Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:08

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 15 ] 
 czy Mahomet jest potępiony? 
Autor Wiadomość
Post czy Mahomet jest potępiony?
Proste pytanie. Jeśli tak to dlaczego?

Cz mar 27, 2008 19:33

Kościół o nikim nie powiedział, że na pewno poszedł do piekła. Więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi - nie wiadomo

Cz mar 27, 2008 19:52
Post ...
Moim zdaniem Mahomet widział nie Anioła Gabriela tylko Szatana. Na początku tak myślał, ale później doszedł do wniosku, że to rzeczywiście Archanioł Gabriel. Najpierw (tak przeczytałam) ukazywał mu się we śnie w jakiejś jaskini a później na osobności, a później publicznie do śmierci. Mahomet nie umiał pisać. Koran można odmawiać tylko po arabsku tak, aby nikt niczego nie przekręcił (sam Mahomet go dyktował). I co wy na to?

Ale to jest strasznie przewrotne jeśli popatrzeć na historię świata arabskiego. Na ich kulturę.

I teraz pytanie - kogo naprawdę widział prorok Mahomet?

Cz mar 27, 2008 19:59

Cz mar 27, 2008 20:02
Post ...
Tak - bo widzisz Arabowie cenią sobie bardzo edukację. Miał się nauczyć pisać chociaż. A on nic. Cyfry masz też arabskie. Ja osobiście nie mam czasu zagłębiać się w takie zagadnienia, ale wy? Aniołowie są posłańcami, może to był faktycznie Archanioł Gabriel ale ... czy nie powinien mu był wtedy powiedzieć "Naucz się pisać żeby spisać Koran" czy coś podobnego?
Może to było trochę tak, a trochę inaczej, albo wyłącznie inaczej?
Gdyby się zaś chciał nawrócić to czy zobaczyłby Archanioła Gabriela (zwłaszcza jak był mężem bogatej wdowy, która sama się po niego zgłosiła)?

To wszystko są dla mnie za trudne dziś pytania. Miał 40 lat jak doznał swoich objawień (zaczął). To ja mam jeszcze trochę czasu...

Cz mar 27, 2008 20:09
z kim ty rozmawiasz???
bo wiesz jakoś nie widać interlokutora...

Cz mar 27, 2008 20:13

przepraszam...
z kim ty rozmawiasz?Pytajnik
bo wiesz jakoś nie widać interlokutora...

Pozwolisz, że odpowiem za Xyz?
Xyz: O patrzcie ludzie! Idiota się odezwał! hahaha

Cz mar 27, 2008 20:14
Zobacz profil ICQ YIM
ale wy głupi jesteście, nie dorastacie mi do pięt, jesteście wszyscy opętani i pójdziecie do piekła.[/xyz mode]

Cz mar 27, 2008 20:48

Cz mar 27, 2008 20:48
Post ...
Moim zdaniem Mahomet mógł faktycznie widzieć archanioła Gabriela.
Tylko dlaczego? Widocznie ludzi z pewnego obszaru terytorialnego związanie pewnym rodzajem pisma uważali się za tak odrębnych, że nie chcieli, nie potrafili uwierzyć w zmartwychwstanie. Nie wiem jednak na jakiej zasadzie po śmierci w Koranie trafia się do raju? Za zasługi na ziemi typu jałmużna i post? Może kiedyś będę miała więcej czasu by się tym zainteresować.
Dziś na razie nie mam na to czasu.

Cz mar 27, 2008 20:53
Post ...
Chciałam napisać ludzie byli odrębni kulturowo. Na przykład mieli swoje zwyczaje, architekturę, powoli Europa też zmierzała ku temu. No w sumie brakowało im tylko religii no nie?
A ponieważ byli wielkimi materialistami i racjonalistami (przy okazji mędrkami) jakoś w to zmartwychwstanie uwierzyć nie chcieli. Poza tym nie przepadali za Żydami i to chyba najważniejszy powód. Natomiast Biblii na pewno im zazdrościli.

Może tak być?

Cz mar 27, 2008 20:56
którzy ludzie byli odrębni kulturowo i od czego?

bo wiesz funktor "być odrębnym od" jest dwuargumentowym funktorem zdaniotwórczym od argumentów nazwowych i pisać "X jest odrębne." to bezsens.

Cz mar 27, 2008 21:09

Chciałam napisać ludzie byli odrębni kulturowo. Na przykład mieli swoje zwyczaje, architekturę, powoli Europa też zmierzała ku temu. No w sumie brakowało im tylko religii no nie?
A ponieważ byli wielkimi materialistami i racjonalistami (przy okazji mędrkami) jakoś w to zmartwychwstanie uwierzyć nie chcieli. Poza tym nie przepadali za Żydami i to chyba najważniejszy powód. Natomiast Biblii na pewno im zazdrościli.

Może tak być?

Po 1. czemu się pytasz, czy może tak być? Wymyślasz historyjki i czekasz na akceptację ich przez "forumowiczów"?
Pleciesz bzdury nie poparte faktami. Za Żydami to ty nie przepadasz. A skąd wiesz, że islamiści byli wielkimi materialistami i racjonalistami? Ach tak! Objawienie na pewno miałaś, albo domyśliłaś się tego na podstawie mijającego Cię czarnego kota. Jakbyś nie wiedziała, to Islam jest odłamem Katolicyzmu i raczej nie zazdrości nikomu biblii...

Cz mar 27, 2008 21:13
Zobacz profil ICQ YIM
Post ......
A co ty wiesz o Arabach? Liczysz ich cyferkami i uważasz się za nie wiem kogo. To już używaj cyferek rzymskich - ale Rzymianie wracali do domów z łupami a inni?

Na pewno nie znosili Żydów bo jeśli ktoś ich w czymś wykiwał (interesy)
to na pewno żydzi. Poza tym każdy wie jacy są Żydzi. Okupacja rzymska i rozpad państwa. Dawno mieli ich gdzieś. I tak powstała nowa religia.
Może kiedyś w Chinach też nastąpi jakieś objawienie i tam powstanie jakaś religia? Choć oni mają swoje systemy.
Tyle.

Cz mar 27, 2008 21:13

xyz, racz się zdecydować, o czym chcesz dyskutować, i się tego trzymaj. Kolejny Twój bezsensowny temat zamykam...

Cz mar 27, 2008 21:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 15 ]