Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 8:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA 
Autor Wiadomość

Post Re: CHCIABYM, ŻEBY KTÓRAŚ Z RELIGII BYŁA PRAWDZIWA
Ad.Cawilian
Przeczytałem (po raz kolejny). Są to słowa Boga, których utrwalenie na piśmie przypisywane jest prorokowi imieniem Ezechiel. To po pierwsze. Po drugie: mamy tu jedną z ksiąg wchodzących w skład Biblii, a nie Biblię jako całość. A to wielka różnica, zwłaszcza, że w momencie spisywania Księgi Ezechiela (jak i każdej innej) pojęcie Biblii w dzisiejszym rozumieniu nie istniało. To chyba oczywiste.

Cz lis 01, 2012 16:58

rolnik napisał(a):
powtórzę ....za biblią czyli za jej autorem Bogiem... Biblia uczy : „Dusza, która grzeszy, ta umrze” (Ezechiela 18:4). „Żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego” (Kaznodziei 9:5). Jezus nauczał, że umarli zostaną wskrzeszeni. A przecież gdyby człowiek miał duszę nieśmiertelną, zmartwychwstanie nie byłoby potrzebne (Jana 11:11-25). Czy twoja religia uczy, że dusza jest nieśmiertelna?...i co ma do tego jakaś nauka pozabiblijna... ..??????????????????????????????????? podstawą wiary chrześcijanina jest słowo Boże BIBLIA.....2 Tymoteusza 4:. 3 Nastanie bowiem czas, gdy nie zniosą zdrowej nauki, lecz zgodnie z własnymi pragnieniami nagromadzą sobie nauczycieli, by im łechtali uszy; 4 i odwrócą uszy od prawdy, a zwrócą się ku fałszywym opowieściom.

Katechizm Kościoła Katolickiego stwierdza:
“W śmierci, będącej "rozdzieleniem duszy i ciała, ciało człowieka ulega zniszczeniu", podczas gdy jego dusza idzie na spotkanie z Bogiem, chociaż trwa w oczekiwaniu na ponowne zjednoczenie ze swoim uwielbionym ciałem.” (KKK 997)

Pismo św. o nieśmiertelności duszy

Jezus powiedział: “Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle” (Mt 10,28).

O nieśmiertelnej duszy istniejącej po śmierci mówi również Apokalipsa: “A gdy otworzył pieczęć piątą, ujrzałem pod ołtarzem dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, jakie mieli” (Ap 6,9).
(odniesienie się do stanu dusz po śmierci ciała a przed jego zmartwychwstaniem)

O tym właśnie uczy Kościół, przypominając o duchowym i świadomym “ja”, które żyje nadal po śmierci ciała.

Kościół, modli się: “Albowiem życie Twoich wiernych, o Panie, zmienia się, ale się nie kończy, i gdy rozpadnie się dom doczesnej pielgrzymki, znajdą przygotowane w niebie wieczne mieszkanie” (Mszał Rzymski, Prefacja o zmarłych; por. KKK 1012)

Cz lis 01, 2012 19:59

kry-sia napisał(a):
ARHIZ napisał: Modlić trzeba się umieć.
Chrześcijanie nie czczą słońca, które jest Trójcą alę Trójjedynego Boga Ojca, Syna i Ducha Świętego.

Dlaczego akurat słońca?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Cz lis 01, 2012 21:46
Gorgiasz napisał(a):
Ad.Cawilian
Przeczytałem (po raz kolejny). Są to słowa Boga, których utrwalenie na piśmie przypisywane jest prorokowi imieniem Ezechiel. To po pierwsze.
A tu mamy najwyraźniej do czynienia z tekstem przypisywanym użytkownikowi imieniem Gorgiasz, a nie jakiemuś konkretnemu Gorgiaszowi. I w ogóle o tym co jest pisane w tym forum też mógłbym powiedzieć, że tylko to widzę... i koniec.

Cytuj:
Po drugie: mamy tu jedną z ksiąg wchodzących w skład Biblii, a nie Biblię jako całość. A to wielka różnica, zwłaszcza, że w momencie spisywania Księgi Ezechiela (jak i każdej innej) pojęcie Biblii w dzisiejszym rozumieniu nie istniało. To chyba oczywiste.
To chyba oczywiste, że Ezechiel nie mógł się wypowiadać o całości Biblii, skoro pojęcie to w jego czasach nie istniało. Ale są tacy, którzy chętnie by się o Biblii wypowiadali, zastrzegając z góry, że wyłącznie ich wypowiedzi są prawdziwe, a to, do czego się odnoszą może być ewentualnie (i z ogromnymi zastrzeżeniami) traktowane jako prawdopodobnie spisane w czasach im przypisywanych. Sądząc z tego, co piszesz, nie wątpię, że chcesz się zaliczać do takich krytykanckich krytyków biblijnych. Jesteś na jak najlepszej drodze do tego, aby znaleźć się w tym ekskluzywnym grajdole. Wątpię jednak, czy ktokolwiek, poza podobnymi do ciebie, miałby ochotę z tobą o czymkolwiek dyskutować. W każdym razie ja wymiękami.

So lis 03, 2012 0:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4