Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt gru 12, 2025 20:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Życie samo w sobie jest-li darem ? 
Autor Wiadomość

Gnijąc nie, ale myśl o tym, że połączysz się z resztą wszechświata, oddasz mu wszystko to, co mu zabrałeś, będziesz pokarmem, powietrzem dla innych istot nie jest złe :) Jakby nie było Sewerynie, jeżeli nieba nie ma, to Ty te podzielisz ten los Poza tym, wtedy już mnie nie będzie :).

A jeśli niebo jest to gdzie będziesz?

Pn maja 12, 2008 22:38

Pn maja 12, 2008 22:40

Nie wiem, a Ty wiesz?

Gdybym wiedział to bym nie pytał.

Pn maja 12, 2008 22:46
Powinieneś wiedzieć, że Ja też nie wiem :)

Pn maja 12, 2008 22:51

Powinieneś wiedzieć, że Ja też nie wiem :)

Jeśli niebo jest na pewno się o tym dowiesz ,natomiast jeśli nie ma , nigdy się o tym nie dowiesz. Więc można wiele stracić.

Pn maja 12, 2008 22:56
Więc można wiele stracić.

Można, ale nie mam na to wpływu, więc się nie przejmuję.

Wt maja 13, 2008 7:22
"Nie mam na to wpływu"....życie wewnętrze to jedyna dziedzina, która jest tylko w gestii człowieka....nawet w ekstremalnych warunkach ludzie pozostawali wierni swoim zasadom, wierze, ideom.

Wt maja 13, 2008 7:45

Wt maja 13, 2008 8:30
Rita...wiara nie wymaga dowodów...choćby ktoś wierzył we wrózkę zębuszkę.
Wiary nie wyrwiesz z człowieka żadnymi metodami - to zawsze człowiek decyduje w co wierzy, lub nie jest w stanie uwierzyć.

Wt maja 13, 2008 9:01

Cytuj:
Więc można wiele stracić.

Można, ale nie mam na to wpływu, więc się nie przejmuję.

Masz na to wpływ i nie mówimy tu o wróżce zębuszce tylko o życiu po śmierci .Są tylko dwa warianty albo jest , albo go niema . Ty stawiasz na to ,że niema więc decyzja jaką wybrałaś może mieć wpływ na dalsze twoje losy , jeśli życie po śmierci istnieje .

Wt maja 13, 2008 14:12
Masz na to wpływ i nie mówimy tu o wróżce zębuszce tylko o życiu po śmierci .Są tylko dwa warianty albo jest , albo go niema . Ty stawiasz na to ,że niema więc decyzja jaką wybrałaś może mieć wpływ na dalsze twoje losy , jeśli życie po śmierci istnieje .

Ja nic nie wybieram. Przecież nie wiem co jest po śmierci. Nie mogę sobie wybrać, żeby wiedzieć co jest po śmierci. Do śmierci nie będę tego wiedziała. Jeżeli Bóg jest, to dobrze, pozytywnie się zaskoczę :) Jeżeli nie ma, nigdy się o tym nie dowiem. Niczym nie ryzykuję.

Cytuj:
Rita...wiara nie wymaga dowodów...choćby ktoś wierzył we wrózkę zębuszkę.
Wiary nie wyrwiesz z człowieka żadnymi metodami - to zawsze człowiek decyduje w co wierzy, lub nie jest w stanie uwierzyć.

Oczywiście że nie. Ty za to twierdzić, że wiara jest zależna od człowieka. Nie jest. Tak jak Ty nie możesz na zawołanie uwierzyć w krasnoludki, tak ja nie wierzę ani w krasnoludki, ani w Boga. I nie jest to zależne od mojej woli. Nie wierzę w Boga, bo dla mnie to naturalny stan. Nie wierzę w smoki, wróżki, latające słonie, to czemu miałabym wierzyć w Boga? Dlatego nie wierzę.

Wt maja 13, 2008 17:15

Jeżeli Bóg jest, to dobrze, pozytywnie się zaskoczę :) Jeżeli nie ma, nigdy się o tym nie dowiem. Niczym nie ryzykuję.

Ehe... Akurat widzę jak się pozwala ignorować. Bóg jest wszędzie w kulturze, w historii, na ustach, w marzeniach itp itd. Wszędzie zostawił swoje ślady a najwięcej jest zebranych w ...Kościele Rzymsko Katolickim... Jego własnym Kościele.

Wt maja 13, 2008 17:36
Wszędzie zostawił swoje ślady

To ludzie zostawiają ślady Boga. Tak bardzo pragną by istniał... Cóż... marzenia piękna rzecz, choć złudna.

Wt maja 13, 2008 19:19

Cytuj:
Wszędzie zostawił swoje ślady

To ludzie zostawiają ślady Boga. Tak bardzo pragną by istniał... Cóż... marzenia piękna rzecz, choć złudna.

Piszesz tak bardzo pragną żeby istniał i nadal nie zauważyłaś że to pragnienie posiada każdy człowiek[czasami nawet je w sobie tłumi]

Na szczęście istnieje, a nasza wiara jest oparta na solidnych fundamentach położonych przez samego Boga.

Marzenie i pragnienie Boga to najpiękniejsza rzecz jaka istnieje w tym Wszechświecie.

I na jakiej podstawie sądzisz że to ludzie kładą ślady Boga... W ten sposób negujesz całe dziedzictwo które jest stare jak rodzaj ludzki, a Ty masz czelność to negować?

Wt maja 13, 2008 19:30

W ten sposób negujesz całe dziedzictwo które jest stare jak rodzaj ludzki, a Ty masz czelność to negować?

Bez przesady pomysł z Bogiem a już szczególnie tym jednym i jedynym wcale nie jest jakoś szczególnie stary nawet w skali naszego gatunku który dla wszechświata jest ledwie mgnieniem...

Wt maja 13, 2008 20:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona