Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Halloween 
Autor Wiadomość
Post Re: Halloween
Cawilian napisał(a):
Kael napisał(a):
Ale dlaczego akurat tej nocy? A noc walpurgii?
Bo tak napisał Szandor LaVey, najwyższy kapłan Świątyni Szatana. A każdy chrześcijanin w stylu @quas i - jak się okazuje - także @ewa_bloszek przywiązuje największą wagę do wypowiedzi wujka Antona.

Czyli @quas i inni czytuja LaVey' a?
Ciekawe....

Na marginesie: ja o LaVey dowiedzialam sie na forum wiara :x

@medieval_man i ten cytat sluzy wielu do "zaganiania do owczarni" (jak ja to nazywam).
Czym innym jest czytanie biblii szatana (co jak widac niektorzy robia) a czym innym widzenie szatana doslownie wszedzie, zaczynajac od .... papieza. To sa wlasnie skutki falszywego zrozumienia Ewangelii. Naprawde nie wiem, gdzie jest tu wolnosc chrzescijan.
Owszem, nie wszystko nam sluzy, ale jeden moze jesc kazde mieso a inny niczego nie ruszy i (moze) sie zaglodzi bo moze, moze ktos to jedzenie zdalnie ofiarowal szatanowi?

Czy ojciec z przypowiesci zamknal drzwi ma klucz, zeby mlodszy syn nie odszedl? Ile by sobie zgryzot zaoszczedzil no i starszy syn mogl by zacierac rece, ze ojciec bratu nosa przytarl.
Dlaczego tak nie zrobil?

Pt lis 07, 2014 14:45
WIST napisał(a):
Quas. Cała ta ziemia po której stąpasz była pogańska. W związku z tym nadal chcesz po niej chodzić? Przypominam że w tym kraju wielu ludzi nie przywiązuje wagi ani do wiary, ani do katolicyzmu. Nie oznacza to że nieustannie siedzi w nich Szatan, a oni sami są już zgubieni na wieki. Święto, o ile można je tak nazwać, jest promowane, o ile dostrzegasz jakieś szczególne promowanie go, bo to kolejna opcja na zabawę. Dla wierzących nie jest to żadna szkoda, a dla niewierzących taka sama szkoda jak impreza w piątek i jedzenie mięsa. Trudno od ateisty wymagać postu, czy wstrzemięźliwości. O walce mówisz Ty, ja tego nie dostrzegam. Jeśli obawiasz się, że ta zwykła zabawa zniszczy Kościół i wiarę to już dziś daj sobie spokój bo ten Kościół i ta wiara to jakiś gliniany twór. Co do reszty to cóż, zły e mnie moderator i V kolumna na forum. Tak na prawdę jestem generałem w armii Lucyfera. My się od siebie różnimy, my jesteśmy inni i co innego uważamy. Dobrze to wiesz i od dawna dostrzegasz. Różnica jest taka że ja mogę być jednym z wielu, jedni się zgadzają ze mną, a inni nie. Ty natomiast nie zgadzasz się z nikim kto nie ma takiego samego zdania o wszystkim, a jest was niewielu.

Zastanawiam się czemu nie stać Cię na odrobinę prawdy na temat tego szerzonego pogaństwa. Jest to pogaństwo i na Halloween przyciągające coraz więcej ludzi zaciera ręce szatan. Nie dotyczy to tylko ateistów ale jest to także problem Kościoła który zresztą sprzeciwia się temu bo Halloween to zagrożenia duchowe. Nie stać Cię na odrobinę prawdy o tym, więcej obojętności, przyzwolenia, a i mam wrażenie więcej u Ciebie wsparcia dla pogaństwa i pogańskiego Halloween, przytyki wolisz robić bo ludzie chodzą na groby, bo to bo tamto.
Przez taką postawę coraz więcej katolików to pogaństwo przyjmuje, bo tak jak Ty nie mówi się o tym prawdy tylko fałszuje i przez to wspiera.
Ateiści Cię nie interesują choć i im trzeba mówić o zagrożeniu pogańskim i przeciwko Bogu Halloween, a co masz do powiedzenia do katolików praktykujących to pogaństwo, bawicie się dalej nie ma w tym nic złego ani duchowych zagrożeń.

Pt lis 07, 2014 16:31

Uwierz, może ja po prostu pisze szczerze to co myślę. Świat nie jest czarno biały, taki że jak ktoś myśli inaczej niż Ty to już ma złą wolę i kłamie.

Pt lis 07, 2014 17:30
Alus napisał(a):
Nie znam dzieci pragnących cukierków
Dziwne dzieci znasz.
Cytuj:
Raczej forma treningu "zrób to i owo a dostaniesz cukierka".....i utrwala się świętowanie pogańskiego kultu.
Raczej "nie zrób" (psikusa) "to dostaniesz cukierka". Dziecko jest tutaj traktowane jak mały demonek, co z niekiedy wydaje się zgodne z prawdą. :|
Jedynym niezdrowym elementem jest tutaj przekupywanie dziecka cukierkami za dobre sprawowanie. Na szczęście tylko raz w roku :-)

Pt lis 07, 2014 18:15
Kael napisał(a):
Czyli @quas i inni czytuja LaVey' a?
Ciekawe....
Też czytywałem LaVey'a. Nie tylko Biblię, także Współczesną czarownicę i Pamiętnik diabła (dużo lżejsze); również Hitlera, Stalina i nawet Marksa. Nie chodzi o to, co się czyta, ale o to, co jest ważniejsze, rozstrzygające, w hierarchii wartości używanej do kierowania swoim postępowaniem.

Pt lis 07, 2014 18:34
Alus napisał(a):
Nie znam dzieci pragnących cukierków

Cytuj:
Dziwne dzieci znasz.

Dzieci pragnące cukierków to dzieci epoki kartek na obrzydlistwo w postaci wyrobów czekoladopodobnych.
Aktualnie dzieciaki mogą pozwolić sobie na grymaszenie, więc wielu z nich nie chce się ganiać po domach za cukierkami.
Przynajmniej tym ze znanych mi z rodziny i znajomych.

Pt lis 07, 2014 18:36

Cukierków może nie chcą. Za to imprezy haloweenowe tylko patrzeć jak wejdą na rynek. Podobnie kiedyś nie znane były kinderbale. TV bardzo to lansuje

Wt lis 11, 2014 20:55

To czy Halloween jest złe czy dobre to kwestia dyskusji. Nie od dziś wierzę jednak, że naszej wierze nie zagaraża realny czy wyimaginowany wróg zewnętrzny w takim stopniu, w jakim zagraża mu wiara letnia, formalna, bezmyślna, opętana wizją wszechogarniającego zła,demonów,końców świata, czy iluminatów. To my sami zadziałamy na szkodę wiary bardziej, poprzez te wszystkie czynniki, a to czy na to miejsce wejdzie Halloween, czy cokolwiek innego kwestia przypadku. To nie jest tak że dziecko czy dorosły wybiera zabawę, odrzucają Jezusa. Jak się wcześniej Boga nie poznało, to i bez Halloween nie pójdzie się na Mszę,czy na "groby".

Wt lis 11, 2014 23:38
mareta napisał(a):
Cukierków może nie chcą. Za to imprezy haloweenowe tylko patrzeć jak wejdą na rynek. Podobnie kiedyś nie znane były kinderbale. TV bardzo to lansuje

Lansuje już niemal od 20 lat z mizernym efektem.
My Polacy mamy zbyt dramatyczną historię, aby społeczeństwo zaczęło harcować "na grobach męczenników".

Śr lis 12, 2014 9:07

szatan to nie idiota działa po cichu https://www.youtube.com/watch?v=LZRg68C7b6g

So lis 15, 2014 8:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3