Czy Jezus wiedział co go czeka?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Czy Jezus wiedział co go czeka?
Czy był świadomy WSZYSTKIEGO co się stanie, czy też jego nadnaturalne moce, a w szczególności wiedza, były ograniczone przez ludzką cielesność?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So kwi 26, 2014 17:32 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Czy Jezus wiedział co go czeka?
Z tego co czytałem w Ewangeliach i co sam przyswoiłem wynika że Jezus miał nieraz wiedzę wykraczającą poza swoje ludzkie możliwości, ale czy od początku wiedział, miał jakby z góry narzucony plan, tego nie wie nikt. Znał swoje zadanie, wiedział co ma zrobić gdy powoływał uczniów, nauczał, czynił cuda, a w końcu wiedział że zbliża się czas gdy będzie cierpieć. Zatem na pewno przed ważnymi wydarzeniami miał niezbędną mu wiedzę, ale był też człowiekiem i zapewne nie miał wizualizacji całego życia od dzieciństwa, bo ani nie było mu to potrzebne, a stanowiłoby obciążenie. Jak wiemy myśl o cierpieniu, o zdradzie, była dla Niego przytłaczająca. Trudno aby ten balast nosił całe życie na sobie.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
So kwi 26, 2014 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znal prorokow. Przypuszczam ze w miare rozwoju wydarzen domyslal sie szczegolow swojego losu. Wiedzial np ze Jego czas jeszcze nie nadszedl i wtedy sie ukrywal.
|
So kwi 26, 2014 19:17 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Jezus jako Bóg powinien być wszechwiedzący - a więc powinien wiedzieć doskonale co i kiedy się wydarzy.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
So kwi 26, 2014 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co to znaczy: powinien? Jezus unizyl sie przyjmujac ludzka nature z jej ograniczeniami. Po smierci dowiemy sie ile i kiedy wiedzial. Teraz to i tak zbedne spekulacje.
|
So kwi 26, 2014 19:49 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Czyli mógł mieć wątpliwości, czy np. sobie tego wszystkiego nie uroił?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 26, 2014 20:42 |
|
 |
ARHIZ
|
Ale przecież posiadanie natury ludzkiej nie umniejsza jego natury boskiej. Czyżby ludzkość umniejszała boskość? ;>
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
So kwi 26, 2014 22:16 |
|
 |
WIST
|
Ja również nie rozumiem co to znaczy powinien. Czyli zamiast chodzić powinien latać, a treści powinien przekazywać telepatycznie, bo nasze wyobrażenie boskości narzuca efektowność. Bynajmniej, to co Jezus wiedział w danej chwili jak widać w zupełności wystarczyło. Natomiast co do urojeń - trudno sobie uroić uzdrowienie człowieka...
WIST
|
So kwi 26, 2014 22:31 |
|
 |
ARHIZ
|
Noo, w sensie - że jeżeli zakładamy, że Bóg jest wszechwiedzący, to Bóg w formie człowieka również taki będzie. Z drugiej strony, mógł celowo ograniczyć swoją wiedzę, by przeżywać jak człowiek. Tak czy inaczej, jak piszesz WIST, wiedział tyle ile w danej chwili mu było potrzebne.
|
So kwi 26, 2014 22:42 |
|
 |
WIST
|
Najpewniej tak ARHIZ. Bo czy w danej chwili kiedy pełnił swoją misję rozmyślał o strukturze atomu? Jako Bóg powinien ją rozumieć w sposób elementarny, tylko po co by mu to było potrzebne? Jezus znał ludzi których powoływał, wiedział z góry kto jaką ma funkcję np św. Piotr, wiedział kto i jak go wyda, wiedział że wobec tego danego człowieka uczyni cud i wiedział jaki jest potrzebny. A przy tym normalnie jadł, smucił się i chodził po ziemi.
WIST
|
So kwi 26, 2014 22:49 |
|
 |
amadeus35
|
Jajko napisał(a): Czy był świadomy WSZYSTKIEGO co się stanie, czy też jego nadnaturalne moce, a w szczególności wiedza, były ograniczone przez ludzką cielesność? Oczywiscie ze wiedzial Jezus Chrystus co Go czeka, mowil o swojej smierci i zmartwychwstaniu Apostolom.
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N kwi 27, 2014 7:29 |
|
 |
Jajko
|
No to skoro wiedział, to jego ofiara nie była chyba aż tak wielka? No skoro WIEDZIAŁ, że ożyje? Czy ofiara człowieka czy bóstwa, które WIE, ŻE NIE OŻYJE nie jest większa?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N kwi 27, 2014 17:53 |
|
 |
olijula
|
Jezus nam właśnie pokazał, że przezwyciężył śmierć, że to nie śmierć ciała jest najważniejsza. On wiedział, że życie duszy jest wieczne i dlatego pokazał co jest istotne.
|
N kwi 27, 2014 17:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No to skoro wiedział, to jego ofiara nie była chyba aż tak wielka? No skoro WIEDZIAŁ, że ożyje? Czy ofiara człowieka czy bóstwa, które WIE, ŻE NIE OŻYJE nie jest większa? Dla mnie z katolickiego punktu widzenia ktoś kto umarł, przepadł nie może być Bogiem, to zaprzeczenie boskości. Ofiara bożka który przepadł jest marnością. Jest tyle warty co posążki tworzone ludzkimi rękoma, a nawet mniej bo posążek można dotknąć, on jest, a bożek już przepadł.
|
N kwi 27, 2014 18:16 |
|
 |
Jajko
|
Ale to chyba trochę nie na temat? Ja się zastanawiam nad wielkością ofiary.
|
N kwi 27, 2014 18:25 |
|
|
|