Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Problem z "wolną wolą" 
Autor Wiadomość

Już napisałem muszą się dogadać albo któraś z nich ustąpi albo znajdą rozwiązanie które wszystkich zadowala co ci się w tym wytłumaczeniu nie podoba ?Pamiętaj, że mówimy o świecie bez zła w którym trudno o poważne konflikty interesów które w naszym świecie prowadzą min.do wojen.

wiesz, że słowo "musza" w powyższym zdaniu zakłada, że oni nie mają wyboru. To też już pisałem.
Jak ktoś coś musi, to nie ma wyboru. To takie trudne do zrozumienia?

No napisał(a):
Teraz to ty sprowadzasz dyskusje do absurdu :?

To moze wymień te zasady tego świata.
Wiemy już, że jest niematerialny.
Więc czy mogę w nim chcieć komuś zrobić coś złego czy nie ?

Cz wrz 06, 2007 10:32
Zobacz profil ICQ WWW

Tak sobie to czytam i czytam i już niczego nie rozumiem – czy to mają być wprawki na logikę (gimnastyka umysłu), czy taka zabawa kto kogo zagnie, albo komu pierwszemu braknie argumentów.
Dyskutujecie o jakiś wyimaginowanych światach i sytuacjach a przecież istotna jest ta rzeczywistość która faktycznie istnieje, a nie co by było gdyby było, fantazję od rzeczywistości rozgraniczają realne prawa, gdy Bóg stworzy inne to będziemy o nich dyskutować, póki co, jest tak jak jest.
Nasza wolna wola jest zdeterminowana przez istniejące prawa w których poruszamy się i jesteśmy, a które wyznaczają realia naszego życia. Nasza kondycja (duchowo cielesna) jest ograniczona, czyli to mogę, ale czy mi wolno (mogę skoczyć z 10 pietra – mogę, mogę skoczyć do ognia - mogę, ale czy mi wolno? ), a tamtego nie mogę (nie mogę latać, choćbym chciał, mogę podnieść tylko taki ciężar który uniosę i ani grama więcej, choćbym chciał)
To właśnie te prawa determinują co jest dobre a co złe, co mi wolno a czego nie wolno. Mogę chcieć dużo ale czy mi wolno? Poza tym moja wolna wola kończy się tam gdzie zaczyna się wolna wola kogoś drugiego.

stern napisał(a):

dobre,
a jak chcę, żeby sąsiad cierpiał?

To oczywiście jesteś sadystą :-D

Cz wrz 06, 2007 11:02

Kolega twierdzi, że da się zbudować świat, gdzie ludzie mają wolną wolę i nie ma zła.
Ja twierdzę, że to niemożliwe.

I tak sobie gawędzimy.

Cytuj:
To oczywiście jesteś sadystą :-D

Moi uczniowie też tak czasem mówią. Dogadaliście się razem czy co? :D

Cz wrz 06, 2007 11:16
Zobacz profil ICQ WWW

Podobno wolna wola to tylko przywilej dany człowiekowi, to ma być taki eksperyment, czy człowiek potrafi wznieść się ponad swój egoizm (małostkowość) i czy może ewoluować w wyższe światy pozostawiając mu wolną rękę. W światach duchowych nie maja tego przywileju, zresztą kto by chciał tam z tego przywileju korzystać, tam każdy wie kto tu „szef” – kto wie najlepiej :)

Cz wrz 06, 2007 11:34

Kolega twierdzi, że da się zbudować świat, gdzie ludzie mają wolną wolę i nie ma zła.

Nie dla wszechmogącego Boga - nie bluźnij :D

Cz wrz 06, 2007 12:12
Zobacz profil WWW

Czy możesz sobie darować nic nie wnoszące komentarze?

Cz wrz 06, 2007 12:40
Zobacz profil ICQ WWW

booker napisał(a):
Np. chcesz auto sąsiada i nagle koło twojego domu pojawia się wóz *PANK* i jest.
Pozdrawiam
/M

dobre,
a jak chcę, żeby sąsiad cierpiał?

To w jakiś cudowny sposób on będzie cierpial, ale tylko dla Ciebie.

Pozdrawiam
/M

Cz wrz 06, 2007 15:27

wiesz, że słowo "musza" w powyższym zdaniu zakłada, że oni nie mają wyboru. To też już pisałem.
Jak ktoś coś musi, to nie ma wyboru. To takie trudne do zrozumienia?

Rozumiem to bardzo dobrze muszą bo taki jest ich świat tak samo jak ty musisz żyć w jednym ciele i nie możesz cofać czasu gdy coś ci nie wyjdzie bo świat w którym żyjesz niema takich możliwości jeśli dla ciebie wolność to możliwość robienia wszystkiego nikt nie jest wolny nawet Bóg jest w jakimś sensie zniewolony przez swoją Boską naturę.

Cytuj:
To moze wymień te zasady tego świata.
Wiemy już, że jest niematerialny.

Nie musi być niematerialny to tylko jedna z możliwości równie dobrze materia może mieć w nim inne właściwości niż ta w naszym z resztą przykłady takich światów masz w Biblii świat niematerialny to ten w którym żyją anioły zaś materialny to rajski ogród w którym nie było zła oczywiście możesz powiedzieć, że w obydwu wypadkach zła nie było do czasu ale wydaje się, że powodem pojawienia się zła było jednoczesne istnienie tych dwóch światów podobno Szatan zbuntował się przez zazdrość o człowieka można więc chyba powiedzieć, że gdyby te światy nie wiedziały o swoim istnieniu pozostałyby dobre ale ty upierasz się, że wolna wola wymaga wymaga wyborów między dobrem a złem w takim wypadku wychodzi na to, że Bóg stworzył ziemie by anioły mogły wybrać zło zdaje się, że skorzystał tylko Szatan więc można wręcz powiedzieć, że ziemia została stworzona dla Szatana pesymistyczna wizja nieprawdaż ?

Cytuj:
Więc czy mogę w nim chcieć komuś zrobić coś złego czy nie ?

Jak możesz chcieć czegoś czegoś czego nawet sobie nie wyobrażasz ?

Cz wrz 06, 2007 16:51

Rozumiem to bardzo dobrze muszą bo taki jest ich świat tak samo jak ty musisz żyć w jednym ciele i nie możesz cofać czasu gdy coś ci nie wyjdzie bo świat w którym żyjesz niema takich możliwości

ok, to mamy jasność.
Ale moim zdaniem Twój świat ogranicza także w robieniu rzeczy potencjalnie możliwych, o ile są złe.

A to mi się trochę nielogiczne wydaje.
To że chcę jakiś przedmiot, oznacza, ze moge wkroczyc w pragnienia kogos innego.

BTW: zdaje się, że opisujesz raj chrześcijański. :)

Cz wrz 06, 2007 21:15
Zobacz profil ICQ WWW

Ciasteczkowy Potwór napisał(a):

Czy możesz sobie darować nic nie wnoszące komentarze?

Trudno żeby coś nowego wnosiły skoro to nadal oryginalna myśl - cały czas liczę że w końcu ktoś załapie o co chodzi ;)

Cz wrz 06, 2007 23:54
Zobacz profil WWW

ok, to mamy jasność.
Ale moim zdaniem Twój świat ogranicza także w robieniu rzeczy potencjalnie możliwych, o ile są złe.

Jeśli wyobrażasz sobie ten świat na wzór naszego tylko z "niewidzialnymi ścianami" jak w grach komputerowych to nic dziwnego, że wydaje ci się sztuczny a taki świat mógłby być zupełnie nie podobny do tego jaki znamy.
Cytuj:
To że chcę jakiś przedmiot, oznacza, ze moge wkroczyc w pragnienia kogos innego.

Może niema żadnych przedmiotów albo ludzie nie przywiązują do nich wagi bo inaczej patrzą na rzeczywistość a jeśli założymy, że ludzie są niematerialni jak proponowałem to problem właściwie znika chociaż mogą być też materialni i przedmioty wytwarzać za pomocą myśli możliwości jest naprawdę sporo więc nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się dóbr materialnych gdy o wiele większym problemem są relacje międzyludzkie np.seks przedmałżeński i masturbacja albo zdrada może nie byłoby seksu w ogóle albo służyłby tylko prokreacji itd.
Cytuj:
BTW: zdaje się, że opisujesz raj chrześcijański.

Staram się choć wszechwiedzący nie jestem a swoją drogą czy nie wierzycie przypadkiem, że po końcu świata ziemia na powrót zamieni się w raj ?

Pt wrz 07, 2007 12:00

To nie tylko wprawka w rozumowaniu.

Zdaje sie, ze istnienie takowego swiata zaklada chrzescijanstwo. Niebo, czyz nie? Moze nie jestem jakims stuprocentowo doinformowanym czlowiekiem w tej kwestii ale przynajmniej wydaje mi sie, ze ludzie w niebie wolna wole posiadaja - a cierpienia i zla zdaje sie, ze tam nie ma takze. Jak w tej kwestii racji nie mam to prosze mnie poprawic.

Pn wrz 10, 2007 4:36
zbanowany na stałe

pisałem już chyba w tym temacie o prostym rozwiązaniu-wystarczyło by aby ludzie widzieli jasno,nie jak przez ciemne zwierciadło.
Bóg dając ludziom wolna wolę a nie dając im odpowiednich narzędzi poznania sprowadził na świat zło.

Pn wrz 10, 2007 7:02

Bóg dając ludziom wolna wolę a nie dając im odpowiednich narzędzi poznania sprowadził na świat zło.

Mógłbyś rozwinąć ?

Pn wrz 10, 2007 7:25
Zobacz profil ICQ WWW
zbanowany na stałe

zło-krzywdzenie innych i siebie-wynika z niewiedzy i głupoty.

gdyby Bóg dał ludziom zmysły dzięki którym mogliby postrzegać Go i świat który stworzył w całej jego harmonii ludzie ci nie widzieliby sensu czynienia zła,bo zło de facto tego sensu nie ma. inaczej mówiąc-nasze błędy moralne są wynikiem nie zepsucia ducha ale oczu.upadamy z powodu wadliwie funkcjonującej percepcji a nie serca.

pewnie zaraz przyjdzie Leszek, Jan i oznajmi,że głoszę herezję gnostycyzmu,ech...

Pn wrz 10, 2007 9:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona