Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy bede zbawiony? 
Autor Wiadomość

Post Czy bede zbawiony?
Jesli tylko wierze w Boga czyli wiem ze jest. I tyle nic wiecej.

A z drugiej strony poprostu z calej sily go nienawidze za taki porzadek rzeczy jaki istnieje.

Wierze ale nienawidze. Ten caly Bog wzbudza we mnie odraze, niechec, i obrzydzenie. Amen

N lip 17, 2011 2:40
Post Re: Czy bede zbawiony?
Nie odpowiadasz za porządek tego świata. Odpowiadasz tylko za swoje wybory. Sądzeni będziemy z miłości, którą obdarzyliśmy innych ludzi. Rób wszystko, by innym żyło się z Tobą dobrze, by pragnęli przy Tobie być, wykorzystuj wszystkie dane Ci zdolności, by poprawiać ten świat w ramach swych możliwości. Nie zmienimy świata, musimy dostosować się do niego i godnie żyć. Wierz mi, jest w nim wiele piękna...spróbuj zobaczyć wszystkie jego barwy.
Pamiętasz te słowa: Czyńcie sobie ziemię poddaną. Człowiek został obdarzony wolną wolą i co czyni? Bóg nigdy nie odbierze człowiekowi raz danych darów, nawet jeśli on je źle wykorzystuje. Nie wiń Boga za wybory ludzi. Każdy odpowie za zło, które czyni sobie i innym.

N lip 17, 2011 6:01
zbanowany na stałe

A co Ci się nie podoba w porządku tego pięknego świata? :o
Piękny świat i jego reguły stworzył i ustanowił Bóg.
Za to, co w świecie się dzieje odpowiadają ludzie.
Włącz się w przebudowywanie świata i przestań się boczyć na mamę, tatę i Boga.

Czyń sobie ziemię poddaną :)

N lip 17, 2011 8:42
fa1l napisał(a):

A z drugiej strony poprostu z calej sily go nienawidze za taki porzadek rzeczy jaki istnieje.

Wierze ale nienawidze. Ten caly Bog wzbudza we mnie odraze, niechec, i obrzydzenie. Amen

Zbawienie to wyzwolenie ze zła,z grzechu a później wieczne przebywanie z Bogiem.Po co Ci przebywać z kimś kogo nienawidzisz?Po co Ci więc zbawienie?

N lip 17, 2011 9:05
fa1l napisał(a):
Wierze ale nienawidze. Ten caly Bog wzbudza we mnie odraze, niechec, i obrzydzenie.

Spróbujmy rozebrać na drobne przytoczony cytat. :)
wierzę- jest Bóg, który kocha mnie i każdego człowieka. Zostawił człowiekowi przykazanie miłości. Czego ono dotyczy? Kochaj Boga, siebie i innego człowieka. Co to znaczy kochaj? Znaczy to, że chcemy dobra dla siebie i innego człowieka. Jeśli każdy jest kochany przez Boga, to my nie możemy człowieka nienawidzieć. Nie można kochać Boga i nienawidzieć człowieka.
nienawidzieć- nie chcemy widzieć człowieka, życzymy mu źle, chcemy kary i zemsty dla niego, mówimy źle o innym człowieku: niech się wszyscy dowiedzą jaka z niego kanalia! (automatycznie dowartościujemy się sami, nie jesteśmy tacy jak on- cechuje to ludzi o niskiej samoocenie)
odraza, obrzydzenie: to uczucia gniewu, są obojetne moralnie. Możesz to uczucie gniewu wykorzystać wolicjonalnie w dwojaki sposób: przebaczysz kanalii, bo to ślepiec i nie wie co robi, możesz go znienawidzieć. W drugim przypadku pojawia się jednak twoja wina moralna, nienawidzieć to decyzja woli i jest grzechem.

N lip 17, 2011 9:38

fa1l napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Malteizm
fa1l napisał(a):
Czy bede zbawiony?
Zaiste Bóg kruszy głowy swym wrogom, kudłatą czaszkę tego, co postępuje grzesznie.
(Psalmów 68:22)

(...) odpłaca każdemu z nienawidzących Go, niszcząc go.
Nie pozostawia bezkarnie tego, kto Go nienawidzi, odpłacając jemu samemu

(Powt. Prawa 7:10)

Podnoszę rękę ku niebu i mówię: Tak, Ja żyję na wieki.
Gdy miecz błyszczący wyostrzę i wyrok wykona ma ręka,
na swoich wrogach się pomszczę, odpłacę tym, którzy Mnie nienawidzą.
Upoję krwią moje strzały, mój miecz napasie się mięsem,
krwią poległych i uprowadzonych, głowami dowódców nieprzyjacielskich.

(Powt. Prawa 32:40-42)

Pełni są też wszelakiej nieprawości, przewrotności, chciwości, niegodziwości.
Oddani zazdrości, zabójstwu, waśniom, podstępowi, złośliwości;
potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, w tym, co złe - pomysłowi, rodzicom nieposłuszni,
bezrozumni, niestali, bez serca, bez litości.
Oni to, mimo że dobrze znają wyrok Boży, iż ci, którzy się takich czynów dopuszczają,
winni są śmierci, nie tylko je popełniają, ale nadto chwalą tych, którzy to czynią.

(Rzymian 1:29-32)

(...) Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym,
który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia
względem tych, którzy Mnie nienawidzą
.

(Wyjścia 20:5)

Niech spadnie Twa ręka na wszystkich Twoich wrogów;
niech znajdzie Twa prawica tych, co nienawidzą Ciebie.
Uczyń ich jakby piecem ognistym, gdy się ukaże Twoje oblicze.
Niech Pan ich pochłonie w swym gniewie, a ogień niechaj ich strawi!
Wytrać ich potomstwo z ziemi, usuń ich plemię spośród synów ludzkich!

Choćby zamierzyli zło przeciwko Tobie, choćby uknuli podstęp, nie dopną niczego,
bo Ty ich zmusisz do ucieczki, z Twego łuku będziesz mierzyć w ich twarze.

(Psalmów 21:9-13)

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N lip 17, 2011 13:07

fa1l napisał(a):

Rozumiem, że nienawidzisz Boga za to, że nakazuje nie zabijać , a może za to, że nakazuje nie kraść, no chyba że za to, iż każe czcić ojca swego i matkę swoją . A może za to ,że nakazuje nie cudzołożyć .

Nienawidzisz go za taki porządek rzeczy .

N lip 17, 2011 19:31

Zwróć uwagę na słowa Biblii:

"To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa."

Od czego więc zależy życie? Od poznawania - jako ludzie wciąż musimy się uczyć o Bogu. Dowiadując się o nim coraz więcej nowych rzeczy, zauważając jak wspaniały On jest, zaczynamy pragnąć spełniać Jego wolę. Przychodzi wtedy czas, gdy pragniemy przestrzegać Jego przykazań :)

Wniosek: jak zostało wykazane przez Elbrusa, nie wystarczy wierzyć, że Bóg istnieje. Trzeba badać, szukać i go poznawać, a to naprawdę pasjonujące zajęcie i pierwszy krok do wybawienia...

Pozdrawiam serdecznie

N lip 17, 2011 22:19
szym napisał(a):
jak zostało wykazane przez Elbrusa, nie wystarczy wierzyć, że Bóg istnieje. Trzeba badać, szukać i go poznawać, a to naprawdę pasjonujące zajęcie i pierwszy krok do wybawienia...

No właśnie, fa1l, jak zostało wykazane, Bóg jest samą doskonałą miłością, On Cię kocha całym sobą, Jego miłość jest nieskończenie wielka, umarł za Twoje zbawienie na krzyżu a Jego Najświętsze miłujące Cię całą mocą Serce ciągle pozostaje otwarte na Ciebie... Więc lepiej zacznij go kochać, do cholery, bo w przeciwnym razie "skruszy Ci głowę" i "napasie miecz Twoim mięsem" jak to pięknie ujął w swoim miłosierdziu!

N lip 17, 2011 23:52

atheist napisał(a):
szym napisał(a):
jak zostało wykazane przez Elbrusa, nie wystarczy wierzyć, że Bóg istnieje. Trzeba badać, szukać i go poznawać, a to naprawdę pasjonujące zajęcie i pierwszy krok do wybawienia...

No właśnie, fa1l, jak zostało wykazane, Bóg jest samą doskonałą miłością, On Cię kocha całym sobą, Jego miłość jest nieskończenie wielka, umarł za Twoje zbawienie na krzyżu a Jego Najświętsze miłujące Cię całą mocą Serce ciągle pozostaje otwarte na Ciebie... Więc lepiej zacznij go kochać, do cholery, bo w przeciwnym razie "skruszy Ci głowę" i "napasie miecz Twoim mięsem" jak to pięknie ujął w swoim miłosierdziu!

Lepiej prowadzić życie pozbawione sensu tak?

Musiałeś się bardzo zrazić do religii katolickiej, może napiszesz z jakiego powodu?

Znam ludzi, którzy stracili dzieci, a wmawiano im, że Bóg tak chciał. Znam ludzi, którzy znienawidzili księży. Słyszałem o różnych strasznych historiach. Znam ludzi, którzy znienawidzili Boga z najróżniejszych przyczyn. Może zechcesz zdradzić, co spowodowało Twoją nienawiść do Boga?

Pozdrawiam

Pn lip 18, 2011 9:36

nienawidze go za to ze trawa zielona a nie biala np.

Pn lip 18, 2011 16:42
fa1l napisał(a):

A siebie kochasz? A innych ludzi kochasz?

Pn lip 18, 2011 18:28

fa1l napisał(a):

na początek jakas kuracja by Ci sie przydała..

nie bedzie zbawienia skoro nienawidzisz własnego Stwórcę i Boga..

Śr lip 20, 2011 15:05
Proponuję elektowstrząsy, jesli nie pomorze to przypalanie ogniem, lub żelazna dziewica.

Śr lip 20, 2011 15:06
Moderator

Jeśli poziom dyskusji nadal będzie tak żałosny, to wątek zostanie zamknięty.

(J 8, 32b)

Śr lip 20, 2011 15:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona