Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 1:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Średniowiecze - okres zacofania czy rozkwitu?
Dural napisał(a):
Cytuj:
A jakie inne instytucje w Średniowieczu powinny byc "nadrzędne"?

Takie ktorych glownym celem jest rozwoj spoleczny i umocnienie panstwowosci. Takie ktore nie uginaja sie pod narzuceniem "jedynie slusznej" doktryny.

Czyli konkretnie które? Które isnstytucje Średniowiecza powinny być "nadrzędne"

Cytuj:
Takie ktore szukaja i chca zmian, nie te trzymajace sie kurczowo tradycji.

Zaraz, zaraz, powoli... Nie każda zmiana jest zmianą na lepsze :) Na ten przykład klub jakobinów szukał i chciał zmian., tak samo partia bolszewicka. I nazistowska, jakie piękne zmiany wprowadziła... :(

Cytuj:
Cytuj:
Konkretnie kiedy ów czas nastał, kiedy się skończył i jak się przejawiał?

Cytuj:
A w Chiristianitas? 73%

Z tymi "konkretami" dokladnie jak i z 73% .

Co konkretnie?

Cytuj:
Poczatki sredniowiecza, ktore musiales rowniez wziac pod uwage w tak dokladnym obliczeniu,

Obliczenie, przeprowadzone na podstawie danych Maddisona (tych "niemożliwych do policzenia", jak twierdzą humanisci) dotyczy lat 1000-1500, jak już o tym pisałem. Nie obejmuje początków Średniowiecza.

Cytuj:
Do roku 1995 Birka (700-900 n.e) byla uwazana za pierwsze i najwieksze miasto szwedzkie. W 1995 w poludniowej Szwecji wykopano pozostalosci nieznanego z nazwy SIEDMIOKROTNIE wiekszego!

No i co?

Cytuj:
Epidemia jak epidemia. Na dobra sprawe nie wiemy co ja wywolalo. Jednak jej zasieg i zwalczanie swiadcza o niedolestwie owczesnych wladz wyplywajacym wlasnie z prymatu ducha nad rzeczywistoscia. Jednym zdaniem; sredniowiecze to brud, smrod, modly i zacofanie, no moze slamazarne stapanie raz na 300 lat.

A skąd ta (pseudo)wiedza pochodzi? Epidemię zwalczano jak umiano. Wynaleziono przy tej okazji np instytucję kwarantanny.

W końcu epidemia z czasów Marka Aureliusza przyniosła podobne ofiary i skutki. Widocznie wtedy tez był taki sam brud, smród, modły i zacofanie oraz prymat ducha nad rzeczywistością :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lis 17, 2010 16:43
zbanowany na stałe

Cytuj:

Te ktore nie mogly sie wykrystalizowac duszone "nadrzednoscia" Ducha Swietego.
Cytuj:
Zaraz, zaraz, powoli... Nie każda zmiana jest zmianą na lepsze :) Na ten przykład klub jakobinów szukał i chciał zmian., tak samo partia bolszewicka. I nazistowska, jakie piękne zmiany wprowadziła... :(

Ryzyko zawsze istnieje. Dlatego trzeba darzyc do zmian na lepsze nawet w okresie "dobrym".
Cytuj:
Co konkretnie?

Ponownie, mam duze podejrzenia w stosunku do tych wyliczen. Powod podalem wczesniej. A na marginesie, czemu nie wezmiesz pod uwage samej postawy ludzi. Chodzi mi w ogole o europejczykow. Czy mozna zaprzeczyc mozliwosci jeszcze szybszego rozwoju w wypadku nie istnienia chrzescijanstwa?
Cytuj:
No i co?

No i to, ze w 99% wyliczenia pilastra sa bledne bo historia nie jest znana do konca.
Cytuj:
W końcu epidemia z czasów Marka Aureliusza przyniosła podobne ofiary i skutki. Widocznie wtedy tez był taki sam brud, smród, modły i zacofanie oraz prymat ducha nad rzeczywistością :(

Ja bym powiedzial raczej, ze widocznie wtedy bylo 1400 lat wczesniej. Czy zdajesz sobie do konca sprawe ile to jest lat?

Śr lis 17, 2010 17:05

pilaster napisał(a):
Wynaleziono przy tej okazji np instytucję kwarantanny.
Instytucja kwarantanny istniała na długo przed pojawieniem się "Średniowieczan"
(patrz Kapłańska rozdz. 13 i 14).

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr lis 17, 2010 17:17

Cytuj:
Mary Beard

Odnośnie ich wszystkich- i co z tego?

Cytuj:
a ich praca naukowa, to jakieś książeczki popularne

Nie mówiłem o ich pracy naukowej, tylko o pozycjach przez ciebie przytoczonych. A przytaczasz książki popularnonaukowe.
Archeologia to nauka, w której każdy może snuć sobie różne mniej lub bardziej udane fantazje (ciężko żebyś o tym wiedział). Poważny archeolog stwierdził, że megality przywieźli do europy kapłani afrykańscy- zupełny idiotyzm. To samo tyczy się wyliczeń pkb i odnoszenia ich do współczesnych realiów. Wiem, to się w twojej główce nie mieści, ale w świecie nauki tak właśnie jest.

Cytuj:
co albumy dla graczy role-playing, podstawowe źródła A.

Podawałem ci już moje źródła. Co więcej- buńczucznie się chwaliłeś że znasz je lepiej ode mnie, a jednak udało mi się wykazać że kłamiesz i jednak nie masz pojecia co w nich jest napisane.

Cytuj:
I dlatego przypisuję bez żenady greckie osiągniecia Rzymianom

Oczywiście, bo rzym kontynuował multum greckich osiągnięć w wielu dziedzinach. I nie jesteś w stanie temu zaprzeczyć.

Cytuj:
Proszę zatem objaśnić różnicę

Poczytaj sobie, dla takiego nikogo jak ty nie chce mi się stukać w klawiaturę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwedukt
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wodoci%C4%85g

Swoją drogą właśnie znalazłem fajną ciekawostkę zadającą kłam kolejnej teorii wymyślonej w twojej główce, jakoby po upadku rzymu zarzucono budowę akweduktów, współczesny w usa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Ar ... ject_Canal

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr lis 17, 2010 18:54
zbanowany na stałe

Zauwazylem, ze pilaster jak zwykle pomija niewygodne prawdy, kierujac uwage w strone, w ktorej jako tako moze stawic czola faktom negujacym jego wykute w marmurze zdanie. Pomyslalem, nie ma sie co dziwic. Umysl wprawdzie gleboki ale z humanizmem nic do czynienia nie ma. Moze trzeba w sposob latwiejszy, bardziej przyswajalny, wrecz dziecinny? No i znalazlem. Na jednej ze stron Children's Learning Network, tak pisze o pilastrowych Chinach, nie dorastajacych do piet europie chrzescijanskiej:
"Przez lata sredniowiecza, Chinczycy cieszyli sie wyzszym standartem zycia niz prawie kazda porownawcza nacja. Ten wysoki standart byl mozliwy dzieki stabilnosci cywilizacji. Kiedy Europa przezywala ciemne wieki, ubostwo, wojny i choroby, Chiny byly kwitnace, rozwijajace nowe sztuki, nauke i literature."
Wiem, ze to zaden dowod, pilaster moze uznac - napisany przez humaniste - odpada, moze tez nawet ta prosta wypowiedz byc dla niego za trudna. Nic, sprobowac warto. :)

Śr lis 17, 2010 20:33

Dural napisał(a):
Cytuj:

Te ktore nie mogly sie wykrystalizowac duszone "nadrzednoscia" Ducha Swietego.

Czyli konkretnie jakie?

Cytuj:
Cytuj:

Ryzyko zawsze istnieje. Dlatego trzeba darzyc do zmian na lepsze nawet w okresie "dobrym".

No i w Średniowieczu dążono. To przecież najbardziej dynamiczna i zmienna epoka ze wszystkich sobie współczesnych i wcześniejszych (z wyjątkiem Hellenizmu, który jednak znacznie krócej trwał i przeminął niemal bez śladu)

Cytuj:
Cytuj:
Co konkretnie?

Ponownie, mam duze podejrzenia w stosunku do tych wyliczen. Powod podalem wczesniej.

Bo wnioski nie są zgodne z wierzeniami Durala? :)

Cytuj:
A na marginesie, czemu nie wezmiesz pod uwage samej postawy ludzi. Chodzi mi w ogole o europejczykow. Czy mozna zaprzeczyc mozliwosci jeszcze szybszego rozwoju w wypadku nie istnienia chrzescijanstwa?

Można. w końcu nie zawsze i nie w całej Europie istniało chrześcijaństwo. W czasach wcześniejszych, przedrzymskich , cywilizacja "europejska" (wtedy celtycka) miała całkiem niezłe osiagnięcia, zwłaszcza w metalurgii (w archeologii znane jako kultura lateńska), ale w stosunku do kultur śródziemnomorskich pozostawała daleko w tyle. W czasach późniejszych, w Europie znajdowały się całkiem spore obszary, pozbawione wpływu chrześcijaństwa (np półwysep Iberyjski w Średniowieczu, czy blok radziecki w wieku XX) i dlatego można porównywać. Muzułmanie okupowali Hiszpanię przez 700 lat. I w tym czasie, nie mówmy już o Ameryce, ale nawet Kanarów nie odkryli! (chociaż ich technika szkutnicza pozwalała zarówno na jedno jak i drugie), a zaraz po wyzwoleniu, chrześcijańskie statki z półwyspu Iberyjskiego, początkowo wcale nie lepsze od muzułmańskich, ruszyły na wszystkie oceany świata. Zmieniły sie warunki klimatyczne? Linia brzegowa?

W temacie nam najbliższym, w czasach kiedy w Polsce panowało państwo świeckie, a katole trzymani byli za mordę, a jak za bardzo podskakiwali to dostawali od razu po łbie, w latach 1950-1990, polski PKB per capita w stosunku do innych, podobnych kulturowo do Polski krajów spadł w przypadku:

- Hiszpanii ze 112% (w 1950 roku jeszcze Polska była bogatsza od Hiszpanii!) do 42%
- Portugalii ze 117% (w 1950 roku jeszcze Polska była bogatsza od Portugalii!) do 47%
- Grecji ze 128% (w 1950 roku jeszcze Polska była bogatsza od Grecji!) do 51%
- Włoch ze 70%, do 31%

Ledwo jednak Krk odzyskał jako tako pewne wpływy w państwie i społeczeństwie, trend okazał sie odwrotny

Obecnie polski PKB per capita wynosi

54% hiszpańskiego
73% portugalskiego
64% greckiego
54% włoskiego

Generalnie każdy kraj, w którym w ten, czy inny sposób wyrugowano wpływy chrześcijaństwa, od razu zwalniał rozwój, biedniał i ogólnie się staczał. Np dzisiejsze Czechy (nie licząc samej Pragi) w porównaniu z Polską, a nawet Słowacją! to istny obraz nędzy i rozpaczy.

Cytuj:
Cytuj:
No i co?

No i to, ze w 99% wyliczenia pilastra sa bledne

Proszę wskazac błąd, uzasadnić i podać wartość prawidłową

Cytuj:
Cytuj:

Ja bym powiedzial raczej, ze widocznie wtedy bylo 1400 lat wczesniej. Czy zdajesz sobie do konca sprawe ile to jest lat?

No ale w końcu Średniowiecze to miał być taki regres i upadek w stosunku do czasów rzymskich.... :)

Cytuj:
...Na jednej ze stron Children's Learning Network...

No litości... :?

Ja im konkretne fakty, liczby i dane, podane i obrobione przez najwybitniejszych na świecie historyków, archeologów i ekonomistów zajmujacych się tym zagadnieniem, a humaniści na to...

Albumy do gier fabularnych i czytanki dla dzieci... :(

No i zawsze własne fantasmagorie podawane jako dogmatyczne niekwestionowane prawdy do wierzenia :(

Elbrus

Cytuj:
Instytucja kwarantanny istniała na długo przed pojawieniem się "Średniowieczan"

Po pierwsze jednak poszła w miedzyczasie w zapomnienie, a po drugie nazywała się inaczej.

PS. Z A. już zakończyłem polemikę, nie musi się już wysilać, kumple z moderacji załatwili mu zwycięstwo w tej dyskusji :-(

Cz lis 18, 2010 10:40
zbanowany na stałe

Cytuj:
No litości... :?

:P
Pilaster, ja w przeciwninstwie do Ciebie, nie wybieram sobie Webera, Cantoni czy Maddisona wylacznie w celu wygodnego poparcia bliskiej mi tezy. Mnie raczej zastanawia, skoro to wszystko takie namacalne, banalnie proste, czemu istnieja te rozbieznosci?
Jak opiszesz wieki XX-XXI i gospodarczy rozwoj Chin przeciez caly czas komunistycznych. Wezmiesz srednia? To znaczy, ze w XX wieku Chinczycy nie "zdychali" z glodu? Piszesz sredniowiecze, a przytaczasz dane zaledwie lat 1000-1500, czyli kantujesz! A kto bedzie dynamiczniej sie wzbogacal biedak od 10 zl do 1000 czy zamozny od 1000 do 100 000? Porownales mape obejmujaca chrystianitas roku 1000 z ta 1500, porownales z chinska tego samego okresu? Doliczales-odliczales dochody grabiezy krzyzackich, upadku Rusi Kijowskiej?
Wyszlo Ci 73%, ja na to nie ide. 72.84% to owszem. :D

No i jeszcze; co ta sa wlasciwie te "wplywy chrzescijanskie"? Jak to sie je?

Cz lis 18, 2010 11:21
zbanowany na stałe

Wlasnie przegladnalem tabele GDP i okazuje sie, ze od roku 1 do 1000 dochod per capta na mieszkanca 29 krajow Europy zmalal z 576$ do 427. Rozumiem czemu "lepiej" wystartowac od roku 1000. :)

Cz lis 18, 2010 12:20

Dural napisał(a):
Wlasnie przegladnalem tabele GDP i okazuje sie, ze od roku 1 do 1000 dochod per capta na mieszkanca 29 krajow Europy zmalal z 576$ do 427. Rozumiem czemu "lepiej" wystartowac od roku 1000. :)

Rok 1 nie przynależy do Średniowiecza w żadnym wyobrażalnym zakresie. Najwygodniej byłoby zatem policzyć wzrost w latach 500-1500, cóż, skoro nie ma danych za rok 500 :(

Cz lis 18, 2010 12:49

Moim zdaniem to co Kościół wyrabiał w średniowieczu na prawde zasługuje na miano "wieków ciemnych"

So gru 18, 2010 22:08

Papież dał zielone światło dla palenia czarownic - to mi się głównie ze średniowieczem kojarzy plus liczne wynalazki do torturowania ludzi, łamanie kończyn itp.

Pn gru 20, 2010 0:35
Moderator

Czarownice to palili protestanci... A oni raczej nie pytali papieża o zgodę.

(J 8, 32b)

Pn gru 20, 2010 8:17

andariel14 napisał(a):
to co Kościół wyrabiał w średniowieczu

Co mianowicie?

Cytuj:
na prawde zasługuje na miano "wieków ciemnych"

W porównaniu z...?

Pn gru 20, 2010 11:16

Oho, Pilaster poczuł krew :-)

Above us only sky”

Pn gru 20, 2010 11:39
Moderator

Z przyjemnością, dopiero teraz zapoznałem się z tym wątkiem.
Już mój nick wskazuje, po której stronie stanę.
Uważam, że większość ludzi konczących dzisiaj szkoły ma na temat Średniowiecza nie wiedzę, ale przesądy, umiejetnie kształtowane i wpajane od wieków, a przede wszystkim od czasów angielskiego romantyzmu XIX wieku.
Uważam, że takie traktowanie Średniowiecza jest dla tej epoki krzywdzące, ale także świadczy o braku umiejętności krytycznej refleksji i umiejętności dociekania prawdy.
Na niektóre wątpliwości wymienione przez oponentów można znaleźć świetne odpowiedzi w pracach wybitnych historyków.
Streszczam wiele z nich na swoim blogu: http://medieval-man.blog.onet.pl/
Gratuluję pilastrowi wiedzy, zaangażowania i cierpliwości...

Wt sty 04, 2011 14:53
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona