Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zdolność decyzyjna 
Autor Wiadomość

Post Zdolność decyzyjna
W konkretnej chwili czasu t znajdujemy się w takich, a nie innych okolicznościach, mamy taki a nie inny system wartości i przekonań, taką a nie inną strukturą psychiczną, taki a nie inny stan mózgu, takie a nie inne wszystko. Mamy takie a nie inne powody, które nami kierują oraz takie a nie inne wagi tych powodów (siły znaczenia tych powodów).

Czy nie jest tak, że wybieramy zawsze decyzję, za którą przemawia większa suma sił powodów? Czy ktokolwiek z was potrafi wybrać jakąkolwiek inną decyzję niż ta, za którą przemawia większa suma sił powodów?

Cz sie 29, 2013 20:55

Post Re: Zdolność decyzyjna
W dużej mierze ode mnie zależy gdzie i w jakiej kondycji znajdę się w czasie t. Zazwyczaj wiem, czuję co byłoby najlepsze do zrobienia w danym czasie i miejscu. Ale nakładają się na to moje chęci, wiara, determinacja, przyzwyczajenia itd. Wiem, że nie zawsze robię to co uważam za najlepsze w danym czasie, wielokrotnie mógłbym inaczej postąpić, ale nie zrzucam z siebie odpowiedzialności za moje decyzje i zachowania.

Cz sie 29, 2013 22:24

Maxx napisał(a):
W dużej mierze ode mnie zależy gdzie i w jakiej kondycji znajdę się w czasie t.
Tak - doprowadzasz do tego za pomocą wcześniej podjętych decyzji. A teraz zajmujemy się jedną konkretną decyzją w jednej konkretnej chwili czasu. Nie możemy zajmować się wszystkim naraz.

Maxx napisał(a):
Zazwyczaj wiem, czuję co byłoby najlepsze do zrobienia w danym czasie i miejscu. Ale nakładają się na to moje chęci, wiara, determinacja, przyzwyczajenia itd. Wiem, że nie zawsze robię to co uważam za najlepsze w danym czasie, wielokrotnie mógłbym inaczej postąpić,

Uważasz, że nie zawsze wybierasz to, co uważasz za najlepsze w danym czasie. Czyli czasem jest tak:

:arrow: Uważasz, że najlepsza będzie decyzja A.
:arrow: Postanawiasz jednak podjąć decyzję B.

To chcesz powiedzieć? Dlaczego zatem wybrałeś decyzję B, skoro uważałeś, że lepsza będzie A?

Maxx napisał(a):
ale nie zrzucam z siebie odpowiedzialności za moje decyzje i zachowania.
Ależ ja nie twierdzę, że tak robisz, więc nie musisz mnie w tym upewniać.

Cz sie 29, 2013 22:34

Travis napisał(a):
Maxx napisał(a):
Dlaczego zatem wybrałeś decyzję B, skoro uważałeś, że lepsza będzie A?
Zazwyczaj wybór taki wynika z moich przyzwyczajeń, lenistwa, upartości itd. Ale to ode mnie zależy, czy ulegnę tym słabościom w danym momencie. Im częściej nie ulegam, tym łatwiej następnym razem podejmować optymalne wg mojego rozeznania decyzje.

Travis napisał(a):
Maxx napisał(a):
ale nie zrzucam z siebie odpowiedzialności za moje decyzje i zachowania.
Ależ ja nie twierdzę, że tak robisz, więc nie musisz mnie w tym upewniać.
Nie przyszło mi do głowy, że tak twierdzisz; to jest dopełniająca część zdania, które można rozpisać:
:arrow: Uważam, że najlepsza będzie decyzja A.
:arrow: Postanawiam jednak podjąć decyzję B.
:arrow: I wiem, że to ja dokonałem takiego wyboru, choć mogłem postąpić inaczej.

Pt sie 30, 2013 8:29
A jak mierzymy "siły powodów"? Bo dla mnie jedynym sposobem tego pomiaru jest właśnie sprawdzenie, jakie ludzie podejmują decyzje. Ale wtedy teza "wybieramy takie decyzje, za którymi przemawia większa siła powodów" staje się trywialną tautologią.

Pt sie 30, 2013 8:48

Maxx napisał(a):
Zazwyczaj wybór taki wynika z moich przyzwyczajeń, lenistwa, upartości itd. Ale to ode mnie zależy, czy ulegnę tym słabościom w danym momencie. Im częściej nie ulegam, tym łatwiej następnym razem podejmować optymalne wg mojego rozeznania decyzje.
To dlaczego czasem ulegasz tym słabościom, a czasem nie? Czemu nie możesz po prostu im w ogóle nie ulegać, skoro to zależy od Ciebie?

Maxx napisał(a):
Nie przyszło mi do głowy, że tak twierdzisz; to jest dopełniająca część zdania, które można rozpisać:
:arrow: Uważam, że najlepsza będzie decyzja A.
:arrow: Postanawiam jednak podjąć decyzję B.
:arrow: I wiem, że to ja dokonałem takiego wyboru, choć mogłem postąpić inaczej.
Oczywiście, że to Ty dokonałeś tego wyboru. Przecież nie Święty Mikołaj, ani Smerfy. Ale jeśli postanawiasz podjąć decyzję B, to czy nie kieruje Tobą jakiś powód?

zefciu napisał(a):
A jak mierzymy "siły powodów"? Bo dla mnie jedynym sposobem tego pomiaru jest właśnie sprawdzenie, jakie ludzie podejmują decyzje.
W ogóle tego nie mierzymy. A przynajmniej nie liczbowo. Przy odpowiednio wysokiej inteligencji intrapersonalnej możesz to z grubsza wyczuć w swojej głowie. Ale nie jest ważne, czy umiesz to wyczuć, zmierzyć, itd.

zefciu napisał(a):
Ale wtedy teza "wybieramy takie decyzje, za którymi przemawia większa siła powodów" staje się trywialną tautologią.
To dobrze, bo tautologie są prawdziwe. Jednak nie dla każdego jest to takie trywialne. Z pewnością nie dla osób, które nie zastanawiały się zbyt głęboko, dlaczego podejmują takie a nie inne decyzje.

Pytanie brzmi: jeśli za jakąś decyzją przemawia największa suma sił powodów, to czy umiesz wybrać inną decyzję?
Być może powiesz, że tak.
Ja Ci wtedy powiem, że nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz.
Ty spróbujesz i będziesz myślał, że Ci się udało, czym się triumfalnie podzielisz.
Ja wtedy jednak zwrócę Ci uwagę na następujący fakt: wybrałeś decyzję B, ponieważ pojawił się nowy powód - chciałeś mi udowodnić, że się mylę. I powód ten przeważył na korzyść decyzji B, przez co decyzja B stała się tą, za którą przemawiała największa suma sił powodów.

Pn wrz 02, 2013 20:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]