medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: O Bogu Ojcu słów kilka...
Nie, hriss, skopiowałeś z materiałów propagandowych. Dla mnie to zaśmiecanie tego forum, gdyż gdybyś użył wyszukiwarki odnalazłbyś te same tezy powtarzane i obalane do znudzenia. A wiesz gdzie jest miejsce śmieci... hriss napisał(a): Prosze podac dowody biblijne na istnienie czyścca i piekła gdzie ludzie ponoszą wieczne męki w ogniach piekielnych Na przyszłość, w dyskusjach z katolikami proszę nie używać argumentu "proszę podać dowody biblijne". Biblia jest tylko jednym z kanalów Obajwienia. Nie jedynym i podrzędnym wobec Tradycji.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
hriss
|
Nie chciałem nikogo urazic .Zawsze sie wzoruje na prawdzie biblijnej . Odnosnie czyścca: Skoro nikt nie podał dowodów Biblijnych istnienia czyśćca ja podam (jesli można)dowody ,że go niema.
Czy dusza żyje po smierci: Ezech.18:4-Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze. Jak 5:20-wiedzcie, że kto zawróci grzesznika z błędu jego drogi, ten wybawi jego duszę od śmierci i zakryje mnóstwo grzechów.(warto zaznaczyc ,że jest tu mowa o smierci duszy) Czy po smierci jest jeszcze wymierzana jakas kara za grzechy Rzym 6:7-Kto bowiem umarł stał sie wolny od grzechu. Czy zmarły może się radować pewnością zbawienia?
Ekl.(Kazn.)9:5-Żyjący wiedza ,że umrą lecz umarli nic wiecej nie wiedzą Izaj.38:18:Zaiste,nie szeol Cię sławi ani Śmierć wychwala Ciebie;nie ci oglądają się na Twoją wierność, którzy w dół zstepują.(Jakże więc mogą oni zaznawać wielkiej radości z uwagi na pewność zbawienia?)
Co według Biblii jest potrzebne do oczyszczenia z grzechów:
1 Jana 1:7,9 ,-Jeżeli zaś zyjemy w światłości,tak jak on(Bóg)sam trwa w światłości,wówczas stanowimy jedność między sobą,a krew Jezusa,Syna Jego,oczyszcza nas z wszelkiego grzechu.Lecz jesli przyznamy się do naszych grzechów,to Bóg,bedąc wiernym i sprawiedliwym,odpusci nam je i oczysci nas z wszelkiej nieprawosci. Apok 1:5 -Jezus Chrystus nas miłuje i (...)przez swa krew uwolnił nas od naszych grzechów.
odnosnie jeszcze duszy: Rodz 2:7I Bóg przystąpił do kształtowania człowieka z prochu ziemi, i tchnął w jego nozdrza dech życia, i człowiek stał się duszą żyjącą(Warto zaznaczyc ,ze nie jest tu powiedziane,jakoby człowiekowi dano duszę,tylko ,że stał sie duszą,żyjacą osobą.Tak samo tłumaczy go Bg I Wujek 1599.Bw,Bt,Bp,Kul.. 1Kor15:45- Tak też jest napisane: Stał się pierwszy człowiek , Adam, duszą żyjącą, a ostatni Adam duchem ożywiającym16. ( A zatem czym jest dusza chrzescijanskie pisma greckie zgadzają się z Pismami hebrajskimi.) 1 Piotra 3:20- niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz zostało uratowanych przez wodę(mogły zginąć nie są nieśmiertelne) Joz11-11--10 W tym samym czasie Jozue cofnął się i zdobył Chasor, a króla jego zabił mieczem; Chasor było niegdyś stolicą wszystkich tych królestw. 11 Ostrzem miecza pobili wszystko co żywe, obłożywszy klątwą. Nie pozostawiono żadnej żywej duszy, a Chasor spalono(BT)(czytamu tu ,że dusze da sie zabic mieczem,a wiec te dusze nie mogły być duchami.
Dowodów Biblijnych jest jeszcze wiecej .Pozdrawiam.
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Użyj wyszukiwarki na forum. Już dawno Ci odpowiedziano. Gdybyś tylko chciał poczytać.
ps. Przypominam, że istnieje dział "Biblia", gdzie możemy zajmować się tylko i wyłącznie "dowodami" biblijnymi. Tu, kontekst jest znacznie szerszy.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|