Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 10:30

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Pytania ws spowiedzi 
Autor Wiadomość

Post Pytania ws spowiedzi
Witam, mam dwa pytania czy to są grzechy.
1.Jeśli powiemy księdzu przy spowiedzi, że mówiliśmy źle na księdza, a on się spyta dlaczego tak na niego mówiłem a ja opowiem chyba odruchowo "nie wiem"(to jest nieprawdą) ale odrazu się poprawie i powiem, że jest "dziwny".
2.Będąc u spowiedzi ksiądz się zapyta czy wiem na czym polega ten grzech a ja nic nie odpowiem (ale wiem na czym on polega) i czy to jest coś złego ? Ale teraz dokładnie nie wiem czy nic nie powiedziałem.

Śr kwi 18, 2012 13:07

Post Re: Pytania ws spowiedzi
Z księdzem bądz szczery, po to jest spowiedz. A to o czym piszesz to jakieś drobiazgi, czy Ty uważasz, że Pan Bóg to jakiś program komputerowy, który nie przepuści najmniejszej przewiny?

Krótka rada - rzadziej, ale dokładniej się spowiadaj.

Śr kwi 18, 2012 13:43

Post Re: Pytania ws spowiedzi
Jesteś skrupulantem? Jeśli tak to na nic te pytania i na nic pisanie tutaj, bo potrzebujesz poradzić sobie z problemem, a nie z wymyślonymi grzechami w stylu czy "powiedzenie dzień dobry bez uśmiechu to grzech ciężki?". W tym celu przeczytaj ten temat: http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=50&t=27097

Tak szczerze to nikt nie wie czy to o czym piszesz to jest coś złego. Jeśli jesteś skrupulantem to nikt tutaj nie pomoże Ci, a Ty musisz znaleźć stałego spowiednika, któremu się bezwzględnie podporządkujesz. I pracować nad sobą np. uświadomić sobie, że przejmujesz się czymś co problemem nie jest i nic się nie stanie jak nie będziesz tego analizował i szukał odpowiedzi. Przeciętny człowiek nie pomoże Ci, bo takich problemów nie ma, więc nie pytaj i nie męcz siebie. Grzech to konkretne zło, szkoda dla Ciebie, dla kogoś, dla relacji z Bogiem. Uwierz mi i poczytaj nieco na temat skrupulanctwa, zobacz czy to nie jest Twój problem.

Śr kwi 18, 2012 21:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]