Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 1:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Modlitwa za inną osobę- czy ma sens 
Autor Wiadomość

Post Re: Modlitwa za inną osobę- czy ma sens
Modlitwa ma sens, bo pochodzi od Boga. Sam Jezus nauczył uczniów jak mają się modlić, więc Bóg przyjmuje od nas modlitwę (pokarm duchowy) i przeznacza go - ten pokarm - na odrodzenie duszy, za którą się modlimy. Dusza człowieka żyjącego z dala od Boga jest - tu użyję duchowego określenia - oderwana od łask Bożych. Oznacza to, że nie chce przyjąć ich, nie ma możliwości ich przyjęcia, gdyż rozum, w ciele którego żyje - jest niewierzący. Od rozumu człowieka zależy życie duchowe tego człowieka. Konsekwencje są takie, że rozum decyduje o istnieniu bądź śmierci duchowej swojej duszy. I wracam do postawionego pytania. Jeśli mąż, za którego modli się żona jest w stanie otworzyć się na łaski Boga, to jego duchowość zacznie się odradzać i w konsekwencji życie małżeńskie również się odrodzi, a jeśli mąż idzie w kierunku życia oddalonego od Boga, wówczas, modlitwę Bóg obróci w łaski dla tego, który się modli. Warto się modlić, bo każda modlitwa to przeogromne łaski dla modlącego się. Jestem wykładowcą z wiedzy o duchowości człowieka i swoje doświadczenia niekiedy wykorzystuję na forach katolickich. Nie dyskutuję z osobami, gdyż każdy musi dążyć według swojej woli. Pozdrawiam.

Pn kwi 28, 2014 10:56

amadeus35 napisał(a):
Dzialania Putina z pewnoscia maja swoj plan i cel, co nie znaczy ze nie sa planami szalonymi, ja je tak delikatnie okreslam.

Osoba niewierzaca ktora dowiedziala sie o istnieniu Jezusa Chrystusa i Go odrzucila tym samym odrzucila wiare w Boga, bedzie na zawsze potepiona, tak mowi Pismo Swiete.

Putin szalonym nie jest, świadczy o tym konsekwentna realizacji planów. Planów niezmiennych od kilkuset lat. To świadczy o jego pragmatyźmie. A pragmatyzm jest przeciwieństwem szaleństwa.

Osoba, która odrzuciła Boga - może być, a nie musi być - potępiona. Bóg, wierzę w to, przyjmie każdą skruchę, każdy żal za błędy i niegdy nie odrzuci błagania. Dlatego nawet odnośnie wojujących ateistów nie można stwierdzić, że będą zawsze potępieni. Ich złe czyny - z pewnością. Ale nie oni sami. I mam nadzieję, że każdy z nich kiedyś zdąży pojednać się z Bogiem.

Wt kwi 29, 2014 12:34

andej napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Dzialania Putina z pewnoscia maja swoj plan i cel, co nie znaczy ze nie sa planami szalonymi, ja je tak delikatnie okreslam.

Osoba niewierzaca ktora dowiedziala sie o istnieniu Jezusa Chrystusa i Go odrzucila tym samym odrzucila wiare w Boga, bedzie na zawsze potepiona, tak mowi Pismo Swiete.

Putin szalonym nie jest, świadczy o tym konsekwentna realizacji planów. Planów niezmiennych od kilkuset lat. To świadczy o jego pragmatyźmie. A pragmatyzm jest przeciwieństwem szaleństwa.

Osoba, która odrzuciła Boga - może być, a nie musi być - potępiona. Bóg, wierzę w to, przyjmie każdą skruchę, każdy żal za błędy i niegdy nie odrzuci błagania. Dlatego nawet odnośnie wojujących ateistów nie można stwierdzić, że będą zawsze potępieni. Ich złe czyny - z pewnością. Ale nie oni sami. I mam nadzieję, że każdy z nich kiedyś zdąży pojednać się z Bogiem.

Ja wiem ze ty i ja chcielbysmy dla wszystkich dobrze i zeby zostali uratowani przed potepieniem, ale niestety Slowo Boze nas obowiazuje a tam sa postawione warunki czy nam sie podobaja czy nie nie mamy na to wplywu.

Śr kwi 30, 2014 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3