|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Adelajda
|
 Dziś w Brewiarzu .....
Brakuje mi takiego wątku. Chodzi mi o Brewiarz 4 tomowy. Kto czyta ? razem z długimi czytaniami ?
i tak wczoraj jak i dziś są listy Św. Pawła do Tymoteusza - wczorajszy kawałek mnie zafascynował o Kobiecie, (jako o mnie.) O modlitwie w cichości , ( bo jakby skromność jest dla mnie oczywista ) i " niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem". Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam, ani przewodzić nad mężem.... Zbawiona zaś zostaje przez rodzenie dzieci, będą zbawione wszystkie, jeśli wytrawają w wierze i miłości, uświęceniu - z umierem.
Uczy czego ? Pisma ? czy o coś innego mu chodziło ? Bo dużo mozna podpasować. A nauczanie ? czyli katechetek nie powinno być , a co jeśli jest się katechistką ? Fakt iż główne mowy mają mężowie, to my wogóle powinnyśmy siedzieć cicho. Tylko być kręcącą szyją dla głowy ( męża ). Bo rodzenie dzieci to rozumiem jako ogólnie macierzyństwo, bo jednak oddaję siebie innym, a to bywa nieraz trudne.
Jakże głęboki i szeroki horyzont tekstu.
dzisiejszy też piękny, ale tu nie rozumiem " Biskup powinien być nienaganny, mąż jednej zony , trzeźwy , rozsądny .... Diakoni niech będą mężami jednej żony, rządzący dobrze dzieci i domami.
Generalnie cały tekst jest dość jasny. Ale co jeśli pod pojęciem żony jest mowa o kobiecie , a nie żonie jako kościele ? Celibat zawsze wydawał mi się jasny, wyzwolenie od materializmu dzięci czemu konsekrowany może w pełni się oddać, poświęcić. Czy to nie do tego kawałka "przyczepili" się protestanci i pastorowie mogą mieć żony ? dzieci, dom i .t.p Cały list jest bardzo konkretny , bez domysłów , dlaczego tutaj jest innego typu okreslenie, a może kwestia tłumaczenia ? żona - kościół ? No i kiedy powstał celibat ? wydawało by się jasne że w momencie, kiedy Jezus nauczał Apostołów , przecież żadny nie załozył rodziny ? a przynajmniej żadny Ewangelista.
Kto roważał i co uważa ?
|
Wt paź 09, 2012 9:42 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
 Re: Dziś w Brewiarzu .....
Adelajda brewiarz mam mały ten dla świeckich:) mniej ambitnie. Fragment znalazłam ten pierwszy (1Tm 2, 11-15) Od biskupa zaczynając oczywiście pierwsi biskupi mieli żony, przecież celibat wymyślono później. Jak to żaden Apostoł nie założył rodziny? Pewnie większość je miała, wiemy to napewno o św Piotrze że był żonaty (nic nie wiemy o jego dzieciach) ale jak sądze inni też- w tamtych czasach żeniono się młodo. O celibacie tu był temat, nie chce mi sie szukać, ale napewno celibat nie od początu był w Kościele. Co do nauczania kobiet, to ja to jednak bym ograniczyła to zdanie do bycia księdzem. Kobiety są katechetkami, są animatorkami wspólnot, siostry zakonne też katechizują, sa misjonarkami. Każdy człowiek ma powołanie do ewangelizacji, i nie może sobie powiedzieć "ja urodziłam dzieci, to wystarczy nie muszę świadczyć o wierze". Muszę.....
_________________ Ania
|
Wt paź 09, 2012 11:00 |
|
 |
Elbrus
|
 Re: Dziś w Brewiarzu .....
Adelajda napisał(a): Brakuje mi takiego wątku. Chodzi mi o Brewiarz 4 tomowy. Np.: viewtopic.php?f=1&t=590 - Słowo, które dostałam... - rozważania viewtopic.php?f=1&t=6682 - Okrojony psałterz Adelajda napisał(a): i tak wczoraj jak i dziś są listy Św. Pawła do Tymoteusza - wczorajszy kawałek mnie zafascynował o Kobiecie, (jako o mnie.) O modlitwie w cichości , ( bo jakby skromność jest dla mnie oczywista ) i " niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem". Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam, ani przewodzić nad mężem.... Zbawiona zaś zostaje przez rodzenie dzieci, będą zbawione wszystkie, jeśli wytrawają w wierze i miłości, uświęceniu - z umierem. viewtopic.php?p=677774#p677774 - Rola kobiet w Kościele Katolickim. viewtopic.php?f=3&t=2732 - Zachowanie kobiet podczas modlitwy viewtopic.php?f=1&t=29218 - Kobieta, a kościół, wygląd i rodzina. viewtopic.php?f=2&t=9900&start=90 - antyfeminizm? viewtopic.php?f=26&t=31510 - Jak rozumiecie słowa:"Żony bądźcie poddane mężom"?;-) Adelajda napisał(a): dzisiejszy też piękny, ale tu nie rozumiem " Biskup powinien być nienaganny, mąż jednej zony , trzeźwy , rozsądny .... Diakoni niech będą mężami jednej żony, rządzący dobrze dzieci i domami. viewtopic.php?p=675679#p675679 - Rozważania na temat I Listu do Tymoteusza Adelajda napisał(a): Cały list jest bardzo konkretny , bez domysłów , dlaczego tutaj jest innego typu okreslenie, a może kwestia tłumaczenia ? żona - kościół ? Nie, to nie jest kwestia tłumaczenia. Adelajda napisał(a): No i kiedy powstał celibat ? wydawało by się jasne że w momencie, kiedy Jezus nauczał Apostołów , viewtopic.php?f=36&t=7770 - Celibat Adelajda napisał(a): przecież żadny nie załozył rodziny ? viewtopic.php?f=1&t=29196 - Apostołowie i ich rodziny po śmierci Jezusa.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt paź 09, 2012 11:38 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|