Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Skąd wiecie ze znacie prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Skąd wiecie ze znacie prawdę?
Skąd wiecie że posiedliście prawdę i czemu chcecie by inni podzielali wasze poglądy?

Jeśli wiara to nie wiedza to czy rzetelne jest nawanianie innych by również wierzyli?

Pt gru 07, 2007 14:34

Skąd wiecie że posiedliście prawdę

W 100% obiektywnie nie wiem. Ale wszystko na to wskazuje

Cytuj:
czemu chcecie by inni podzielali wasze poglądy?

Jeśli uważam, że coś jest prawdą, to staram się innych do tej prawdy przybliżyć bądź przekonać

Cytuj:
Jeśli wiara to nie wiedza to czy rzetelne jest nawanianie innych by również wierzyli?

Czy rzetelne? To zależy jak się zachęca innych

Pt gru 07, 2007 15:33

Ale wszystko na to wskazuje

A co konkretnie ?

Pt gru 07, 2007 16:26

Jest tyle rożnych religii i ich wyznawców a każdy z nich myśli, ze poznał prawdę. Czy nie jest to co najmniej zabawne??? Zabawne jest dla mnie zarzekanie się, że zna sie prawdę w czasie kiedy ktoś inny głosi z takim samym zaparciem coś przeciwnego czy w ogóle innego. ;)

Pt gru 07, 2007 18:21

Tak samo jak zwolennicy różnych opcji politycznych, gospodarczych, ustrojowych etc. się wzajemnie przekonują w mniemaniu, że to oni posiedli prawdę. Tak było, jest, i tak chyba będzie zawsze

Pt gru 07, 2007 18:59

Ale czy pamięta sie przy tym, że jesteśmy tylko ludźmi? Nie ma sie więc co obrażać że ktoś nie wierzy albo wierzy w coś innego niż ja skoro jest to tylko wiara a nie wiedza. Inna sprawa, że wiara ma swoje poważne konsekwencje praktyczne, np w postaci kościoła na każdym kroku czy wydawanych pieniędzy na msze, które maja sprowadzić deszcz. Niewiara tez przynosiła złe konsekwencje(faszyzm, komunizm). Wszystko przez brak tolerancji

Pt gru 07, 2007 19:42

Jest tyle rożnych religii i ich wyznawców a każdy z nich myśli, ze poznał prawdę. Czy nie jest to co najmniej zabawne??? Zabawne jest dla mnie zarzekanie się, że zna sie prawdę w czasie kiedy ktoś inny głosi z takim samym zaparciem coś przeciwnego czy w ogóle innego. ;)

Każda religia szuka prawdy ale w każdej religii jest jakiś pierwiastek prawdy. My chrześcijanie nie negujemy tego, co wyznają inni ludzie, ale sądzimy, że Bóg najpełniej objawia się w chrześcijaństwie.

Pt gru 07, 2007 19:52

Post Re: Skąd wiecie ze znacie prawdę?
R6 napisał(a):
Skąd wiecie że posiedliście prawdę i czemu chcecie by inni podzielali wasze poglądy?

A skąd ty wiesz, że posiadłeś prawdę? Każdy człowiek uznaje swoje poglądy za prawdziwe. Nawet zupełny relatywista uważa, że posiadł obiektywną prawdę o tym, że prawda jest subiektywna. :mrgreen:

Co wcale nie znaczy, że nie można weryfikować swoich poglądów wraz z rozwojem mądrości życiowej, jeśli człowiek ją rozwija.

Cytuj:

Jeśli chodzi ci o wiarę chrześcijańską to rzeczywiście nie jest to wiedza, ale jest zbudowana na racjonalnych przesłankach. A jeśli chodzi generalnie o wiarę to każdy człowiek w coś wierzy. Pytanie tylko czy jego wiara ma sensowne podstawy czy nie?

Podsumowując, to o co pytasz to immanentne elementy ludzkiej natury. Równie dobrze co chrześcijanom te same pytania mógłbyś zadać samemu sobie. ;)

Pt gru 07, 2007 20:35

W kwestii Boga wstrzymuje się od sądu. Na razie poszukuję. Nie znam w tej sprawie prawdy zatem jak można mnie pytać skąd wiem, ze znam prawdę na ten temat? To inni wierzą a zachowują sie jakby wiedzieli i podają to jakby było naukowo udowodnione i nakazuje wg tego okładać swoje życie. nie na podstawie wiedzy a wiary. A spróbuj nie posłuchać. ;)

Pt gru 07, 2007 20:54

Pt gru 07, 2007 20:59
W takim razie podaruję wam temat do dyskusji: czy głęboko w kosmosie lata stado słoni? Po przeczytaniu powyższych komentarzy dochodzę do wniosku, że nie wolno odpowiedzieć NIE, lecz "nie wiem" :-D . Choć wydaję się to dość absurdalne, to póki nie będzie zbadane, nie będziemy mieli wystarczającej wiedzy, by poznać prawdę. Chwila... ale, czy w takim razie naprawdę błędem jest twierdzenie: "głęboko w kosmosie NIE lata stado słoni"? :-( Przecież zdrowy rozsądek i logika pozwala tak mówić, a wątpiącym nakazuje udowodnienie swoich tez. To oskarżyciel ma przedstawić dowody na winę oskarżonego, a nie oskarżony ma udowadniać, że jest niewinny. Motto wierzących w boga to "wszystko się może zdarzyć". Ja wolę rozmawiać o faktach, bo w przeciwnym razie dosłownie niczego nie będziemy pewni, a prawda przestanie istnieć.

So gru 08, 2007 13:05

Temat do dyskusji ustanowił R6, i tylko on może go zmienić

So gru 08, 2007 13:47

Czy gdzieś daleko w kosmosie istnieje kwadratowe koło? Nie. To kwestia definicji.

So gru 08, 2007 15:13

W kwestii Boga wstrzymuje się od sądu. Na razie poszukuję. Nie znam w tej sprawie prawdy zatem jak można mnie pytać skąd wiem, ze znam prawdę na ten temat? To inni wierzą a zachowują sie jakby wiedzieli i podają to jakby było naukowo udowodnione i nakazuje wg tego okładać swoje życie. nie na podstawie wiedzy a wiary. A spróbuj nie posłuchać. ;)

Ale w innych kwestiach masz sprecyzowane poglądy. I tak samo mają inni w kwestii Boga. To naturalne, że ludzie przyjmują jakiś pogląd na rzeczywistość i uważają go za prawdziwy. Ważne żeby byli skłonni go weryfikować z rzeczywistością. Tak samo jest z kwestią chrześcijan i ich podejściem do Boga.

So gru 08, 2007 16:00
Post Re: Skąd wiecie ze znacie prawdę?
R6 napisał(a):

Dobre pytanie.
Bo nikt nie wie czy zna prawde, można jedynie wierzyć, że się zna prawdę.
Więc jakim prawem narzucać ją innym ? Mam na myśli głównie misje.
Jakim prawem, katoliccy misjonarze, mówią dzikim plemionom, że ich pierwotna religia jest nieprawdziwa, a prawdziwe jest chrześcijaństwo ?
Nie ma takiego prawa !

N gru 09, 2007 0:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona