Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
 Wiara i postawa wobec homoseksualizmu 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara i postawa wobec homoseksualizmu
tredje napisał(a):
WIst
Cytuj:
My katolicy nie bawimy się we własne poglądy, lecz uznajemy nasze za równie słuszne dla nas jak i dal wszystkich innych. To chyba oczywiste że nasz dekalog, że nasze przekonania moralne to nie tylko sprawa jednej salki czy pomieszczenia na osiedlu lub na wsi.

Na szczescie w Polsce juz niedlugo. Obecnie chodzi do kosciola 30-40% wierzacych, i ta liczba moze byc uwazana za liczbe katolikow.
Reszta ochrzczonych jest religijnie obojetna. Tkwia w statystykach, bo nie chce im sie przechodzic przez procedura apostazji.
Wierzacy to ludzie starsi, w mlodszym pokoleniu malo kto przywiazuje wage do religii.
Nieliczne krzykliwe grupki mowia " w imieniu 96% katolikow".
Wiec narzucanie jedynie slusznego swiatopogladu niedlugo sie skonczy.

Podobne marzenia miał Stalin....ba, aby przyspieszyć upadek chrześcijaństwa rugował go przemocą mordując wierzących....oczywiście nieskutecznie :-D
Że tez wojujących ateistów tak drastyczny przykład niemocy niczego nie nauczył :o

So kwi 26, 2014 12:14
xav napisał(a):
Chciałbym Cię ponformować, że katolik to nie jest taki robot, który musi bezwzględnie zgadzać się na wszystko. Katolik to jest taki ktoś, kto przyjmuje podstawowe prawdy wiary, a jednocześnie przez całe swoje życie konfrontuje nauczanie Kościoła z realiami świata oraz swoim sumieniem.
xav, myślę, że ktoś musi prezentować i taki pogląd i dobrze, że WIST to robi. Myślę, że robi słusznie. Skąd wiesz, czy nie równoważy tego w inny sposób, a ja jestem pewny, że równoważy. Myślę, że w tym wypadku konfrontacyjna postawa była spowodowana tym, że tredje ocenia katolicyzm z punktu widzenia innych realiów, w których żyje.

So kwi 26, 2014 12:18

@Alus

Kto to są "wojujący ateiści" i co mają wspólnego ze Stalinem, że mieliby się od niego uczyć?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So kwi 26, 2014 12:20
xav napisał(a):
Można też tak jak Wy stawiać homoseksualistów pod ścianą nieustannie pisać, że homoseksualizm to grzech i nie dostrzegać w nich nic dobrego. Zastanów się która postawa jest bliższa Chrześcijaństwu.

Postawa chrześcijańska jest taka, że grzech nazywa się grzechem, a nie przymyka na niego oczy i szuka czegoś "dobrego". Współżycie homoseksualne, nawet jeżeli ci się to nie podoba, jest grzechem i dokładnie tego naucza Kościół, a my za nim będziemy powtarzać.

So kwi 26, 2014 12:21
JedenPost napisał(a):
@Alus

Kto to są "wojujący ateiści" i co mają wspólnego ze Stalinem, że mieliby się od niego uczyć?

Nie czytujesz na forum wypowiedzi wojujących ateistów, czyli tych, którzy nie są zdolni postrzegać religii i wierzących w kategoriach pozytywnych?
Dla ścisłości - Ciebie nie umieszczam w tej grupie :)
Nie od Stalina się uczyć, ale na przykładzie nieskuteczności działań Stalina w unicestwianiu religii w ateistycznym komunistycznym kraju.

So kwi 26, 2014 12:25
Alus napisał(a):
Nie od Stalina się uczyć, ale na przykładzie nieskuteczności działań Stalina w unicestwianiu religii w ateistycznym komunistycznym kraju.
Podobne marzenia miał już Neron w politeistycznym cesarstwie. Podobne marzenia miał Hitler w celu zastąpienia nazistowską ideologią, która dzieliła ludzi na lepszych i gorszych. Tylko że o niczym to nie świadczy.

So kwi 26, 2014 13:07

xav napisał(a):
Chciałbym Cię ponformować, że katolik to nie jest taki robot, który musi bezwzględnie zgadzać się na wszystko. Katolik to jest taki ktoś, kto przyjmuje podstawowe prawdy wiary, a jednocześnie przez całe swoje życie konfrontuje nauczanie Kościoła z realiami świata oraz swoim sumieniem.

Generalnie moje stanowisko się nie zmieniło. Każdy z nas może napisać co myśli i zdania będą równoważne, puki nie poda się argumentów. Ja takowe podałem - albo ufamy naszemu Kościołowi, albo mu nie ufamy. Jeśli nie ufamy w jednym, to od razu możemy podważać każdą inną prawdę. Na jakiej podstawie mam ufać Kościołowi że są prawdy wiary i pomniejsze, które mnie np nie obowiązują? Zupełny absurd wychodzi z takiej postawy gdzie katolik może być poglądami bliżej protestantyzmu. Natomiast oczywiście katolik nie jest robotem i ja to wyraźnie podkreśliłem. Trzeba tylko rozumieć że myślenie to jedno, a jakiś fundament własnych przekonań, to co przejmujemy od innych to drugie. Nie nazwalibyśmy naukowcem człowieka, który jedyne co robi to podważa wszystko, bez oparcia się w metodologii, badaniach, źródłach itp. Natomiast dziwne że wiele głosów tutaj uważa że posiadanie fundamentu to oznaka braku myślenia. Kto ulegnie takiej manipulacji dopiero wykaże się brakiem myślenia.

So kwi 26, 2014 14:23
Posiadanie fundamentu moralnego jest oznaką myślenia. Katolik powinien się do nauczania stosować, i to nie wybiórczo, inaczej jest niekonsekwentny. Przy tym wszystkim nie można też jednak zapominać o tym, że ludzie są ludźmi. Samo przyjęcie wiary nie powinno stać się jednak pretekstem do wyciągania wniosku, że tylko robi się homoseksualiście łaskę, że się go toleruje, bo ma się takie a nie inne skojarzenia, podczas gdy ta druga osoba skojarzenia może mieć zupełnie inne, inny światopogląd, i odbierze to jako wyraz ignorancji.

So kwi 26, 2014 15:20

Nikt nie robi łaski homoseksualiście że go toleruje, a w każdym razie nie jest to prawidłowe rozumienie nauczania w tej kwestii. Na dokładnie tej samej zasadzie traktuje się wszystkich grzeszników i nie ma że homoseksualizm jest jakimś wielkim wyjątkiem. Każdy jest zapraszany do Kościoła, do zmiany w życiu, do samego Boga, ale nie głaska się człowieka po główce z pozwoleniem aby robił co chce. Jeśli piszesz o tym że do nauczania katolik powinien się stosować, bo z założenia jak katolik się po prostu z nim zgadza to słusznie piszesz. Ale jeśli chcesz zmian w sprawie podejścia do tego grzechu o jakim tu mowa to musiałbyś zmienić tekst Biblii. I tu wszelkie dyskusję się kończą. To ślepy zaułek bo oznacza tyle że ten sam Ducha albo spaprał Biblię, albo spaprze coś w przyszłości, albo nie ma żadnego Ducha a wszystko to tylko wymysły. Masz ten sam dylemat co autor tego tematu - chcesz mieć dwie rzeczy za jednym zamachem, ale ich nie da się połączyć. Tu jest wybór, bo nie ma miejsca na kompromis.

So kwi 26, 2014 15:37
Widocznie nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Ja nie pisałem nic o sobie w tym podsumowaniu. Odniosłem się tu do porównania do zoofilii, które padło wcześniej; do pytania, dlaczego w ogóle ktoś miałby tolerować czyny homoseksualne, sugerując jedynie słuszną receptę na życie dla każdego. Pisałem tu o stosunek katolików do przypadkowych osób, które spotkają w przyszłości na swojej drodze. Jeśli jednak i po drugiej stronie jest ignorancja w stosunku do Kościoła, to taka postawa jest z drugiej strony zrozumiała, ale warto może się wpierw spróbować porozumieć.

So kwi 26, 2014 15:53

Ja odniosłem się do tego co pisałeś wcześniej o tym, że liczysz na zmiany, oraz powyżej, że należy stosować się do nauczania. To są dwie sprzeczności i nie wiem które stanowisko jest faktycznie Twoje.

So kwi 26, 2014 16:07
W pewnym punkcie na poprzedniej stronie straciłem na to nadzieję całkowicie, bo istnieje zagrożenie, że ktoś doszuka się w tym działania Antychrysta, więc tak czy inaczej doszłoby do podziału. W związku z tym podsumowanie może być takie i tylko takie.

So kwi 26, 2014 16:13

Poza sferą opętań i antychrystów jest jeszcze sfera ludzkiego przekonania, błędu lub oczekiwań. Nie wszystko co niezgadza się z nauką Kościoła musi byc od razu żywym antychrystem. To niebezpieczne doszukiwanie się w sobie jakichś opętań itp.

So kwi 26, 2014 16:42
Lepiej się więc wycofać niż nosić w sobie wątpliwości.

So kwi 26, 2014 18:24

Wątpliwości są normalne i zazwyczaj zdrowe. Myślę że wielu ludzi boi się ich i woli udawać, ale na dłuższą metę nie da się udawać i wątpliwości wrócą. To jest właśnie ten element o którym pisaliśmy nieraz, że katolik nie jest robotem. I dobrze, bo ma wole poznać i zrozumieć, a tak nic nie rozumie tylko ślepo wierzy choć nie wie tak naprawdę w co. Nikomu nie wyjaśni, przed nikim nie obroni tej wiary. Ja jedynie napisałem że takie wątpliwości to ślepa uliczka o ile chce się pozostać osobą wierzącą, co nie znaczy że trzeba udawać. Trzeba za to cały swój system wartości prześwietlić i zobaczyć co z tego wyjdzie.

So kwi 26, 2014 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 255 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17