Autor |
Wiadomość |
kosiarz1
|
 Re: Bóg jest Jedyny
Cytuj: Znasz jakiś przykład typowo organizacji ateistycznej, nie będącej podrzędną częścią większego bloku ideologicznego, która miałaby na sumieniu coś podobnego? Wszystkie lewackie organizacje terrorystyczne. Różne różowe i czerwone pantery. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ateizm_państwowy W Polsce także ateiści prześladowali wierzących. Teraz także coraz częściej soę to zdarza.
|
Śr kwi 16, 2014 7:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: W Polsce także ateiści prześladowali wierzących. Teraz także coraz częściej soę to zdarza. Jak choćby w Jasienicy 
|
Śr kwi 16, 2014 8:30 |
|
 |
JedenPost
|
Dziękuję, znowu linkujesz potwierdzenie dla tego, co napisaĹłem: Ateizm państwowy został wprowadzony w krajach komunistycznych, takich jak ZSRR, Albania, Chińska Republika Ludowa, Korea Północna, Kambodża oraz komunistyczna Mongolia i Kuba. Władze tych krajów postrzegały lub postrzegają ateizm jako nierozerwalną część komunistycznej ideologii materialistycznej. I tak dalej. Właściwie jedynym przykładem jakoś adekwatnym do mojego pytania jest Rewolucja Francuska, a i to w ograniczonym stopniu, bo zaraz wymyślili sobie http://pl.wikipedia.org/wiki/Kult_Istoty_Najwy%C5%BCsze
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 16, 2014 8:31 |
|
|
|
 |
kosiarz1
|
Cytuj: Jak choćby w Jasienicy  Też dobry przykłąd. Cytuj: Dziękuję, znowu linkujesz potwierdzenie dla tego, co napisaĹłem: Ateizm państwowy został wprowadzony w krajach komunistycznych, takich jak ZSRR, Albania, Chińska Republika Ludowa, Korea Północna, Kambodża oraz komunistyczna Mongolia i Kuba. Władze tych krajów postrzegały lub postrzegają ateizm jako nierozerwalną część komunistycznej ideologii materialistycznej. I tak dalej. To niby jakiego poszukujesz przykładu? Terroryści - nie, państwo stworzone przez ateistów - nie, systemy - nie, pojedyncze przykłady prześladowania chrześcijan- nie...to co ma być?
|
Śr kwi 16, 2014 9:52 |
|
 |
JedenPost
|
Jakie "państwo stworzone przez ateistów"? Jakie "systemy"? Nie wskazałeś żadnego przykładu prześladowań wierzących z pobudek konkretnie ateistycznych.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 16, 2014 10:42 |
|
|
|
 |
kosiarz1
|
Wprowadzanie ateizmu, zabijanie wierzących i prześladowanie ich, dlatego, że nimi są, nie jest z pobudek ateistycznych?
|
Śr kwi 16, 2014 19:54 |
|
 |
JedenPost
|
W wypadkach, które przytoczyłeś -nie. Celem było wprowadzenie i utrzymanie totalitarnego ustroju komunistycznego. Komuniści walczyli (i walczą) z religią nie dlatego, że "nienawidzili Boga" czy cokolwiek w tym rodzaju, tylko dlatego, że chcieli (chcą) zniszczyć każdą ideologię, która mogłaby konkurować z wprowadzaną przez nich.
A jaki niby interes mieliby mieć ateiści w prześladowaniu wierzących?
|
Cz kwi 17, 2014 8:58 |
|
|
|