Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 11:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Prawdziwy Kościół? 
Autor Wiadomość

Post Prawdziwy Kościół?
Pewnie wielu z was się zastanawia który kościół jest prawdziwy. Jedni mówią Kościół Katolicki drudzy Prawosławny jeszcze inni Kalwiński.
Można powiedzieć jedyny prawdziwy to ten który powstał w czasach Chrystusa ale minęło wiele lat zmian i czy aby na pewno pozostał. Pierwszy podział Chrześcijaństwa był w roku 1054 r. gdzie powstał Katolicyzm i Prawosławie. Później powstawały kolejny kościoły ,ale który tak na prawdę jest w prawdzie bliższy biblii.

Wt mar 13, 2012 18:17

Post Re: Prawdziwy Kościół?
vulkan napisał(a):
Można powiedzieć jedyny prawdziwy to ten który powstał w czasach Chrystusa
ale minęło wiele lat zmian i czy aby na pewno pozostał.
vulkan napisał(a):
Później powstawały kolejny kościoły ,
ale który tak na prawdę jest w prawdzie bliższy biblii.
Skąd to przypuszczenie, że Kościół najbliższy Biblii byłby tym, który powstał w czasach Chrystusa?
Jeśli mielibyśmy się opierać na biblijnych kryteriach, to poniższy temat jest właśnie o tym:
viewtopic.php?f=1&t=5956 - Jak rozpoznać religię prawdziwą ?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt mar 13, 2012 19:05

Nie, nie. Oczywiście chodziło mi o wszystkie kościoły nie tylko te co powstały później.

Wt mar 13, 2012 19:48

słynny anglikanin błogosławiony kardynał Henry Newman
http://pl.wikipedia.org/wiki/John_Henry_Newman
przez wiele lat badał z "zespołem" swoim życie Ojców Kościoła,
po wielu latach badań stwierdził że Objawiona Prawda Boga jest zawarta tylko i wyłącznie w Nauce Kościoła Katolickiego, przeszedł do tego Jedynego Prawdziwego Kościoła wraz chyba z około setką anglikanów

"Odrzucając teorię „via media” Kościoła Anglikańskiego (w połowie drogi między protestantyzmem a katolicyzmem), Newman coraz bardziej zbliża się do Kościoła Rzymskiego. W 1845 publikuje esej „O rozwoju doktryny chrześcijańskiej”, w którym dowodzi, że depozyt wiary apostolskiej został zachowany w nienaruszonym stanie właśnie przez Kościół Katolicki. "
http://voxdomini.com.pl/sw/newman.html
Newman mianowany został kardynałem przez Leona XIII w 1879. Umiera 11 sierpnia 1890 roku, uznany za jedną z najwybitniejszych postaci XIX wieku.
W 1992, Jan Paweł II ogłasza go „Sługą Bożym”. W Rzymie prowadzony jest jego proces beatyfikacyjny.

Śr mar 14, 2012 12:23

noOne napisał(a):
po wielu latach badań stwierdził że Objawiona Prawda Boga jest zawarta tylko i wyłącznie w Nauce Kościoła Katolickiego

Miał chłopina prawo do takiej opini.
Ja uważam na przykład, że najlepsze środki czystości produkuje firma unilever.
Taki Domestos - niezastapiony.
Niestety znam ludzi, którzy mysla inaczej - ale to pewnie dlatego ze zostali zwiedzeni przez speców od marketingu i inne czorty.

Śr mar 14, 2012 12:57

Status Kościoła posiada tylko Kościół Katolicki i Cerkiew Prawosławna. Reguluje to dokument wydany przez Kongregację Nauki Wiary potwierdzony przez papieża Jana Pawła II "Dominum Iesus". Wszystkie inne religie w tym anglikanizm- chociaż co do tego pewny nie jestem, nie wiem jak przebiegała tam sukcesja apostolska, która tutaj jest kluczowa, luteranizm, kalwinizm i setki innych denominacji w protestantyźmie to są Wspólnoty. Dlatego jeśli mowa o jakimś Kościele to tylko wybór pada między dwoma Katolickim lub Cerkwią ewentualnie jeszcze Anglikanizm. Mówienie o "Kościele Anglikańskim" zdradza niestety ignorancję pytającego.
Oczywiście katolik wierzy, że pełnia Prawdy jest w Kościele Katolickim i to nawet stanowi proste wynikanie logiczne.
Tutaj jest fragment tej deklaracji:
Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa /(łac.) subsistit/ w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim[3]. Kościoły, które nie będąc w pełnej wspólnocie z Kościołem katolickim, pozostają jednak z nim zjednoczone bardzo ścisłymi więzami, jak sukcesja apostolska i ważna Eucharystia, są prawdziwymi Kościołami partykularnymi.[4] Dlatego także w tych Kościołach jest obecny i działa Kościół Chrystusowy, chociaż brak im pełnej komunii z Kościołem katolickim, jako że nie uznają katolickiej nauki o prymacie, który Biskup Rzymu posiada obiektywnie z ustanowienia Bożego i sprawuje nad całym Kościołem. Natomiast Wspólnoty kościelne, które nie zachowały prawomocnego Episkopatu oraz właściwej i całkowitej rzeczywistości eucharystycznego misterium,[5] nie są Kościołami w ścisłym sensie; jednak ochrzczeni w tych wspólnotach są przez chrzest wszczepieni w Chrystusa i dlatego są w pewnej wspólnocie, choć niedoskonałej, z Kościołem[6] (Dominus Iesus, 17).

Śr mar 14, 2012 13:42
Tj. prawo do nazewnictwa jest jak patent. W tym wypadku daje go KK.
A z tego co pisze, to nie jest kościołem w sensie ścisłym, ale ogólnym tak.

Śr mar 14, 2012 13:54

To nie Kościół daje patent, ale Jezus ustanowił pewną definicję Kościoła i wszystkie 7 sakramentów. Która wspólnota nie respektuje Bożej Woli, nie wierzy w realną obecność Chrystusa w Najśw. Sakramencie czy nie ma w ogóle sakramentu kapłaństwa, tylko utrwala w sobie przekonanie o jego powszechnosci nie jest Kościołem, tylko wspólnotą. Kościół Katolicki zachowuje wraz z Cerkwią Prawosławną wszystkie 7 sakramentów i dogmaty.

Śr mar 14, 2012 14:03

noOne napisał(a):
słynny anglikanin błogosławiony kardynał Henry Newman
przez wiele lat badał z "zespołem" swoim życie Ojców Kościoła,
po wielu latach badań stwierdził że Objawiona Prawda Boga jest zawarta tylko i wyłącznie w Nauce Kościoła Katolickiego,...

Jakby tak było to, KK(jego przedstawiciele) byłby ostoją moralności. Przyciągałby ludzi swoją szczerą wiarą i życiem wg Ewangelii. Ale niestety dzisiaj słowo ksiądz zbyt wielu ludziom szybko kojarzy się z pedofilią albo chciwością. Czy Bóg by na to pozwolił? Jeżeli On istnieje, to raczej w nosie ma te wszystkie kościoły i religie razem wzięte, chyba, że jednak jest małostkowym i próżnym formalistą.

Śr mar 14, 2012 15:23

Questa, Pełnia prawdy w kościele katolickim ,nie zgadzam się ten kościół dawno odstąpił od tej całej prawdy z pisma świętego wprowadzając pogańskie kulty figurek,rzeźb,ludzi i inne. W wielu kościołach protestanckich też nie ma całej prawdy.

Śr mar 14, 2012 18:06

wino, ale dokładnie taki przebieg został przez Proroków zapowiedziany,
Kościół jak Jezus - zostanie umęczony, podeptany i zmasakrowany, zanim odrodzi się w pełni Chwały już na wieki,
to co sie teraz dzieje nie powinno dziwić..

btw. druga pieczęć z Księgi Objawienia właśnie będzie teraz otwierana

Śr mar 14, 2012 21:10
vulkan napisał(a):
. W wielu kościołach protestanckich też nie ma całej prawdy.

W żadnym nie ma pełni prawdy. Aby poznać pełnie prawdy trzebaby samemu stać się Bogiem

Śr mar 14, 2012 21:34

powiem Ci coś KK na pewno nie jest 'TYM'' prawidłowym. Przez tą ''instytucje'' zostałem Atesita ale nie jestem Nim nadal . Nawróciłem sie miesiac temu. pragnę przeczytać PŚ i wtedy zadecydować do jakiej wiary dostąpie.Na pewno nie do KK bo doszukałem sie kilku rażacych argumentów przeciw temu Kosciołowi.

Wt kwi 24, 2012 22:41
Protestanci - taka nowoczesna forma faryzeuszy (chodzi o sola scriptua i tą całą świętoszkowatość). Ciągłe ujadanie na katolików i traktowanie ich jak pomiotów szatana (z obowiązkowym dopiskiem że "to przecież ja z miłości Ci wytykam te wszystkie Twoje grzechy żebyś się nawrócił"), traktowanie siebie jako już pół-świętych (tyle wyniosłem z ich for dyskusyjnych). Odłam, który żyje z tego że nienawidzi innego odłamu (katolików) jakoś srednio wpisuje się w chrześcijańską filozofię.

Prawosławni - raczej pozytywne odczucia chociaż niewiele mi o nich wiadomo, w przeciwieństwie do protestantów ich wiara nie opiera się na żerowaniu na bałędach KK tylko po prostu na nieco innych dogmatach.

KK - nadpsuty, wyniszczony ciągłą wojną z całym światem, najbardziej znienawidzony ze wszystkich odłamów (co dla mnie jest jednym z argumentów przemawiających za nim - w końcu było mówione w Biblii że cały świat nas znienawidzi), czasem przypomina mi kolorowy jarmark a nie ostoję wiary z 2000 lat dziedzictwa (efekty kompromisów i złego pojmowania "wychodzenia do ludzi"), niektóre praktyki wzięte z sufitu ale i zarazem najbardziej otwarty i kazdy może znaleźć w nim miejsce dla siebie. Jestem katolikiem i nie zamierzam tego zmieniać.

Wt kwi 24, 2012 23:42

Cytuj:
w końcu było mówione w Biblii że cały świat nas znienawidzi),

Naturalna kolej rzeczy.Nikt nie lubi tworzenia hierarchi bedącej wynaturzeniem,na siłę ;)

Śr kwi 25, 2012 1:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona