Co to znaczy "być chrześcijaninem"?
Autor |
Wiadomość |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
 Co to znaczy "być chrześcijaninem"?
Jak w temacie, pytanie kieruję do każdego kto tylko ma ochotę się wypowiedzieć. Czy można jednym zdaniem jakoś zdefiniować własnie owe "bycie chrześcijaninem"?
Pozdrawiam
|
Śr maja 08, 2013 11:31 |
|
|
|
 |
biznes-info
|
 Re: Co to znaczy "być chrześcijaninem"?
Znaczy zmierzać w kierunku dziedzictwa, które przeznaczył nam Bóg, po drodze którą szatan upstrzył różnymi pułapkami, mając na obronę różne sakramenty (w tym chrzest) oraz przykazania Boże. Uff. Chciałeś jednym zdaniem to masz 
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Śr maja 08, 2013 11:54 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Dzięki 
|
Śr maja 08, 2013 11:55 |
|
|
|
 |
merkaba
|
z dzieniczka faustyny kowalskiej
Miłosierdzie masz okazywać zawsze i wszędzie bliźnim, nie możesz się od tego usunąć ani wymówić, ani uniewinnić.
Podaję ci trzy sposoby czynienia miłosierdzia bliźnim: pierwszy - czyn, drugi - słowo, trzeci - modlitwa; w tych trzech stopniach zawiera się pełnia miłosierdzia i jest niezbitym dowodem miłości ku mnie.
|
Śr maja 08, 2013 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chrzescijanin to czlowiek, ktory zawierzyl Jezusowi Chrystusowi i zyje wedlug Jego nauki.
|
Śr maja 08, 2013 13:29 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Kanon 28. "Jeśli ktoś twierdzi, że jednocześnie z utratą łaski przez grzech traci się także wiarę i to na zawsze, albo że wiara, która pozostaje nie jest prawdziwą wiarą, jako że nie jest żywą, albo że ten, kto ma wiarę bez miłości nie jest chrześcijaninem — niech będzie przeklęty." (Sobór Trydencki - sesja 6.; Dekret o usprawiedliwieniu)
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr maja 08, 2013 14:28 |
|
 |
Login2
|
Być Chrześcijaninem to znaczy, żyć dla Chrystusa. Czyli nie ty decydujesz o sobie, ale On i to w każdym aspekcie życia. Oczywiście takie nasz poddaństwo powinno wynikać z miłości. Cytuj: Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych? Drogoście bowiem kupieni.
|
Śr maja 08, 2013 16:09 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Znać historię oraz, co ważniejsze, zasady (nakazy i zakazy) wiary chrześcijańskiej i stosować je na codzień w życiu.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 08, 2013 16:38 |
|
 |
megi
|
Być chrześcijaninem ,to mocą Chrystusa w porozumieniu ze swoim " ja", codziennie zaczynać od nowa uczyć się kochać drugiego człowieka w sposób jednostronny nie oczekujący wzajemności.
_________________ megi
|
Śr maja 08, 2013 17:11 |
|
 |
biznes-info
|
Jak napisał Wmorderator bycie chrześcijaninem może być oparte na przyjęciu i zaakceptowaniu na płaszczyźnie inteligencji ludzkiej (umysłu) prawd chrześcijańskich i życie nimi. Jednak ten umysł może uznać po przeanalizowaniu obecnej rzeczywistości, że subiektywnie nie warto przestrzegać zasad chrześcijańskich. Jest to bardzo prawdopodobne po chłodnej kalkulacji.
Dlatego uważam że warto "być chrześcjaninem" opierając się na zaufaniu (sercu). Jest to pewniejsza forma "bycia chrześcijaninem".
_________________ Zawiłe problemy wymagają gruntownego omówienia, a zasoby mam ograniczone. Polecam moje dzieło: https://melancholia.xyz
|
Cz maja 09, 2013 7:28 |
|
 |
Jajko
|
Ja nie wspominałem nic o motywacji przyjęcia i stosowania nakazów i zakazów wynikających z chrześcijaństwa (choć to tyczy się dokładnie tak samo każdej wiary i każdego bóstwa). Najistotniejsze, moim zdaniem, jest trzymanie się owych zasad. Podkreślam - trzymanie. Nie staranie się, ale skuteczne trzymanie. Znam wielkiego obrońcę chrześcijaństwa, który notorycznie grzeszy na różne sposoby. Robi to świadomie i z premedytacją, ale zawsze ma wymówkę - on się stara, ale jest tylko słabym człowiekiem i mu nie wychodzi. Tylko, że jemu nie wychodzi co drugi dzień, mniej więcej....Tak więc, on bywa chrześcijaninem od czasu do czasu, a być chrześcijaninem nie można tylko przez godzinę w tygodniu. Trzeba nim być na co dzień. Także w drobnych sprawach, np. takich jak przepisowa jazda samochodem. No chyba, że łamanie prawa państwowego nie jest z punktu widzenia chrześcijaństwa niczym złym. Ale sądzę, że Jezus nie pędziłby stówą na pięćdziesiątce.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 09, 2013 7:49 |
|
 |
biznes-info
|
Jajko napisał(a): Znam wielkiego obrońcę chrześcijaństwa, który notorycznie grzeszy na różne sposoby. Robi to świadomie i z premedytacją, ale zawsze ma wymówkę - on się stara, ale jest tylko słabym człowiekiem i mu nie wychodzi. Czym on broni tego chrześcijaństwa? Przykładem pewnie  Bóg w pierwszej kolejności doświadcza osób które mu zaufały. A po takich doświadczeniach człowiek nabiera pokory i najwięcej o Bogu mówi w sposób w jaki żyje.
|
Cz maja 09, 2013 10:56 |
|
 |
Login2
|
Chrześcijaństwo to nie jest zbiór reguł które należy przestrzegać ale relacja. Podobnie jak małżeństwo to nie jest zbiór reguł typu- nie zdradzam, nie bije żony, nie robię tego czy tamtego.
Jest ro relacja miłości z Bogiem i z niej wypływa, to że przestrzegamy pewnych zasad. Zasady i posłuszeństwo wypływają z tej relacji, ale nie są fundamentem, inaczej byłoby to tylko marne przestrzeganie reguł i jaka przy tym udręka...
|
Cz maja 09, 2013 13:51 |
|
 |
Jajko
|
Może i tak, ale obserwator zewnętrzny żadnej relacji miłości nie dostrzega, on widzi tylko czy ktoś przestrzega reguł czy nie. I trudno orzec czy z miłości czy ze strachu czy na wszelki wypadek (zakład Pascala).
|
Cz maja 09, 2013 16:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to autor watka powinien jeszcze sprecyzowac swoje pyztanie. Czy chodzi o to "co znaczy byc chrzescijaninem" wedlug chrzescijan, czy dla "obserwatorow zewnetrznych"
|
Cz maja 09, 2013 16:55 |
|
|
|