Dlaczego tak dużo osób się myli?
Autor |
Wiadomość |
evoleth
|
 Re: Dlaczego tak dużo osób się myli?
Tutte napisał(a): Szczerze mówiąc,mnie również słowo "nawracać" niezbyt odpowiada.Chociaż samo w sobie trafnie oddaje cel ewangelizacji.Ale to chyba dzięki działaniom chrześcijaństwa w swoim czasie,tudzież zbyt gorliwych wyznawców innych religii. Jak już pisałam wcześniej,zmiana pogladów religijnych powinna nastąpić z własnej ,nieprzymuszonej woli.Jeśli uważam,że ktoś sie myli to staram się mu wykazać,że tak jest,proponuję zdobyć niezbędne informacje,żeby na ich podstawie ten ktoś mógł podjąc własną decyzję.Nic na siłę. Czyli odeszłyśmy dość daleko od potępiania innych religii. Myślę, że nigdy nie wolno zapomnieć o poszanowaniu drugiego człowieka i tego, w co wierzy. Nawet jeśli uważamy, że się myli.
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Pt lut 05, 2010 19:28 |
|
|
|
 |
aspherus
|
Tutte napisał(a): :o  ?Skoro tak twierdzisz i podane przez Ciebie źródło jest dla Ciebie autorytetem... Ja wierzę temu co napisane jest w Biblii,również na ten temat. TUTTE ! Nie mam pewnosci czy to do mnie sie odnosi . Zauwazylem brak cytatow .
|
So lut 06, 2010 0:21 |
|
 |
Tutte
|
Tak,do Ciebie Aspherusie.Powołujesz się na "Dokonania wysłanników"-nie znam tego dzieła i nie mogę sprawdzić tego co tam jest napisane.Za to Ty możesz sprawdzić co sam apostoł Paweł mówi o sobie w Dziejach Apostolskich rozdział 26.W rozmowie z Agryppą mówi,że BYŁ faryzeuszem i prześladował naśladowców Chrystusa,ale sam stał się jednym z nich.Oznacza to,że zmienił swoje poglądy religijne. Evoleth-ja zawsze byłam i jestem za szacunkiem do innych bez względu na przekonania.Jeśli zaś chodzi o "potępianie" to osąd pozostawiam Bogu.
|
So lut 06, 2010 12:08 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
"Dokonania Wysłanników" to właśnie "Dzieje Apostolskie"  Powszechnie znane polskie tłumaczenie tej księgi (oryg. Prakseis apostolon, z jakiegoś powodu nie wchodzą mi tu greckie litery) jest, powiedzmy, nienajlepsze 
|
So lut 06, 2010 12:36 |
|
 |
Tutte
|
Cóż,jeśli tak,to przyznam szczerze,że pierwszy raz spotykam się z tą nazwą. W takim razie w podanym przez aspherusa rozdziale nie ma żadnej wzmianki o Pawle.Znajdujemy ją dopiero w rozdziale 8,gdzie jako Saul-faryzeusz pochwalał zamordowanie Szczepana,naśladowcę Jezusa.
|
So lut 06, 2010 12:53 |
|
|
|
 |
aspherus
|
"Kamyk" niezgody pod moja nieobecnosc sie wyjasnil . TUTTE musze isc do Kosciola potem sie do tego odniose .
|
N lut 07, 2010 17:37 |
|
 |
aspherus
|
TUTTE poniewaz temat ktory poruszylismy jest trudny i zajmie mi pare dni intensywnej pracy z Biblia(tymbardziej ze wmieszalas w to rozdzial 26) mam propozycje abys odpowiedziala mi na nastepujace pytanie oczekujac (mam nadzieje): w jednym z postow zadalem pytanie "Jak rozumiesz zdanie z Biblii "i zetrze BOG kazda lze z oczu ich"". Chcialbym abys zrobila to od SIEBIE jak TY to rozumiesz - opisz swoimi slowami . Do tej pory nikt tego nie zrobil - moze TY sprobujesz . O ile to mozliwe czy moglabys tez podac: z jakiego wydania Biblii korzystasz ? o ile to mozliwe .
|
N lut 07, 2010 22:07 |
|
 |
aspherus
|
TUTTE mozesz przekreslic sobie rozdzial 26 bo tam nie ma nic o zmianie religii . Powiem wiecej to nie jest prawda ze Sw.Pawel przestal byc faryzeuszem - BYL FARYZEUSZEM DO KONCA SWOJEGO ZYCIA  !
|
Pn lut 08, 2010 19:20 |
|
 |
aspherus
|
Wiesz dlaczego uzylem tego cytatu - zeby pokazac DUCHA SWIETEGO - (moglem inne ale na ten trafilem - przypadek) . Kim byl Sw.Pawel ? Zobrazuje to na swoj sposob (moze troche dziwnie to wygladac - trudno) . Sw.Pawel byl "jedna noga" w faryzeizmie - wiesz dlaczego? TORA tak TORA . Druga noga byl w rodzacym sie CHRZESCIJANSTWIE ktoremu zreszta pomagal sie rodzic - DO DZIS POMAGA . A calym soba byl w DUCHU SWIETYM ale rozumianym jako RUACH HA-KODESZ przetlumaczonym na GRECKI . ANI JOTA Z PRAWA  !!!
|
Pn lut 08, 2010 20:46 |
|
 |
Tutte
|
Wiesz co,aspherusie?Mam wrażenie,że nasza dyskusja coraz bardziej odbiega od głównego tematu,który brzmiał:"dlaczego tak dużo osób się myli?"Z akcentem na słowo "dlaczego".Nie chodzi tu ,więc o wytknięcie temu czy innemu jego mylnych poglądów. Zadajesz pytania,bo naprawdę chcesz się czegoś dowiedzieć,czy udowodnić,że wiesz lepiej? Kiedy ja czytam Pismo Święte biorę pod uwagę kontekst i przekreślam niczego.Po lekturze listów samego apostoła Pawła-do Hebrajczyków,do Galatów i innych wyciagnęłam wniosek,że nie podporządkowywał się Prawu(Tora),bo podlegał Nowemu Prawu,które dał sam Chrystus.Możesz się z tym nie zgadzać i wierz mi,że szanuję prawo każdego do własnego zdania.
|
Wt lut 09, 2010 12:34 |
|
 |
aspherus
|
TUTTE - Wiesz dlaczego tak duzo osob SIE MYLI ? juz CI tlumacze dlaczego : tak daleko wybieglismy z nasza dyskusja w BIBLIE ze az zostalismy sami ... CZY JEST TU KTOS JESZCZE CZY BEDZIEMY MUSIELI SAMI "ZGASIC SWIATLO" ?
|
Wt lut 09, 2010 18:32 |
|
 |
aspherus
|
Wydawalo mi sie ze rozmawialismy o zmianie religii Sw.Pawla - stad nacisk na PRAWO . Teraz mozemy porozmawiac o lekturza Listow Sw.Pawla .
|
Wt lut 09, 2010 18:41 |
|
 |
evoleth
|
Śledzę Waszą rozmowę od jakiegoś czasu i zgadzam się, że mocno odbiegliście od tematu. Jaki jest sens rozdrabniać się nad faktem, że św. Paweł został chrześcijaninem? Obojętnie jakimi słowami to nazwiecie i tak wiadomo co sobą reprezentował przed nawróceniem, a kim został po. A jaki to ma związek z tym, że 'wiele osób się myli' , musicie już sami wymyślić 
_________________ ...spotykam ludzi którzy myślą że jestem kim nie jestem widzę ich jak nie tych którymi są słyszymy się pogrążeni we własnych światach...
|
Wt lut 09, 2010 19:04 |
|
 |
aspherus
|
EVOLETH pojawil sie problem - mielismy odmienne zdania - ktos sie mylil - nie wazne w tej chwili czy ja czy TUTTE ... A TERAZ IDE LAC WODE DO WANNY !
|
Wt lut 09, 2010 19:15 |
|
 |
szumi
Moderator
|
aspherusie - nie krzycz! Jeszcze raz będziesz pisał z włączonym Caps Lockiem, a posypią się ostrzeżenia. Jak już się pisuje w Internecie, to warto znać netykietę.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Wt lut 09, 2010 20:07 |
|
|
|