Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 0:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy dobrze jest czcić nie tylko Boga? 
Autor Wiadomość

Post Czy dobrze jest czcić nie tylko Boga?
Szczęść Boże!

Tym razem chciałabym, abyście mi, moi mili Państwo, napisali, co myślicie na temat składania czci istotom bogopochodnym. Naszym zdaniem można czcić jedynie samego Boga, ponieważ tylko On jest godzien uwielbienia, zaś anioły, święci i wszystkie istoty, które miały swój udział w planie zbawienia ludzkości zasługują jedynie na szacunek.

Śr maja 21, 2008 9:56

Post Re: Czy dobrze jest czcić nie tylko Boga?
Pastorka Aneta napisał(a):
Szczęść Boże!

Tym razem chciałabym, abyście mi, moi mili Państwo, napisali, co myślicie na temat składania czci istotom bogopochodnym.
Skąd takie określenie "bogopochodnym"? Z Pisma czy z Twojej teologii?

Naszym zdaniem można czcić jedynie samego Boga, ponieważ tylko On jest godzien uwielbienia,
"Naszym" czyli czyim ?

zaś anioły, święci i wszystkie istoty, które miały swój udział w planie zbawienia ludzkości zasługują jedynie na szacunek.
Upadek części chrześcijan został przepowiedziany dawno temu.Obecnie jest ok.1 mld katolików i ok.0,5 mld protestantów czyli 1/3.
Ap 12:3-4 BT „I inny znak się ukazał na niebie: Oto wielki Smok barwy ognia, mający siedem głów i dziesięć rogów - a na głowach jego siedem diademów -(4) i ogon jego zmiata trzecią część gwiazd nieba: i rzucił je na ziemię. I stanął Smok przed mającą rodzić Niewiastą, ażeby skoro porodzi, pożreć jej dziecię.”

Skoro nie macie światła to nie jesteście w stanie cokolwiek zrozumieć.Badacie Pisma jak uczeni w Piśmie i nie dostrzegacie Chrystusa
Mt 5:14 BT „Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze.”

Osoba pełna łaski jest pełna samego Boga i nie ma w niej nic z tego świata.Stąd oddając jej część oddaje się ją w rzeczywistości Bogu w niej
Lk 1:28 BT „Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą, <błogosławiona jesteś między niewiastami>.”

Podobnie jest ze świętymi-nie ma już ich jako typowych ludzi lecz jest w nich wyłącznie Chrystus
Ga 2:20 BT „Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus. Choć nadal prowadzę życie w ciele, jednak obecne życie moje jest życiem wiary w Syna Bożego, który umiłował mnie i samego siebie wydał za mnie.”

Będąc Ciałem Chrystusa są w praktyce samym Chrystusem działającym jako odpowiednia część Jego ciała i dokonujących nawet większych dzieł niż Chrystus-J 14,12
1Kor 12:27 BT „Wy przeto jesteście Ciałem Chrystusa i poszczególnymi członkami.”

Jezus jest obrazem Ojca a święci stają się też takim obrazem
2Kor 3:18 BT „My wszyscy z odsłoniętą twarzą wpatrujemy się w jasność Pańską jakby w zwierciadle; za sprawą Ducha Pańskiego, coraz bardziej jaśniejąc, upodabniamy się do Jego obrazu.”
Kol 1:15 BT „On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia,”

Tu potrzebna jest mądrość./ Ap 13:18 Bw /
Wam dano poznać tajemnice królestwa niebieskiego, im zaś nie dano."
Wam dano poznać tajemnice królestwa Bożego, innym zaś w przypowieściach, aby patrząc nie widzieli i słuchając nie rozumieli."

:razz:

Śr maja 21, 2008 10:43

Ludzie wychodzą z założenia że "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" i wolą się zwracać do wielu "specjalistów" o wąskim zakresie oddziaływania niż do jednej wszechistoty która, jak podpowiada intuicja jest pewnie za wysoko i nie zwraca uwagi na drobne ludzkie problemy.
To pewnie dlatego nawet tzw. religie politeistyczne uznają istnienie innych niż Bóg istot nadprzyrodzonych. Myslę że religia konsekwentnie monoteistyczna byłaby raczej elitarna i miałaby wielkie trudności z dotarciem do tzw. szarego człowieka któremu oprócz abstrakcyjnego "zbawienia" potrzeba jeszcze rzeczy bardziej przyziemnych jak zdrowie, pomyślność w życiu, dobra pogoda itp. Zaspokojenia tych wszystkich potrzeb większość ludzi oczekuje od swojej religii.

Above us only sky”

Śr maja 21, 2008 11:41

Cześć nie należy się wyłącznie Bogu. Czcić należy wszystko co jest godne i należne czci. Jednak jedynie Bogu należy się boska cześć.

Śr maja 21, 2008 11:50
Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie Wj 20,12.

Śr maja 21, 2008 12:23

To pewnie dlatego nawet tzw. religie politeistyczne uznają istnienie innych niż Bóg istot nadprzyrodzonych.

Przepraszam, oczywiście miało być: religie monoteistyczne

Above us only sky”

Śr maja 21, 2008 14:36

Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie [Wj 20,12[/url].

Jeśli ktoś do mnie przychodzi, a nie nienawidzi * swojego ojca, matki, żony, dzieci, braci i sióstr, a nawet swojego życia - nie może być moim uczniem.
Luk 14,26

Śr maja 21, 2008 15:11

Pojęcie "nienawidzi" w Ewangelii Łukasza nie oznacza w istocie nienawiści tak jak my to współcześnie rozumiemy to słowo.Chodzi o to,że miłość wobec Boga w porównaniu z jej intensywnością do osób bliskich w tym świecie ma być taka jak pomiędzy miłością do tych osób a nienawiścią do wrogów.Czyli ogromna w mocy na korzyść Boga.
Oczywiście jest to porównanie z mojej strony,bo nie możemy nienawidzieć kogokolwiek w tym wrogów.
Ziemscy rodzice są nimi jedynie chwilowo tu na ziemi.Po śmierci istniejemy dalej i nie są oni w stosunku do nas faktycznie rodzicami.Jest nimi od zawsze Ojciec-Bóg.

Śr maja 21, 2008 15:51

Post Re: Czy dobrze jest czcić nie tylko Boga?
Szczęść Boże!

Tym razem chciałabym, abyście mi, moi mili Państwo, napisali, co myślicie na temat składania czci istotom bogopochodnym. Naszym zdaniem można czcić jedynie samego Boga, ponieważ tylko On jest godzien uwielbienia, zaś anioły, święci i wszystkie istoty, które miały swój udział w planie zbawienia ludzkości zasługują jedynie na szacunek.

... z tego co się orientuję to jest to bałwochwalstwo... nic dodać nic ująć

Śr maja 21, 2008 19:56

Pojęcie "nienawidzi" w Ewangelii Łukasza nie oznacza w istocie nienawiści tak jak my to współcześnie rozumiemy to słowo(..)

... zdaje się, że jesteś w błędzie, proponuję jednak rozmowę z osobą znającą grekę, gdyż zdaje się, że użyte słowo właśnie to oznacza, tylko przytoczony tu kontekst nie odpowiada ewangelii... sentencja kończy się zwrotem: "nadto i siebie samego(..)"

Śr maja 21, 2008 20:01

Nienawidzenie samego siebie polega na porzuceniu 'starego człowieka'.
Tak wówczas jak i współcześnie jeden wyraz ma różne odcienie znaczeniowe zależne od kontekstu wypowiedzi.

Śr maja 21, 2008 20:23
Michał Sobczyński napisał(a):
Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie [Wj 20,12[/url].

Jeśli ktoś do mnie przychodzi, a nie nienawidzi * swojego ojca, matki, żony, dzieci, braci i sióstr, a nawet swojego życia - nie może być moim uczniem.
Luk 14,26
To jest bardzo dobry cytat. Jest to jeden z paru fragmentów Ewangelii, które są stanowczo odrzucane przez żydów (mam na myśli wyznanie, a nie narodowość, dlatego napisałem z małej litery); oznacza on, że Jezus przypisuje sobie atrybuty Boga. Ponieważ wszelkie prawo w Biblii pochodzi od Boga i ze względu na Jego autorytet ma być przestrzegane. Żądając dla Siebie odrzucenia rodziców, w istocie Jezus czyni się Bogiem.

Śr maja 21, 2008 20:32

To jest bardzo dobry cytat. Jest to jeden z paru fragmentów Ewangelii, które są stanowczo odrzucane przez żydów (mam na myśli wyznanie, a nie narodowość, dlatego napisałem z małej litery); oznacza on, że Jezus przypisuje sobie atrybuty Boga. Ponieważ wszelkie prawo w Biblii pochodzi od Boga i ze względu na Jego autorytet ma być przestrzegane. Żądając dla Siebie odrzucenia rodziców, w istocie Jezus czyni się Bogiem.

Co do tego ze Jezus jest Bogiem nie mam watpliwosci: Mat 1,23 "..Beda Go nazywac Emmanuel co znaczy Bog z nami"
Czy ktos w to wierzy czy nie to juz zupelnie inna sprawa.

Śr maja 21, 2008 21:07

czesc nalezy sie Bogu Jahwe jako Bogu.
i nie mozna czcic Maryji, swietych w ten sposob w jaki sie czczci Boga.
natomiast czesc oddawana rodzicom wedle przykazania z Dekalogu a takze przykazania milosci jest to rodzaj posluszenstwa, milowania i szacunku.
szacunek nalezy sie kazdemu czlowiekowi, jednak rodzicom szczegolnie. za to ze nas wychowywali itp.
ale wlasnie powstaje pytanie : czy nalezy sie takze czesc rodzicowi tzw. biologicznemu tylko? ktory nie wychowywal dziecka w ogole?
to nie jest prosta sprawa.

Cz maja 22, 2008 7:24

Pastorka Aneta Bóg powiedział ,że nie tylko Jego możemy czcić ,możemy też czcić ojca swego i matkę swoją.

Cz maja 22, 2008 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona