Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ekskomunika dla korzystających z antykonepcji hormonalnej? 
Autor Wiadomość

Post Ekskomunika dla korzystających z antykonepcji hormonalnej?
Przyszła mi do głowy taka refleksja i prosiłbym kogoś biegłego w piśmie i Piśmie :) o komentarz.

Ostatnio Episkopat oznajmił, iż osoby popierające (zwłaszcza aktywnie) zapłodnienie in vitro nie powinny przystępować do Komunii. Czy zatem co najmniej podobny los nie powinien spotkać kobiet, biorących pigułki hormonalne? A właściwie, biorąc pod uwage fakt, iz w ten sposób osobiście mordują zarodki (czyli wg KrK po prostu ludzi), z premedytacją i wielokrotnie, więc wypadałoby chyba - wobec braku skruchy - takie osoby ekskomunikować? Może zresztą one są ekskomunikowane automatycznie, tylko nic o tym nie wiedzą? Wtedy chyba trzeba by wydać stosowny komunikat, bo te miliony kobiet w Polsce niepotrzebnie chodzą do kościołów, dają na tacę, zajmują miejsca i wyjadają opłatki (w tym wypadku to chyba nawet świętokradztwo?)

Sprawa chyba jest skomplikowana - ciekawy jestem, co wynika z prawa kanoniczego.

N cze 06, 2010 11:01
Post Re: Ekskomunika dla korzystających z antykonepcji hormonalne
Acro napisał(a):
Przyszła mi do głowy taka refleksja i prosiłbym kogoś biegłego w piśmie i Piśmie :) o komentarz.

Ostatnio Episkopat oznajmił, iż osoby popierające (zwłaszcza aktywnie) zapłodnienie in vitro nie powinny przystępować do Komunii. Czy zatem co najmniej podobny los nie powinien spotkać kobiet, biorących pigułki hormonalne? A właściwie, biorąc pod uwage fakt, iz w ten sposób osobiście mordują zarodki (czyli wg KrK po prostu ludzi), z premedytacją i wielokrotnie, więc wypadałoby chyba - wobec braku skruchy - takie osoby ekskomunikować? Może zresztą one są ekskomunikowane automatycznie, tylko nic o tym nie wiedzą? Wtedy chyba trzeba by wydać stosowny komunikat, bo te miliony kobiet w Polsce niepotrzebnie chodzą do kościołów, dają na tacę, zajmują miejsca i wyjadają opłatki (w tym wypadku to chyba nawet świętokradztwo?)

Sprawa chyba jest skomplikowana - ciekawy jestem, co wynika z prawa kanoniczego.

Twoja troska jest wrecz poruszajaca. Szcegolnie to "wyjadanie oplatkow". To juz pokazuje, z jakiej strony ta "troska" pochodzi.

Przeczytaj sobie sam PK i wydaj "stosowny komunikat". I moze nie chodz jednak do kosciola zeby "wyjadac oplatki". Bo w twoim wydaniu to raczej na pewno bylby grzech.

N cze 06, 2010 11:12

Jestem poruszony faktem, iż ciebie poruszyłem. :)

Nie jadam w kościele opłatków - nie smakują mi, wole czipsy.

Komunia osoby, która nie ma do niej uprawnień, jest nieważna, wiec pozostaje niczym innym jak wyjadaniem opłatków. Mogę się mylić, proszę wtedy o korektę.

Może podkreślę, że tematem tego wątku nie są źródła mojej motywacji jakie towarzyszyły jego zakładaniu,ale kościelna interpretacja grzechu hormonalnej antykoncepcji a zwłaszcza jego konsekwencje wg prawa kanoniczego.

N cze 06, 2010 11:26

Acro napisał(a):
Komunia osoby, która nie ma do niej uprawnień, jest nieważna, wiec pozostaje niczym innym jak wyjadaniem opłatków.
Mogę się mylić, proszę wtedy o korektę.
Katolicy wierzą, że komunikant jest ZAWSZE ciałem Pana Jezusa,
zatem świętokradzka komunia nie jest wyjadaniem oplatków, ale niegodnym spożywaniem ciała bożego.
Acro napisał(a):
Może podkreślę, że tematem tego wątku
nie są źródła mojej motywacji jakie towarzyszyły jego zakładaniu,ale
kościelna interpretacja grzechu hormonalnej antykoncepcji a zwłaszcza jego konsekwencje wg prawa kanoniczego.
Przecież nawet "zwykłe" zabójstwo nie jest grzechem, które zaciąga ekskomunikę mocą samego prawa.
Leży to zatem w kwestii decyzji papieża, który może wydać takie rozporządzenie, ale nie musi.
Nic nie musi.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 06, 2010 13:45

Cytuj:
Katolicy wierzą, że komunikant jest ZAWSZE ciałem Pana Jezusa,
zatem świętokradzka komunia nie jest wyjadaniem oplatków, ale niegodnym spożywaniem ciała bożego.

Czyli taka komunia jest rodzajem świętokradztwa, a na pewno niegodna? Logiczne byłoby chyba poinformowanie o tym wiernych - sprawa dotyczy milionów niegodnych komunii co niedziela.

Cytuj:
Przecież nawet "zwykłe" zabójstwo nie jest grzechem, które zaciąga ekskomunikę mocą samego prawa.
Leży to zatem w kwestii decyzji papieża, który może wydać takie rozporządzenie, ale nie musi.
Nic nie musi.

ktoś kiedyś tłumaczył, że Hitler robiąc to co robił automatycznie podległał ekskomunice, więc papież (który nic nie musi) w tym przypadku faktycznie nawet nie musiał sam ekskomunikować ;) Stad moja pomyłka.

Ekskomunika nie wchodzi więc chyba w grę. Ale skoro biskupi wydają komunikat o tym, że osoby popierające in vitro NIE MOGĄ przestepować do komunii (tak to było sformułowane), to chyba tym bardziej powinni o podobnym zakazie poinformować kobiety korzystające z antykoncepcji? Ich grzech jest tu o wiele 'aktywniejszy' i dotyczy większej grupy ludzi. Efekt jest taki, jak wspomniałem wyżej - jeżeli przyjąć, że koło 50% kobiet w Polsce stosuje taką antykoncepcję (jakoś tak to jest) i koło 50% osób przystępujących do tego sakramentu to kobiety, to aż 1/4 komunii byłaby niegodna i świętokradcza!

N cze 06, 2010 14:19

Acro napisał(a):
Ale skoro biskupi wydają komunikat o tym, że
osoby popierające in vitro NIE MOGĄ przestepować do komunii (tak to było sformułowane)...
Watykan się od tego odciął - poszukaj, na pewno jest to gdzieś w necie.
Ta opinia biskupów była niejednomyślna i (chyba) nieoficjalna,
dlatego nie może być podstawą to uważania jej jako doktryny Kościoła.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 06, 2010 14:23
Acro, w innym watku, Jajko, ktore bardzo pilnuje statystyk KK, napisal:
viewtopic.php?f=2&t=20709&hilit=spadek+liczby&start=268
Cytuj:
Jajko napisał(a):
W stosunku do roku 2007, liczba wiernych regularnie biorących udział w coniedzielnych rytuałach katolickich zmniejszyła się blisko o 10%. Odsetek praktykujących katolików jest najniższy od 28 lat, czyli odkąd prowadzone są badania. Jeszcze większy ubytek zanotował Instytut Statystki Kościoła Katolickiego wśród wiernych przyjmujących komunię - wynosi on niemal dokładnie 15%.

http://www.iskk.ecclesia.org.pl/praktyki-niedzielne.htm

Coniedzielne praktyki rytualne uprawia mniej niż 1/3 Polaków, a komunię przyjmuje regularnie tylko 12% obywateli Rzeczpospolitej!

Dla porównania w roku 2007 było tak: 35% i 14%.

Czyli jezeli tylko 12 % obywateli przyjmuje Komunie sw. a polowa z tego to kobiety, to chyba te 6% miesci sie w twoich bez antykoncepcji hormonalnej?

Mozesz spac spokojnie.

N cze 06, 2010 14:47

Elbrus napisał(a):
Acro napisał(a):
Ale skoro biskupi wydają komunikat o tym, że
osoby popierające in vitro NIE MOGĄ przestepować do komunii (tak to było sformułowane)...
Watykan się od tego odciął - poszukaj, na pewno jest to gdzieś w necie.
Ta opinia biskupów była niejednomyślna i (chyba) nieoficjalna,
dlatego nie może być podstawą to uważania jej jako doktryny Kościoła.

Trochę się zrobiło zamieszania skoro Watykan odcina sie od stanowiska Episkopatu...
Ale dzieki za uzupelnienie.

Kamala
Mój sen jest nawet zbyt spokojny i nawet budzik z trudem go przerywa, ale dzięki za troskę :)

Regularnie przyjmujące komunię 12% to ciągle ponad 4,5 miliona ludzi. Z czego (jeśli moje założenia sa słuszne) ponad milion kobiet niegodnie (bluźnierczo?). Kościół (Episkopat) nie widzi problemu że 1/4 udzielanych komunii jest niegodna, a troszczy sie o komunię grupki może 100 posłów zajmujących niewłaściwe stanowisko w sprawie in vitro ? Trochę to dziwne, nie sądzisz?

N cze 06, 2010 18:02
Acro, a mozesz mi wyjasnic twoja matematyke? Bo jakos nie lapie, dlaczego ten milion kobiet ma przyjmowac Komunie sw bluznierczo? 4, 5 miliona to tez dzieci (obu plci) plus osoby starsze, ktorych problem na pewno juz nie dotyczy (tak mniej wiecej najpozniej od 55 roku zycia). No i skad ten milion (akurat) grzesznic?

N cze 06, 2010 18:49

No dobra, wychodzi, że te szacunkowe wyliczenia stają sie jakies istotne, więc policzmy dokładnie.

Procent kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną: 30% ( http://www.federa.org.pl/?page=article&catid=824&lang=1 )
Procent kobiet przystepujących do komunii : 68% wszystkich przystepujących (mężczyźni 32%) (http://www.sw-jacek.gliwice.opoka.org.p ... 3-2005.pdf )
Procent katolików przystepujących regularnie do komunii: 12% (za Tobą)
Procent kobiet w wieku 20-50 lat w totalu kobiet 43% ( http://www.stat.gov.pl/gus/5840_rocznik ... K_HTML.htm )
Ilość kobiet w wieku powyżej 7-70 lat (chyba takie się bierze pod uwage w wyliczeniach frekwencji) - 18 mln
Procent katolików w Polsce - 90% (z głowy, jakoś taką liczbę pamiętam, nie chce mi się szukać)
Chyba mamy wszystko.

Procent komunii niegodnych= procent kobiet przystepujących 68% * procent kobiet stosujących antykoncp. 30%* udzial kobiet w grupie wiekowe 20-50 lat 43% = to daje 8,8%! jest chyba o czym mówić, zwłaszcza, że należałoby jeszcze dodać kobiety akceptujące prezerwatywy oraz te, które nie odczuwają skruchy po grzeszeniu antykoncepcją przez wiele lat itd....

Ilość komunii niegodnych= ilość kobiet w okreslonym przedziale 18 mln * 90% z tego to katoliczki * 18% procent kobiet przystępujących do komunii * 30% stosujących antykoncepcję hormonalną = 875 000. Troszkę więcej niż ta setka posłów, prawda?

Uff, mam nadzieję, że się gdzieś nie walnąłem!

N cze 06, 2010 20:18
Policzyles to jak pewne zadanie-zart, ktore czytalam w jakiejs ksiazce:
Ile czasu sie uczymy, jezeli od calego roku odejmiemy najpierw niedziele, potem wakacje, potem czas na sen itd.

http://www.federa.org.pl/?page=article&catid=824&lang=1
Cytuj:
Z badań wynika, iż ponad połowa kobiet aktywnych seksualnie (58%) stosuje jakieś metody zapobiegania ciąży, zaś żadnej metody antykoncepcji nie stosuje prawie 28% kobiet.
Najpopularniejsze wśród Polaków jest stosowanie prezerwatyw, ich użycie zadeklarowało 54% badanych, 30% badanych stosuje tabletki antykoncepcyjne, zaś aż 21 % stosuje stosunek przerywany – traktując go jako metodę antykoncepcji.

W publikacji GUS (Warszawa 2006) Stan Zdrowia Ludności Polski w 2004 r. ukazano wyniki badań dotyczących stosowania metod regulacji urodzeń w Polsce.
Wynika z nich, że ponad 65% kobiet pomiędzy 15 a 49 rokiem życia stosuje antykoncepcję.
W porównaniu z poprzednimi badaniami, wykonanymi w 1996 roku, zwiększyła się liczba kobiet stosujących bardziej skuteczne metody antykoncepcji: pigułki antykoncepcyjne i inne środki hormonalne, jak również prezerwatywy. Dotyczy to jednak młodych kobiet. Wśród pań po czterdziestce najpopularniejszą metodą pozostaje wciąż kalendarzyk małżeński.

To teraz ja sprobuje:

Procent kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną: 30% w wieku 15-49
Ilosc kobiet w 38mln: 52% ( http://www.stat.gov.pl/gus/5840_rocznik ... K_HTML.htm)
Ilosc kobiet w tym wieku w calosc populacji kobiet: 50% ( http://www.stat.gov.pl/gus/5840_rocznik ... K_HTML.htm )

Ilosc kobiet w wieku 15-49 w calosci populacji= 38mln*52%*50%=9.88mln
Z tego 30% (podobno) stosuje ak = 9880000*30%=2.964mln

Do Komunii sw. przystepuje kobiet
38mln*90% (katolikow)*12%*68%(kobiet)=2.80mln
z tego w odpowiednim wieku:
2800000*50%=1.40mln (no moze nieco wiecej, bo liczymy od 9 lat ale mniej niz 2 mln.)

Czyli masz 9.88 mln kobiet w odpowiednim wieku
W tej grupie 2.96 mln stosuje ak
A 1.4 mln przystepuje do Komunii sw.

I teraz pytanie
Czy to musza byc te same osoby, ktore stosuja ak?

Ciekawe, kto z nas sie pomylil?

Pn cze 07, 2010 8:23

Obawam się, że Twoja wartość będzie bliższa prawdy - popełniłem bład odnosząc się do populacji kobiet 7-70 lat, a więc przystępującej do komunii, a nie 20-50, a więc potencjalnie korzystającej z ak.

Zresztą nie wiem. Z procentów to jak tylko piwo lubię ;)

Cytuj:
I teraz pytanie
Czy to musza byc te same osoby, ktore stosuja ak?

Nie. Może być tak, że kobiety stosujace ak nie przystepuja do komunii w ogóle, ale może być też tak, że czując się winne szczególnie gorliwie (nadreprezentatywnie) przystepują do komunii. Tego nie wiemy. a one nie wiedzą, że ich komunia jest niegodna czy nawet świętokradcza.

Dlatego sensowny byłby taki komunikat Episkopatu w tym temacie, skoro już to zacne grono znalazło czas, by pochylić się nad dopuszczalnością komunii garstki polityków zajmujących się in vitro.

Pn cze 07, 2010 10:25
Nie Acro, nie dlatego popelniles blad.
Ty zalozyles, ze gdzie by nie patrzec (na jakakolwiek grupe kobiet: pisarki, katoliczki, wszystkie kobiety, feministki), z kazdej tej grupy 30% uzywa ak hormonalnej :)
A ja zalozylam, ze 30% calej populacji kobiet miedzy 15 a 49 rokiem zycia jej uzywa i policzylam tylko liczby. Poniewaz oba zbiory (katoliczki, przystepujace do Komunii sw i kobiety z ak) daja sume mniejsza niz ilosc kobiet w tym wieku, nie mozna powiedziec, ze zbiory sie przecinaja (czyli ze na pewno sa osoby, ktore sa katoliczkami, przystepujacymi do Komunii sw i stosujace ak hormonalna).

Pn cze 07, 2010 14:26

Przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej jest sprzeczne z nauką Kościoła,zawsze było.I nie rozumiem dlaczego pewne osoby chcą koniecznie ten sakrament przyjmować.Przecież smaczniejsze są chipsy ,a seks daje dużo przyjemności,więc trzeba korzystać z życia.Nikt nie musi być Katolikiem,a zmniejszenie liczby przystepujących do sakramentów mnie nie martwi wcale.

Pn cze 07, 2010 15:07
Cyryl, a kto chce ten sakrament "koniecznie przyjmowac" stosujac antykoncepcje hormonalna?
Wlasnie wykazalam liczbowo, ze trudno udowodnic, ze kobiety stosujace ak hormonalna przystepuja do Komunii sw.
A poza tym te kobiety maja najczesciej mezow i byc moze oni tez przystepuja do Komunii sw, niekoniecznie protestujac glosno przeciw grzechowi zony. Wlasciwie ich tez trzeba by uswiadomic, ze grzesza.
I w ten sposob znowu zapetlimy sie tylko na temacie seksu jako najwiekszego mozliwego zla, a cala reszta zostanie przemilczana.

Pn cze 07, 2010 16:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona