Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Pytanie na które nie ma odpowiedzi 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytanie na które nie ma odpowiedzi
Dindala napisał(a):
dominikbartlomiej napisał(a):
To pytanie z filozofii, byt jest a nie-bytu nie ma. Poczytaj jakiś podręcznik o tym albo w sieci.

Skoro to takie proste to wskaż mi choć jeden BYT z tego świata. BYT który JEST i BYĆ nie przestaje.

Taki byt co zawsze istnieje, to energia.

Cz paź 15, 2015 18:24

A światło? :)

Pn paź 19, 2015 20:06

Światło może zostać pochłonięte, więc to jest coś co wcześniej czy później przestanie istnieć.

Pn paź 19, 2015 22:07

Robek napisał(a):

Światło może zostać pochłonięte, więc to jest coś co wcześniej czy później przestanie istnieć.

Naprawdę? Nie wiedziałem, wydawało mi się, że jednak, że to światło rozświetla ciemność, a nie ciemność pochłania światło. Dawno fizyki nie miałem, ale mniejsza z tym.
Jedno jest najważniejsze - Bóg jest Miłością i rozświetla mroki naszego życia.

Wt paź 20, 2015 22:07

Całkiem podobnie można powiedzieć ,że to co prawdziwe istnieje a fałsz albo fikcja nie. A raczej tylko prawda jest prawdziwa a wszystko co nie jest prawdziwe nie istnieje. Oszust oczywiście będzie chciał wprowadzić oszustwo w miejsce prawdy ale to nie zmieni tego, że to prawda jest prawdziwa. Światło jest tym co naświetla całość tak iż widać wyraźnie, gdzie jest oszustwo a gdzie prawda.
W kontekście prawdy stwierdzenie
Cytuj:
Skoro to takie proste to wskaż mi choć jeden BYT z tego świata. BYT który JEST i BYĆ nie przestaje.

Skoro ten świat jest światem oszustwa , którym włada oszust żądny władzy nienawistny i domagający się tylko śmierci syna Boga bo przecież Boga zabić nie może choć wydaje mu sie , że może skoro robi to z synem. To jak możesz poznać , że jakiś byt jest bytem, który nie przestaje być? Bo właśnie przyczyną tego ,że nie ma takiego bytu jest potwierdzeniem, że on działa. Bardzo śmieszne stwierdzenie: skoro śmierć stale odnosi sukces, to Boga nie może być bo przecież wysłał swojego Syna swój Głos -ducha św , Ducha Prawdy a ludzie nadal chorują i umierają potwierdzając potęgę śmierci i niebytu.
Głosząc zwycięstwo nad Synem Boga ,że go z taką łatwością uśmierca.
Tylko jezeli wiadomo, ze jest to wszystko oszustwem to dlaczego tak chętnie chcemy wierzyć w to co oszukańcze a tak panicznie boimy się Prawdy?

Śr paź 28, 2015 12:06
glejt napisał(a):
Tylko jezeli wiadomo, ze jest to wszystko oszustwem to dlaczego tak chętnie chcemy wierzyć w to co oszukańcze a tak panicznie boimy się Prawdy?

Prawda ma moc "rozbierania" nas i odkrywania tego, w co kiedyś uwierzyliśmy, lecz ukrylismy, bo wyzwalało nieznośny niepokój, ból lub wstyd .. Dlatego też często boimy się miłości, która swoimi "oczami" potrafi i chce w nas głęboko wnikać i budzić to, co kiedyś w sobie " zakopaliśmy"- aby nas z zawartego w nim błędu czy fałszu (a więc cierpienia) oczyścić.

Śr paź 28, 2015 19:28

JedenPost napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma.
Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic

Pytanie z kategorii "czemu trójkąt ma trzy boki".

Dlaczego nie istnieje kwadratura koła? :D

Śr paź 28, 2015 20:40

mareta napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Nie chodzi o to, że nie znamy odpowiedzi, ale że odpowiedzi nie ma.
Pytanie brzmi: Dlaczego istnieje coś a nie nic

Pytanie z kategorii "czemu trójkąt ma trzy boki".

Dlaczego nie istnieje kwadratura koła? :D

Najpierw trzeba by okreslic co rozumiemy pod pojeciem "istnieje". Można uznać, ze nawet koło nie istnieje, gdy mamy na myśli istnienie obiektywne. Koło istnieje tylko w naszej wyobraźni- zbiorowej oczywiscie- jako pojęcie matematyczne.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz paź 29, 2015 21:10

Mówiąc krótko; istnieje tylko to co jest prawdziwe i nic po za tym co prawdziwe nie istnieje.
Przyjmując założenie, że dziecko Boga musi byc podobne do Boga i że ono istnieje potrzeba poznac prawdę o tym dziecku i jego właściwościach , atrybutach. Jezus mówił, że to co na górze i to co na dole jest podobne. Dlatego poznanie zasad psychki może wiele pomóc. Niestety psycholodzy odcinają się w większości od rozpatrywania pod względem relacji Bóg i jedo dzieci. Bo dla wielu nieprofesjonalne jest podejście z ujęciem Boga.

Cz paź 29, 2015 22:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3