Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 21:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Wątpliwości na temat istnienia Boga 
Autor Wiadomość
Post Wątpliwości na temat istnienia Boga
Jak uważacie ?
Czy gdyby Bóg chciał, abyśmy nie mieli jakichkolwiek wątpliwości na temat jego istnienia, to czy byłby zdolny sprawić abyśmy nie mieli żadnych wątpliwości ?

N gru 17, 2006 18:53
Wtedy nie byłoby procesu dojrzewania prowadzącego do wolnego wyboru Boga i wiecznego z nim istnienia.

N gru 17, 2006 18:56

Wolna wola i te sprawy... Tak na pierwszy rzut oka.

A na drugi: :)
Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Gdyby Bóg tworząc ludzi nie dał im zwyczajnie możliwości nie wierzyć, to nie odczuliby ograniczenia swojej wolności. Jakaś analogia: Chcę dotrzeć w pewne miejsce. Mogę pójść na piechotę, wziąć taksówkę, pojechać busem itp., ale nie mogę zamachać rękami i polecieć. Bóg nie dał mi możliwości latania. Czy ograniczył moją wolność w sposobach dotarcia w to miejsce?

Gdyby nie było nawet teoretycznej opcji niewierzenia, to nie byłoby to niczym dziwnym/ograniczającym. Każdy by wierzył w Boga i byłoby to równie naturalne, co to, że każdy je i pije, żeby żyć. Nie byłoby to formalnie ograniczenie (chyba, że za ograniczenie uznamy też niemożność latania), nie odczuwalibyśmy tego jako czegoś narzuconego, jako zaprzeczenia wolnej woli.

gg 3287237

N gru 17, 2006 19:03
Wtedy nie byłoby procesu dojrzewania prowadzącego do wolnego wyboru Boga i wiecznego z nim istnienia.

Ale np. w chrześcijaństwie, nie ma czegoś takiego jak wolny wybór boga.
Ludzi chrzci się, zanim staną się świadomi istnienia boga, nie muszą wybierać...

N gru 17, 2006 19:28
Bóg, sprawiając, że mamy wątpliwości, sprawia tym samym, że wielu ludzi odchodzi i zmienia religię na inną.
Widocznie nie chce, aby wszyscy pozostawali w tej samej wierze ... ??

N gru 17, 2006 19:30

Temat ten już nie jeden raz się przewijał w tym dziale (i pojawiał w różnych tematach)...

Temat Boga :
viewtopic.php?t=10010&start=0

viewtopic.php?t=9743&highlight=pewno%B6%E6+istnienie+boga

viewtopic.php?t=9700&highlight=pewno%B6%E6+istnienie+boga

Aztec - dostajesz upomnienie - jeszcze raz założysz jakiś temat - bez uprzedniego sprawdzenia, czy podobny już istnieje, bądź też jakiś totalnie abstrakcyjny temat - a zaczne rozważać Twoje usunięcie z tego forum.

N gru 17, 2006 19:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]