Psychiczny egoizm, albo: od (100%) ateistów nic dobrego...
Autor |
Wiadomość |
myślący
|
Jest jedna taka bardzo kontrowersyjna teoria psychologiczno-filozoficzna co się nazywa chyba “psychiczny egoizm”: ona mówi że my wszystko zawsze robimy dla naszego własnego szczęścia, ja w nią naprawdę wierze, i widzę bardzo duże podstawy w Pismie Świętym.
Według niej miłość altruistyczna jest niemożliwa ale że każdy zawsze szuka swoich własnych korzyści, np. umierając za przyjaciół robimy to z nadzieją Nagrody w Niebie (albo jako samobójstwo żeby uciec przed jakimś cierpieniem: jak jest się ateistą). I jeden powód dlaczego ona jest tak bardzo kontrowersyjna jest że wtedy to z niej wynika że 100% ateiści są wtedy niezdolni do dobrych uczynków ( = “ 4 Wytrwajcie we Mnie, a Ja [będę trwał] w was. Podobnie jak latorośl nie może przynosić owocu sama z siebie - jeśli nie trwa w winnym krzewie - tak samo i wy, jeżeli we Mnie trwać nie będziecie. 5 Ja jestem krzewem winnym, wy - latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, ten przynosi owoc obfity, ponieważ beze Mnie nic nie możecie uczynić. “ = >”nic” dobrego< to znaczy myślę (J 15)).
Czy wy w tą teorię wierzycie?
I jeszcze kilka Cytatów z Pisma Świętego dla poparcia=
“ 29 Wiadomo przecież, że nikt nigdy nie ma w nienawiści własnego ciała; przeciwnie, karmi je i otacza troską, jak Chrystus Kościół. 30 “ (List do Efezjan 5, http://www.biblia.info.pl/biblia.php).
25 A oto powstał jakiś uczony w Prawie i wystawiając Go na próbę, zapytał: Nauczycielu, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne? 26 Jezus mu odpowiedział: Co jest napisane w Prawie? Jak czytasz? 27 On rzekł: Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego. 28 Jezus rzekł do niego: Dobrześ odpowiedział. To czyń, a będziesz żył. 29 (Łk 10, http://www.biblia.pl/)
“ 5 Będziecie przestrzegać moich ustaw i moich wyroków. Człowiek, który je wypełnia, żyje dzięki nim. Ja jestem Pan! “ (Kpł 18).
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Cz gru 06, 2007 23:32 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: Czy wy w tą teorię wierzycie? Tak teoria jest całkiem sensowna choć w praktyce to troche bardziej skomplikowane natomiast zupełnie nie rozumiem dlaczego Cytuj: dlaczego ona jest tak bardzo kontrowersyjna jest że wtedy to z niej wynika że 100% ateiści są wtedy niezdolni do dobrych uczynków
Czy możesz to wyjaśnić... tylko tak zwięźle bo inaczej nie będzie mi się chciało czytać 
|
Pt gru 07, 2007 0:04 |
|
 |
olek
|
 Re: Psychiczny egoizm, albo: od (100%) ateistów nic dobrego.
myślący napisał(a): Według niej miłość altruistyczna jest niemożliwa ale że każdy zawsze szuka swoich własnych korzyści
bzdura - powiedz to rodzicowi, ktory zasloni swoim cialem dziecko, przed kazdym zlem - z milosci - altruistycznej, bezwarunkowej, bezgranicznej!
nie ma w tym zadnej swojej korzysci, chce tylko i wylacznie dobra swojego dziecka, nie dba o swoje zdrowie i zycie!
Przyklady mozna mnozyc, podalem pierwszy ktory przyszedl mi na mysl!
_________________ "... myśleć, mówić i kształtować się na zasadzie autonomii i odwagi intelektualnej bez ograniczenia ideologiczną poprawnością"
|
Pt gru 07, 2007 0:48 |
|
|
|
 |
tommy
|
olek napisał(a): nie ma w tym zadnej swojej korzysci, chce tylko i wylacznie dobra swojego dziecka, nie dba o swoje zdrowie i zycie!
Bzdury pleciesz...
Troszczy sie o przetrwanie swoich wlasnych genow w formie potomka - to jak najbardziej egoistyczna motywacja.
|
Pt gru 07, 2007 1:04 |
|
 |
goostaf
|
Myślący!
Teoria wydaje mi się bardzo prawdopodobna, za to wysunięte przez ciebie wniosku - niedorzeczne.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt gru 07, 2007 7:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja również się podpisuję. Wyciągnięte wnioski nie trzymają się kupy, ale teoria jak najbardziej prawdziwa.
Każdy człowiek jest egoistą.
Nawet jeżeli oddajesz "dla kogoś" życie, to robisz to we własnym interesie, np, chcesz iść do nieba itp. ...
|
Pt gru 07, 2007 8:26 |
|
 |
Spoonman
|
tommy napisał(a): Troszczy sie o przetrwanie swoich wlasnych genow w formie potomka - to jak najbardziej egoistyczna motywacja.
Gdyby tak było to rodzice olaliby ratowanie potomka, zrobiliby sobie nowego.
Poza tym trudno mi uwierzyć, że ludzie patrzą na swoje dzieci tak przedmiotowo jak to przedstawiłeś...jak na zlepek genów.
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt gru 07, 2007 10:55 |
|
 |
goostaf
|
Gdy istnieje zagrożenie, że inwestycja, która kosztowała Cię miliony, może zakończyć się niepowodzeniem, to próbujesz znaleść sposób na zwiększenie szans powodzenia inwestycji, czy machasz ręką i mówisz sobie: eee tam, wywalę kolejne miliony i spróbuję zrealizować nową inwestycję.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt gru 07, 2007 12:06 |
|
 |
Spoonman
|
Zwiększenie szans poprzez wykluczenie właściciela/inwestora z inwestycji? No bo na to tu wychodzi. Nie za bardzo trafiony przykład wg mnie 
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt gru 07, 2007 13:06 |
|
 |
goostaf
|
W mojej "przypowieści" inwestorami są rodzice, a zagrożona inwestycja którą próbuje się ratować to dziecko wymagające ratunku
|
Pt gru 07, 2007 13:17 |
|
 |
No
|
tommy napisał(a): Troszczy sie o przetrwanie swoich wlasnych genow w formie potomka - to jak najbardziej egoistyczna motywacja.
To też ale chyba ważniejsze w tym wypadku jest to, że gdyby tego nie zrobili czuliby się fatalnie bo tak są "zaprogramowani" przez ewolucje i społeczeństwo ich motywacja do takich działań nie musi być wcale jakoś szczególnie racjonalna...
|
Pt gru 07, 2007 13:24 |
|
 |
olek
|
ratujac dziecko bacze na wlasne korzysci? prosze Cie, nie zalamuj mnie...
ratujac zycie, moge poswiecic zycie, nie dla swoich korzysci, ale z milosci - bezgranicznej i bezwarunkowej - BEZINTERESOWNEJ!!
_________________ "... myśleć, mówić i kształtować się na zasadzie autonomii i odwagi intelektualnej bez ograniczenia ideologiczną poprawnością"
|
Pt gru 07, 2007 14:47 |
|
 |
goostaf
|
Gdy ratujesz dziecko ratujesz swoją pulę genów, czyli chcąc nie chcąc - robisz coś dla siebie. Zresztą miłość do dzieci jest ewolucyjnym zaprogramowaniem: przetrwały geny tych, którzy troszczyli się o dzieci. Natura wyselekcjonowała nas, byśmy troszczyli się o swoje geny.
Co do cytatów z Biblii: Jezus w kazaniu na górze ptrzytoczył przykład złych, którzy pomagają bliskim i tym, którzy im dobrze czynią - nie spotka ich za to żadna nagroda. Innymi słowy: troska o potomstwo jest tak naturalna, że już nie jest przejawem miłości heroicznej.
|
Pt gru 07, 2007 14:59 |
|
 |
Klebestift
|
Drogi "myślący"!
Kolejny raz udowadniasz jednak że mimo Twojego nicka z myśleniem u Ciebie jest tak sobie.
Jeśli teoria o ktorej piszesz jest prawdziwa to dotyczy ona zarówno ateistów jak i teistów. Podobnie jest w odwrotnym przypadku - jeśli jest nieprawdziwa to również obejmuje wszystkich ludzi niezależnie od ich światopoglądu.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Pt gru 07, 2007 15:01 |
|
 |
olek
|
goostaf napisał(a): Gdy ratujesz dziecko ratujesz swoją pulę genów, czyli chcąc nie chcąc - robisz coś dla siebie. Zresztą miłość do dzieci jest ewolucyjnym zaprogramowaniem: przetrwały geny tych, którzy troszczyli się o dzieci. Natura wyselekcjonowała nas, byśmy troszczyli się o swoje geny.
[...]
Za adoptowanym dzieckiem skocze w ogien tak samo... i w wielu innych przypadkach rowniez! Jakie geny? Zdurnieliscie?
[...] - bez przekleństw, Paschalis
|
Pt gru 07, 2007 15:22 |
|
|
|