisze z pozycji oficjalnej nauki Krk według której Kościół katolicki to Mistyczne Ciało Chrystusa.

To najpierw musimy ustalić co rozumiesz przez Mistyczne Ciało Chrystusa.
arcana85
Cytuj:
No chyba że się mylę i według katolickiej doktryny do Mistycznego Ciała Chrystusa należą wszyscy ochrzczeni także w innych wyznaniach.

Tak z tego co wiem naucza KK . Poza tym, warto tu przytoczyć znowu Lumen gentium i nauczanie o tzw. kręgach przynależności do Kościoła. Kościół jako rzeczywistość ontologiczna jest czymś daleko szerszym niż widzialne struktury Kościoła instytucjonalnego.

arcana85
Cytuj:
To chyba raczej nie - Chrystus jest głową a ludzie ciałem. Ciało jest w łączności z głową.
A więc czy agnostycy, ateiści pozostają w Ciele Chrystusa?

To są tylko analogie,metafory,pytanie jak się je konkretnie rozumie.Są różni agnostycy,ateiści.Jeśli są ochrzczeni spełniają warunek konieczny,ale jak nie mają wiary,to ich udział jest niewielki.To nie kwestia zero-jedynkowa,ale indywidualna ,stopniowa.
Ostatecznie dla mnie miernikiem jest miłość do blizniego,a nie formalne struktury.Z tego będziemy sądzeni wg Ewangelii.

Śr sty 18, 2012 17:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2