Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 140  Następna strona
 Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu 
Autor Wiadomość
Tak sie składa że ma bo skonczyła liceum w Anglii a studia w USA ... ale co to ma do rzeczy ? jest atestką ale teorie które powstały ją nie przekonują tak jak Ciebie nie przekonuje boska koncepcja ...z tym wyrzuceniem masz racje bo ostatecznie studiuje prawo.

Cz wrz 13, 2007 11:48

Jest Ateistką, ale uważa, że Bóg istnieje?
No bo na to wychodzi.

Cz wrz 13, 2007 12:13
Zobacz profil WWW
Ale jak to zrozumieć?

Cz wrz 13, 2007 13:14
nie nie nie !!! źle mnie zrozumieliscie albo ja sie źle wyrazilem !! Nie wierzy w Boga poprostu ale uwaza że cos musiało stworzyć życie na ziemi cos co stoi ponad nami ...ale w takiego Boga jak wierzą katolicy nie akceptuje ...natomiast nie wiem jak okreslic osobe ktora wierzy w to ze po smierci zyje sie dalej nie wiem ...ale całą reszte odrzuca

Cz wrz 13, 2007 13:21
Twój problem w tym że nie wiesz czy Bóg jest doskonały?
Idealny i.t.p?

Oto dowód doskonałości Boga. (Tak w nawiasie Święty Anzelym wyprowadził dowód z doskonałości Boga ale ten dowód nie rozpatrywaliśmy i ma on inną treść niż to poniższe) Ale en dowód może później teraz najpirew trzeba zrozumieć czy Bóg jest doskonały.

Filozof3 pisze o niektórych filozofach starożytności - a chodzi mu o Pitagorasa i Speuzypa /58/, że nie uważali pierwszego początku za coś najlepszego i najdoskonalszego. Powodem takiego ich stanowiska było to, że poza materią nie uznawali żadnego innego pierwszego początku; a wiadomo, że pierwszy początek materialny jest czymś najbardziej niedoskonałym. Czemu? Bo jeśli materia - bierne tworzywo - jako taka jest w możności do czegoś, to pierwszy początek materialny jest w możności do czegoś w najwyższym stopniu; a jeśli tak, to w najwyższym stopniu jest niedoskonały.

Atoli Bóg jest pierwszym początkiem, ale nie w obrębie przyczyny materialnej, tylko w obrębie przyczyny sprawczej; a to wręcz odwrotnie, jest czymś niedoskonałym. Czemu? Bo jak materia - jako bierne tworzywo - jest w możności do czegoś, tak przyczyna sprawcza - działacz jako taki - jest aktualnością i urzeczywistnieniem. Pierwszy zaś początek czynny musi być zaktualizowaną rzeczywistością najwyższego stopnia, a to znaczy, musi być jak najbardziej doskonały. O tyle bowiem coś uważamy za doskonałe, o ile jest zaktualizowaną rzeczywistością. Co bowiem oznacza "doskonały"? To, któremu niczego nie brak, oczywiście według miary dostępnej dlań doskonałości.

Masz takie poglądy jak Pitagoras więc to powinno tyczyś się i ciebie! :-o

Cz wrz 13, 2007 13:32
"X jest doskonały"...? podaj definicję albo coś...
bo ja znam kilka określeń na doskonałość. np. to jest doskonałe co się nie psuje. ale ta się tyczy maszyn.
doskonały człowiek to taki który rozwinął pełnię swego człowieczeństwa. doskonały rzeźbiarz natomiast to taki co najlepiej jak się da rzeźbi.

Cz wrz 13, 2007 13:47

Tak sie składa że ma bo skonczyła liceum w Anglii a studia w USA ... ale co to ma do rzeczy ? jest atestką ale teorie które powstały ją nie przekonują tak jak Ciebie nie przekonuje boska koncepcja ...z tym wyrzuceniem masz racje bo ostatecznie studiuje prawo.
Skoro skończyła studia w USA to już sie nie dziwię,że jako ateistka zaczyna wierzyć w coś co "istnieje ponad nami". W tym dziwnym kraju ok. 45% ludzi wciąż wierzy,że świat ma mniej niż 10 tysiecy lat - to efekt dosłownej interpretacji Biblii.I oczywiście odrzucają teorię WW jak i darwinowską teorię ewolucji. Być może Twoja wierząca ateistka znalazła sie pod ich wpływem w trakcie studiów. A może prowadziła własne badania w temacie kosmologii czy biologii, które skłoniły ją do powątpiewanie w ogólnie przyjęte teorie? Nawiasem mówiąc, nauka nie przeczy doktrynom religijnym gdyż działa w innej sferze. I odwrotnie - religie nie powinny wchodzić w obszar zarezerwowany dla nauki. Nie można podklejać Biblii do nauki -gdy robiono to w dawnych latach ludzie ginęli na stosach.

Cz wrz 13, 2007 19:26
joten ja jestem wierzący ale nie odrzucam żadnych teorii naukowych !! Tzw Genezis ze starego testamento traktuje z dystansem , te 7dni , że wpierw był facet itp wg mnie jest to bardzo ubarwione ...ale to nie znaczy że nie mam prawa wierzyć w Boga ! Nie wierzysz w Boga i w istnienie duszy okej ...twoja sprawa ! nie neguje cie za to bo kazdy człowiek jest równy bez względu na przekonania ale nie mowmy juzo mojej facetce od bioly bo to chyba bezsensu ....napisałem tylko zdanie że sama wątpi w pewne naukowe teorie i tyle ...

Pt wrz 14, 2007 7:53
jeszcze dodam że nie ma i nie bedzie dowodów na istnienie Boga bo na tym polega wiara !!!żeby wierzyć a nie dlatego że udowodniono ... a relacje osob które przezyły smierć kliniczną czy duchy itp być może są dowodem na istenienie życia po smierci ale niekonicznie Boga!!

Pt wrz 14, 2007 7:57
Ja już chyba setny raz obalam ten post. Zobacz sobie wyżej.
Dlaczego nie można udowodnić istnienie Boga?
Skoro na ziemi są domy to wiemy że je zrobił jakiś twożyciel czyli człowiek.
Widzisz że poprzez skutek człowieka da się udowodnić jego istnienie.
To dlaczego nie moża udowodnić istnienia Boga skoro i jest skutek istnienia Boga?

To nielogiczne żeby nie było takiego dowodu.

Pt wrz 14, 2007 11:26
Sebastian jak najbardziej masz racje !!! Ja wierze w Boga jak swórce bo nawet jeśli było BUUM to i tak cała galaktyka , wszystkie planety , obce cywilizacje ( Ojciec Pio o nich mówił) ) i wogole sam wybuch musiał mieć jakiś początek ... a tak swoją drogą Sebastian jestes wierzący czy nie? bo z postów rozumiem że tak ! Jeżeli natomiast chodzi o dowody to tak mozna do konca !! podasz jakis zaraz znajdzie sie z 3 uczonych którzy go zaneguja i wyjasnia tylko że kazdy ma inną swoją teorie i jest święcie do niej przekonany i nawet dobrze niech sie nauka rozwija ! sam studiuje i sie interesuje nauką ale ja poprostu uważam że takie pojęcie jak dusza, Bóg , duchowosć ,szatan itp nie mieszczą sie w udzkich umysłach i dopiero ciało duchowe może to pojąć . Ja mam wielu przyjaciół ateistów i są to wspaniali ludzie którzy "nieświadomie" realizują przykazania Boże bo sa one tak uniwersalne że dla nich tez są wartością( no może oprócz 6 przykazania ale z tym sam mam problem).

Pt wrz 14, 2007 11:54
ps. czy ktoś wie co sie dzieje zforum ateista.pl ? mam pewne pytanie a w sumie problem i chcialem zadac tam pytanko a z tego co widzialem to informatyk jakis tam jest . pozdr

Pt wrz 14, 2007 11:57

Lerku, mówisz że naukowcy to negują i wychodzą ze swoimi różnymi teoriami. Prawda. Ale właśnie teoria o bogu jest jedną z nich. Nie wywyższajmy jednej teorii nad drugą, bo nie wiemy która jest prawdziwa, o ile na tą prawdziwą w ogóle ktoś wpadł :)

Sebastianie.
Powiem po raz kolejny, no bo wracamy do Tomasza.

Udowodnij w takim razie, że przyczyna jest inteligentna.

Pt wrz 14, 2007 12:22
Zobacz profil WWW
Of course teoria o Bogu jest jedną z nich w którą wierze ale to nie znaczy ze nie akceptuje innnych ...

Pt wrz 14, 2007 12:30
ależ teoria o bogu/bogach jest pozbawiona treści empirycznej boż ją cały świat (wszystkie fakty...) potwierdza.

Pt wrz 14, 2007 12:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 140  Następna strona