Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Cóż to jest prawda? (temat wydzielony) 
Autor Wiadomość
-olfik- akurat nie miałem teraz Ciebie na mysli :) Dobrze jeśli osoby chcą wyjasnieać swoje wątpliwości, poznawac prawde.

No i znowu słyszę o prawdzie... Jakie to oklepane słowo się zrobiło za sprawą KK w sotatnim czasie. Nic tylko prawda i prawda. Ty będziesz głosił swoja rpawdę, ja swoją. Ktoś trzeci rzuci "prawda jest tylko jedna". Pytanie kot z nas rozstrzygnie kto trzyma z nas prawdę w ręku? I jakim sposobem byśmy mieli roziwązać tę zagadkę? Drogą siłową? Tylko, zę wtedy ten słąbszy/poknany uzna prawdę zwyciezcy, ale zrobi to w obawie o swoje życie, a nie dlatego, żę rzeczywiscie tak uzanł. Więc odpada. Drogą arguemntów? Tylko wtedy, gdy po długich merytorycznych sporach strony nie dojdą do porozumienia, kolesie sie rozejdą do domu, bez żadnego uznana prawdy żadnej ze stron. A może warto się zastanwić, czy aby prawda nie leży czasem po środku? :P

pozdrawiam,
michał

Pn maja 29, 2006 20:43
A gdzie jest środek? ;) I dlaczego pośrodku, a nie centymetr na prawo lub lewo? A może troszkę w górę lub dół? ;) A może w głosowaniu ją ustalić? Demokratycznie? Tam jest prawda, gdzie jest najwięcej głosów?

W demokracji tak +siła dowodów, faktów.
Bo inaczej jaką masz receptę na rozstrzygniecie prawdy? Masz jakiś patent, któy by wszystkich zadowolił? :P

pozdrawiam,
michał

Pn maja 29, 2006 20:58

Prawda nie służy do zadowalania kogokolwiek. Prawda po prostu jest. Ściśle rzecz biorąc - środek nie zadowoli nikogo, jak każdy kompromis, ale to szczegół...

Pn maja 29, 2006 21:48

Pomyłka przy dzieleniu - udało mi się ominąć własny post zacytowany przez queera, był tam w srodku :)

Pn maja 29, 2006 21:52
Prawda nie służy do zadowalania kogokolwiek. Prawda po prostu jest. Ściśle rzecz biorąc - środek nie zadowoli nikogo, jak każdy kompromis, ale to szczegół...

Ale to w dalszym ciagu nie jest żadna recepta na wyjaśnienie, rozstrzygnicie co jest prawdą a co nią nie jest?

Mój argument już znasz: fakty/dowody

pozdrawiam,
michał

Pn maja 29, 2006 22:07

A to zgoda. Tylko fakty/dowody mogą dotyczyć nauk przyrodniczych. W tej w zasadzie nie ma sporów. Mogą dotyczyć historii - tu już dochodzi interpretacja jako trzeci czynnik.

Co z tym co wykracza poza poziom dowodu?

Pn maja 29, 2006 22:21

Queer, ja juz nie mam do Ciebie sily:D, ciagle fakty, dowody i inne takie.. wbrew pozorom, domaganie sie faktow i dowodow wszystkiego co przyjdzie komus na mysl, nie jest wcale dojrzale.. przeciwnie. Zachowujesz sie jak nastoletni, zbuntowany chlopiec - podobnie myslisz, zadajesz podobne pytania, a moze nim jestes i stad ta buntownicza postawa.

Odnosie prawdy, Arystoteles powiedzial: "Powiedzieć, że istnieje, o czymś, czego nie ma, jest fałszem, powiedzieć o tym, co jest, że jest, a o tym, czego nie ma, że go nie ma, jest prawdą".

Zatem ponieważ Bóg istnieje (wbij to sobie wreszcie do glowy;)), jest Prawdą.

Jeszcze o prawdzie ze strony: http://www.teologia.pl/m_k/zag02b.htm#4

"Bóg jest Prawdą, ponieważ "jest światłością, a nie ma w Nim żadnej ciemności" (1 J 1, 5: KKK 214); Bóg jest Prawdą w każdym znaczeniu, jakie przypisujemy temu pojęciu. Prawdziwe jest to, co rzeczywiście istnieje. W tym znaczeniu prawda jest przeciwieństwem fikcji, wymysłu, braku istnienia naprawdę. Bóg jest Prawdą, ponieważ rzeczywiście istnieje, a nawet jest samym Istnieniem. Można powiedzieć, że Bóg jest absolutnie prawdziwą, a więc autentyczną Miłością.

Prawdziwe lub fałszywe może być poznanie istot zdolnych do poznawania. Poznanie jest prawdziwe, kiedy stanowi odbicie faktycznie istniejącej rzeczywistości, nieprawdziwe natomiast jest wówczas, gdy nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Gdy jest wytworem umysłu, wyobraźni. Bóg jest Prawdą i w tym znaczeniu, że jest poznanie absolutnie prawdziwym. Jest Mądrością. Zna absolutnie wszystko: zarówno swoją nieskończoną naturę jak i wszystkie stworzenia.

Prawdą określamy też czyjąś wypowiedź zgodną z faktami, z rzeczywistością lub z tym, co ktoś myśli. Przeciwieństwem takiego ujęcia prawdy jest kłamstwo. Bóg jest Prawdą i w tym sensie, bo kiedy się wypowiada, to Jego słowa są absolutnie prawdziwe. Bóg nigdy nie kłamie, jest prawdomówny."

Panie mój

Wt maja 30, 2006 1:07

domaganie sie faktow i dowodow wszystkiego co przyjdzie komus na mysl, nie jest wcale dojrzale.. przeciwnie.

Zapewne jako człowiek dojrzały i niedziecinny stosujesz tę zasadę konsekwentnie wobec czegokolwiek co przyjdzie komuś na myśl?

-tojhs- napisał(a):
Zatem ponieważ Bóg istnieje (wbij to sobie wreszcie do glowy;)), jest Prawdą.

Zabrakło uzasadnienia poprzednika implikacji. A jeżeli nie jest pewne że poprzednik jest prawdziwy, to następnik również nie musi być prawdziwy.

Pozostaje jeszcze kwestia definicji prawdy, bo jeżeli utożsamiasz Boga z prawdą, to zależność 2^8=256 jest Bogiem. Do takich logicznych wniosków można dojść na podstawach które przedstawiłeś, a które zawierają w sobie dużą dawkę emocji, a małą (lub żadnej) - przemyślenia.
Niektórym muzyka nie przeszkadza w tańcu, a innym logika nie komplikuje myślenia.

Wt maja 30, 2006 9:06

Hmm, domyslam sie, ze takowe teorie wklada sie pomiedzy bajki o smoku wawelskim, ktory tez wszak wykracza poza poziom dowodu. Oczywiscie z niesmiala adnotacja, ze jak bedzie wiecej danych i jakies sensowne matody badawcze to mozna zbadac sprawe. Kto wie, moze smok wawelski faktycznie kiedys istnial? :)

Wt maja 30, 2006 9:52
A to zgoda. Tylko fakty/dowody mogą dotyczyć nauk przyrodniczych. W tej w zasadzie nie ma sporów. Mogą dotyczyć historii - tu już dochodzi interpretacja jako trzeci czynnik.

Czy Ty żartujesz?
Jak możesz tak pisać, będąc członkinią polskiego KK?
Wiele rzeczy, które są udowodnione przez naukę, że są normalne, prawidłowe - KK potępia, nazywa złem, grzechem itd.

pozdrawiam,
michał

Wt maja 30, 2006 13:11

Tak, jestem osobą dojrzałą. Mówie tylko, ze nie we wszystkim mozemy poszukiwac dowodow.

Uzastadnieniem poprzednika implikacji ("Bóg istnieje") jest 1. wiara, 2. świat (patrząc na świat oczywiste jest, że Bóg istnieje, nie może być inaczej).

Cytuj:
Pozostaje jeszcze kwestia definicji prawdy, bo jeżeli utożsamiasz Boga z prawdą, to zależność 2^8=256 jest Bogiem. Do takich logicznych wniosków można dojść na podstawach które przedstawiłeś, a które zawierają w sobie dużą dawkę emocji, a małą (lub żadnej) - przemyślenia.
Niektórym muzyka nie przeszkadza w tańcu, a innym logika nie komplikuje myślenia.

Jeśli chcesz filozofować, to najpierw przemyśl to co piszesz :D .. Ja napisałem, że Bóg istnieje, wiec jest prawdą, a Ty stwierdzileś, że 2^8=256 więc jest Bogiem. Gdzie tu jest logika???? Odpowiem, tu:
Bóg istnieje(-prawda), więc jest Prawdą.
2^8=256 (-prawda), wiec jest prawdą, a nie Bogiem jak piszesz :D .

O jakich emocjach piszesz :o ?? Emocjonalnie to Ty sie wypowiedziales, bo drazni Cie (??), że Bóg jest Prawdą :) . "Mała dawka przemyślenia"??
:D .. jest tu gdzies LOL..??

Niektórym nie przeszkadza jak patrzą oczyma na Słońce, .. bo już mają klapki..

Panie mój

Wt maja 30, 2006 22:26

Irbisol, mozna przypuszczac, ze jesteś informatykiem.. umysł ścisły ?? i takie myślenie :o :-)

Panie mój

Wt maja 30, 2006 22:29

Tak, jestem osobą dojrzałą. Mówie tylko, ze nie we wszystkim mozemy poszukiwac dowodow.

I stosujesz tę zasadę konsekwentnie wobec czegokolwiek co komukolwiek przyjdzie do głowy?

-tojhs- napisał(a):
Uzastadnieniem poprzednika implikacji ("Bóg istnieje") jest 1. wiara, 2. świat (patrząc na świat oczywiste jest, że Bóg istnieje, nie może być inaczej).

Bóg nie jest warunkiem koniecznym ani istnienia świata ani istnienia wiary.
Poprzednik implikacji jest nadal nieuzasadniony.
Poza tym - gdyby ci się udało go uzasadnić - to miałbyś dowód.

-tojhs- napisał(a):
Ja napisałem, że Bóg istnieje, wiec jest prawdą, a Ty stwierdzileś, że 2^8=256 więc jest Bogiem. Gdzie tu jest logika???? Odpowiem, tu:
2^8=256 (-prawda), wiec jest prawdą, a nie Bogiem jak piszesz :D .

Dlaczego 2^8=256 jest prawdą, a nie Prawdą?
Czym się różni Prawda od prawdy? Podaj definicję Prawdy - zobaczymy jak mocno różni się ona od definicji prawdy.

Śr maja 31, 2006 8:32

jo_tka napisał(a):

Hmm, domyslam sie, ze takowe teorie wklada sie pomiedzy bajki o smoku wawelskim, ktory tez wszak wykracza poza poziom dowodu. Oczywiscie z niesmiala adnotacja, ze jak bedzie wiecej danych i jakies sensowne matody badawcze to mozna zbadac sprawe. Kto wie, moze smok wawelski faktycznie kiedys istnial? :)

podoba mi się ta dyskusja.
Ale żeby sięwłączyć i kontynuować potrzebny mi obiektywny dowód (zero aksjomatów), że

1) istniejesz naprawdę
2) nie jestem mylony przez własne zmysły

z góry dziękuję za pomoc.

Śr maja 31, 2006 8:45
Zobacz profil ICQ WWW

Odpowiem, tu:
2^8=256 (-prawda), wiec jest prawdą, a nie Bogiem jak piszesz Suszę zęby .

Jeśli można wtrącić.
Czy czasem nie jest tak że prawdą lub fałszem może być jedynie logiczne zdanie?
W tym wypadku zdanie "Bóg istnieje" może być prawdą lub fałszem, ale "Bóg" nie jest zdaniem więc prawdą (czy też Prawdą) lub fałszem być nie może. Pomijam tu dla uproszczenia sprawy pogląd mówiący że zdanie "Bóg istnieje" jest zdaniem nonsensownym i jako takiemu nie można mu przypisać prawdziwości lub fałszu.
Będę wdzięczny za ewentualne uwagi.
Pozdrawiam

Śr maja 31, 2006 10:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona