Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Bóg jest Jedyny 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg jest Jedyny
Cytuj:
Znasz jakiś przykład typowo organizacji ateistycznej, nie będącej podrzędną częścią większego bloku ideologicznego, która miałaby na sumieniu coś podobnego?

Wszystkie lewackie organizacje terrorystyczne. Różne różowe i czerwone pantery.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm_państwowy

W Polsce także ateiści prześladowali wierzących. Teraz także coraz częściej soę to zdarza.

Śr kwi 16, 2014 7:59
Cytuj:
W Polsce także ateiści prześladowali wierzących. Teraz także coraz częściej soę to zdarza.

Jak choćby w Jasienicy :(

Śr kwi 16, 2014 8:30

Dziękuję, znowu linkujesz potwierdzenie dla tego, co napisaĹłem: Ateizm państwowy został wprowadzony w krajach komunistycznych, takich jak ZSRR, Albania, Chińska Republika Ludowa, Korea Północna, Kambodża oraz komunistyczna Mongolia i Kuba. Władze tych krajów postrzegały lub postrzegają ateizm jako nierozerwalną część komunistycznej ideologii materialistycznej. I tak dalej.
Właściwie jedynym przykładem jakoś adekwatnym do mojego pytania jest Rewolucja Francuska, a i to w ograniczonym stopniu, bo zaraz wymyślili sobie http://pl.wikipedia.org/wiki/Kult_Istoty_Najwy%C5%BCsze

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr kwi 16, 2014 8:31

Cytuj:
Jak choćby w Jasienicy :(

Też dobry przykłąd.

Cytuj:
Dziękuję, znowu linkujesz potwierdzenie dla tego, co napisaĹłem: Ateizm państwowy został wprowadzony w krajach komunistycznych, takich jak ZSRR, Albania, Chińska Republika Ludowa, Korea Północna, Kambodża oraz komunistyczna Mongolia i Kuba. Władze tych krajów postrzegały lub postrzegają ateizm jako nierozerwalną część komunistycznej ideologii materialistycznej. I tak dalej.

To niby jakiego poszukujesz przykładu? Terroryści - nie, państwo stworzone przez ateistów - nie,
systemy - nie, pojedyncze przykłady prześladowania chrześcijan- nie...to co ma być?

Śr kwi 16, 2014 9:52

Jakie "państwo stworzone przez ateistów"? Jakie "systemy"? Nie wskazałeś żadnego przykładu prześladowań wierzących z pobudek konkretnie ateistycznych.

Śr kwi 16, 2014 10:42

Wprowadzanie ateizmu, zabijanie wierzących i prześladowanie ich, dlatego, że nimi są, nie jest z pobudek ateistycznych?

Śr kwi 16, 2014 19:54

W wypadkach, które przytoczyłeś -nie. Celem było wprowadzenie i utrzymanie totalitarnego ustroju komunistycznego. Komuniści walczyli (i walczą) z religią nie dlatego, że "nienawidzili Boga" czy cokolwiek w tym rodzaju, tylko dlatego, że chcieli (chcą) zniszczyć każdą ideologię, która mogłaby konkurować z wprowadzaną przez nich.

A jaki niby interes mieliby mieć ateiści w prześladowaniu wierzących?

Cz kwi 17, 2014 8:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6