Skąd szatan ma siłę do działania?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Skąd szatan ma siłę do działania?
No bo właśnie tak na moją orientację, to Biblia wspomina o aniołach jedynie jako wykonawcach powierzonych misji, nie znam żadnego przypadku, gdzie anioł wykazywałby jakąkolwiek własną inicjatywę czy dokonywał wyboru.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt sty 03, 2014 17:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: No bo właśnie tak na moją orientację, to Biblia wspomina o aniołach jedynie jako wykonawcach powierzonych misji Jak się trzymać kurczowo litery to chyba tak, ale jak już pozwolisz na to, by aniołem mógł być ktoś nie nazwany nim wprost, a rozpoznany z kontekstu to mamy taką samodzielną inicjatywę w wykonaniu szatana/oskarżyciela w Ks. Hioba, bo niby kim miałby być ktoś kto staje przed obliczem Pańskim i rozmawia z nim niemal jak równy z równym, dodatkowo dysponujący całkiem nie-ludzkimi mocami (jak mniemam zaraził Hioba wrzodem nie dlatego, że był nosicielem choroby...)?
|
Pt sty 03, 2014 18:18 |
|
 |
JedenPost
|
No właśnie nie za bardzo wiadomo kim, ale robienie z niego anioła, w dodatku upadłego, to takie trochę na wyrost zapychanie dziur w przekazie. Oskarżyciel może równie dobrze należeć do zupełnie innej, nieopisywanej w Biblii kategorii, lub stanowić kategorię sam dla siebie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt sty 03, 2014 20:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może, oczywiście... Może to tylko pozostałości w tekście po politeizmie Ludu Wybranego i Synowie Boży to po prostu inni bogowie, a wśród nich i oskarżyciel. Byłabym jednak ostrożna z takim podsumowaniem typu zapychanie dziur w przekazie... Tradycja nie przyjmie niczego na siłę, jedno z drugiego musi w jakiś sposób wynikać. Ja nie wiem kiedy tak naprawdę zło zaczęło się personifikować i w ha-satan z Ks. Hioba (niewątpliwie niezależnym, odrębnym, występującym z własną inicjatywą bycie) zaczęto się dopatrywać upadłego anioła. Pewnie demonolog udzieliłby na to konkretnej odpowiedzi. W każdym razie NT kreśli już dość wyraźną sylwetkę przywódcy złych duchów. Krótko o strąceniu upadłych aniołów i Ks. Henocha
|
So sty 04, 2014 11:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): @ Gutecki Szatan był zbuntowany już zanim człowiek w ogóle zaistniał, więc Twoje przypuszczenie jest raczej błędne. Szatan nie był zbuntowany ! Skąd Ci to przyszło do głowy przyjacielu ? Zbuntowanym aniołem był Lucyfer, jednak: W nomenklaturze chrześcijańskiej imię Lucyfera, pojawiło się najprawdopodobniej po raz pierwszy w łacińskim przekładzie Biblii dokonanym pod koniec IV w. n.e. przez św. Hieronima ze Strydonu, zwanym Wulgatą... Natomiast Biblia przedstawia Szatana jako anioła, bynajmniej nie zbuntowanego. A to oznacza, że Lucyfer nie pochodzi z Biblii, i znów ktoś wszystko pokręcił 
|
Śr sty 22, 2014 1:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ Whispernight
Dla mnie Szatan i Lucyfer to to samo, nie używam tych dwóch wyrazów na oznaczenie dwóch różnych bytów, ale obie nazwy oznaczają jedną istotę: największego przeciwnika Boga.
PS Jestem pewien, że nie znamy się za dobrze, więc nie jestem Twoim przyjacielem...
|
Śr sty 22, 2014 1:38 |
|
 |
JedenPost
|
Whispernight napisał(a): Natomiast Biblia przedstawia Szatana jako anioła, bynajmniej nie zbuntowanego.
W którym miejscu?
|
Śr sty 22, 2014 7:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Whispernight napisał(a): Natomiast Biblia przedstawia Szatana jako anioła, bynajmniej nie zbuntowanego. W którym miejscu? Ano w tym... http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-29.htmI proszę zwróć uwagę, że jeśli Bóg tak bardzo stroni od grzechu, to co robi Szatan na audiencji u Pana !? I dlaczego to Pan, prowokuje Szatana, i jeszcze zezwala później na zesłanie całego zła, na Joba !? To prawda, że to Szatan jest źródłem "zła", które spływa na człowieka. Ale Bóg na to zezwala ! Szatan nie jest wcielonym złem. Jest przeciwnikiem i oskarżycielem. Tym, który pomaga Bogu nie popaść w stagnację i zbytnie samouwielbienie. Czy pamiętasz ten tekst ? Objawienie 12:9 I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie. Ten tekst oczywiście wszyscy rozumieją jako dowód na bunt i upadek Szatana. Ekhm, doprawdy... Więc zobacz teraz, o co pyta Pan Szatana: "I rzekł Pan do szatana: Skąd przybywasz ? A szatan odpowiedział Panu, mówiąc: Wędrowałem po ziemi i przeszedłem ją wzdłuż i wszerz..."
|
Śr sty 22, 2014 14:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WhispernightCytuj: Szatan nie jest wcielonym złem. Jest przeciwnikiem i oskarżycielem. Tym, który pomaga Bogu nie popaść w stagnację i zbytnie samouwielbienie. Cytuj: 5 Wtedy diabeł przeniósł Go do Jerozolimy – świętego miasta – i postawił na szczycie świątyni.
6 – Jeśli rzeczywiście jesteś Synem Bożym, skocz w dół – kusił. – Przecież Pismo mówi:
„Bóg rozkaże swoim aniołom, aby chroniły Cię. I będą Cię nosić na rękach, abyś nie skaleczył nogi o kamień”. 7 – To samo Pismo uczy: „Nie będziesz wystawiał Boga na próbę” – odpowiedział Jezus.
8 W końcu diabeł zabrał Jezusa na wysoką górę i pokazał Mu wszystkie królestwa świata, w całym ich przepychu.
9 – Wszystko to będzie Twoje – powiedział – jeśli oddasz mi pokłon.
10 – Odejdź, szatanie! – rozkazał Jezus. – Pismo uczy: „Pokłon i cześć oddawał będziesz Bogu, swemu Panu, i tylko Jemu będziesz posłuszny”.
11 Wtedy diabeł odszedł, a zjawili się aniołowie i służyli Mu.
|
Pn sty 27, 2014 22:30 |
|
 |
wiernyprawdzie
|
BÓG jest wszechmogący,dlaczego nie zniszczy i nie zabije szatana i zła??
|
So lut 22, 2014 18:22 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Jak pojmuję to ja, ateista: Bóg jest szatanem, szatan jest bogiem. Dobro i zło istnieje zależnie od siebie. Gdyby nie szatan, nie byłoby Boga. Bez Boga nie ma szatana. Dobro jak i zło jest względne.
Pięć tez, zero argumentów. Jak mówi stare porzekadło każdej wiary: "Deal with it" i "Przyjmij to na wiarę". Bardziej poważnie, istotą wiary jest jej nieweryfikowalność, stąd podanie jakiegokolwiek argumentu poza "tak sądzę" (i synonimicznych) przeczy ogólnemu założeniu.
|
So lut 22, 2014 18:55 |
|
 |
Claremontus
|
aniart napisał(a): Jak można się było domyślić z mojego ostatniego postu - według mnie - językiem praindoeuropejskim (którego nikt nigdy nie widział) jest hebrajski. "Anna Katarzyna Emmerich: Pierwsza [praindoeuropejska] mowa ojczysta Adama, Sema i Noego jest inna i tylko w poszczególnych jeszcze narzeczach istnieje. Pierwszymi czystymi [indoiranskimi] córkami tej mowy jest mowa Baktrów, Zendów i święta mowa Indów. W tych językach, słowa można znaleźć dokładnie podobne do dolnoniemieckiego mojego rodzinnego miasta. W tym języku napisana też jest książka, którą w dzisiejszym Ktezyfonie, nad rzeką Tygrys leżącym, widzę."
|
N mar 23, 2014 18:53 |
|
 |
Claremontus
|
medieval_man napisał(a): Oczywiście, wszystko sie zmienia jesli uznamy, że Biblia, a zwłaszcza opis Edenu nie jest mitem tylko prawdą historyczną, wtedy wszyscy wywodzą sie od jednego Adama z jego jednym praindoeuropejskim czyli hebrajskim  Hebrajski jest nowym a nie starym językiem: "Na Hebera, nie pracującego nad wieżą, wejrzał Pan Bóg okiem łaskawym, by go wraz z potomstwem z ogólnego zamieszania i zepsucia wydobyć i z niego naród święty uczynić. Dlatego obdarzył go Pan Bóg mową, żadnemu innemu ludowi nie znaną, mową świętą, by ród jego odrębnie się trzymał. Jest to czysty język hebrajski czyli chaldejski." Cytat z Emmerich.
|
N mar 23, 2014 19:07 |
|
 |
bartosz01
|
Bóg jest wszystkim! Jest poczatkiem I koncem, alfa I omega on byl pierwszym I bedzie ostatnim od niego zależy cale stworzenie to on daje mu siłę by trwało, również lucyfer jest od niej zależny. Na początku Lucyfer miał inne zadanie, mial wspierac ludzkość I jako jeden z aniołów byl sluzebnikiem bożym. Lucyfer jak również I ludzie dostał wolną wole I niestety wykorzystał ja w niewłaściwy sposób. Bóg jako twórca wszystkich rzeczy nie przestanie wspierać stworzenia tylko dla tego ze anioł albo ludzie postanowili isc droga nie właściwą.
|
Cz maja 01, 2014 7:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bartosz01 napisał(a): Na początku Lucyfer miał inne zadanie, mial wspierac ludzkość I jako jeden z aniołów byl sluzebnikiem bożym. Lucyfer jak również I ludzie dostał wolną wole I niestety wykorzystał ja w niewłaściwy sposób. No tak, ale pozwól że zapytam: Kto to jest Lucyfer i skąd bierzesz tą wiedzę o nim?
|
Cz maja 01, 2014 23:22 |
|
|
|