Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 16, 2025 20:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Dlaczego w Kościele Rzymskokatolickim hołduje sie hierarchii 
Autor Wiadomość

Praca dla Królestwa Bożego - wegłu Ciebie - wyklucza zatem przyjęcie jakichkolwiek oznak wdzięczności

Dla mnie tak. To tak jakbym głosił Ewangelię, a potem biskup by mnie wezwał do siebie i powiedział: "ponieważ tak pięknie głosisz Słowo, chce nadać ci tytuł prałata". Moja odpowiedź byłaby prosta: dziekuję, ale nie mogę tego przyjąć. Ponieważ nie jest dla mnie żadnym powodem do chluby to, że głoszę Ewangelię. :-o Biada mi gdybym tego nie czynił. :x

Poniżej cytuje fragment wypowiedzi jednego z założycieli SNE:

"Wielkim odkryciem ewangelicznym jest fakt, że nie wystarczy czynić tego co uważamy za dobre, lecz konieczna jest czystość intencji, z którą działamy. To motywacja, z którą dokonujemy naszych czynów, nadaje im wartość. Faryzeusze pościli, modlili się i dawali jałmużnę, aby ich widziano, pozdrawiano i aby ludzie mówili o nich dobrze. To jednak nie daje żadnej zasługi w Królestwie".

Dlatego Jezus mówi: "nikomu nie pozwalajcie nazywać się ...." i tu następuje plajada tytułów, jakimi wazelinowano ówczesnych duchownych Izraela: Rabbi, Abba, Mistrz.

Pozdr
Dabar [/i]

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

N cze 22, 2008 9:48

Hierarchia jest konieczna bo inaczej tak jak w dawnych czasach mogło by dochodzić w kosciele do zamętu. Wyobraźcie sobie zwykła plebanię a na niej nie proboszcza i wikarego ale dwóch równych sobie ksieży. Przecież darliby koty tylko pazury by leciały.

Wt sie 05, 2008 7:42

Ale tego nikt nie kwestionuje. Hierarcha jest potrzebna, ale tytuł musi iść za konkretną posługą w Kościele. Jeśli tak nie jest, to jest to antyewangeliczne.
Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Wt sie 19, 2008 10:20
Wyobraźcie sobie zwykła plebanię a na niej nie proboszcza i wikarego ale dwóch równych sobie ksieży. Przecież darliby koty tylko pazury by leciały.

Bardzo to nie po chrześcijańsku... :-)

Śr sie 20, 2008 0:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8