Czy chodzenie w niedziele na basen to grzech? Pilne!
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Czy chodzenie w niedziele na basen to grzech? Pilne!
Jajko napisał(a): Jak na co? Na pensje. Pracownicy w tym dniu na siebie nie zarobią, a pracodawca za ten dzień pensje im wypłaci. Względem roku, w którym tego dnia wolnego nie było, pracodawca ma o średnią krajową w kieszeni mniej. No tak - ale inni pracodawcy tak samo. Poza tym, wypłacenie im pensji za ten dzień oznacza, że konsumenci mają w portfelu więcej pieniędzy, niż gdyby im nie wypłacono - dzięki temu mogą wydać więcej, pobudzając tym samym gospodarkę, na czym z kolei skorzystają pracodawcy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sty 13, 2015 13:21 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Nie rozumiem jak pracodawca ma skorzystać na tym, że wypłaci pracownikom pensje za NIEWYPRODUKOWANIE towaru, którego przecież i tak nie sprzeda, bo go nie ma.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 13, 2015 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Nie rozumiem jak pracodawca ma skorzystać na tym, że wypłaci pracownikom pensje za NIEWYPRODUKOWANIE towaru, którego przecież i tak nie sprzeda, bo go nie ma. Już wcześniej zgodziłeś się na to, że produkcja nie służy wyłącznie zaspokojeniu popytu, tylko maksymalizacji zysków, co oznacza, że produkujemy więcej niż kiedykolwiek zużyjemy. Oznacza to więc, że nadwyżka towaru istnieje i może być zakupiona.
|
Wt sty 13, 2015 13:29 |
|
|
|
 |
bert04
|
Jajko napisał(a): Nie rozumiem jak pracodawca ma skorzystać na tym, że wypłaci pracownikom pensje za NIEWYPRODUKOWANIE towaru, którego przecież i tak nie sprzeda, bo go nie ma. Na tym, że przykładowo inny pracownik, który dostał ten jeden dzień wolnego, kupi spodnie produkowane w tejże firmie. Zakładając, że im mniej czasu wolnego tym mniej pieniędzy przeznaczamy na konsumpcję. Twoja modelowa firma produkująca spodnie nie istnieje w próżni. Od pewnego pułapu zamożności społeczeństwa konsumpcja krajowa ( -> popyt) staje się ważnym faktorem produktywności.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt sty 13, 2015 13:30 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Nie rozumiem jak pracodawca ma skorzystać na tym, że wypłaci pracownikom pensje za NIEWYPRODUKOWANIE towaru, którego przecież i tak nie sprzeda, bo go nie ma. Skorzysta na tym, że inni pracodawca też ją wypłacił, dzięki czemu jego pracownicy mają więcej pieniędzy np. na zakup jego towarów.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sty 13, 2015 13:31 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No dobra, jeśli chodzi o towary to można by jeszcze dyskutować (i częściowo możecie mieć rację - przyznaję - widzisz Kael, potrafię przyznać komuś rację, a Ty?), ale wróćmy do oryginalnego tematu. BASEN. To nie towar, zmagazynować się nie da. Pracownik mający dzień wolny, niczego sobie nie kupi. Jak na dodatkowym dniu wolnym zyskuje właściciel basenu, który musi wypłacić swoim 10 pracownikom w sumie średnią krajową z własnej kieszeni za ten JEDEN JEDYNY dzień? Jest do tyłu o 2700 zł - (mój sąsiad jeździ samochodem tyle wartym). Jak on na tym zyska? Ciekawym jak z tego wybrniecie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 13, 2015 13:39 |
|
 |
bert04
|
Jajko napisał(a): No dobra, jeśli chodzi o towary to można by jeszcze dyskutować (i częściowo możecie mieć rację - przyznaję - widzisz Kael, potrafię przyznać komuś rację, a Ty?), ale wróćmy do oryginalnego tematu. BASEN. To nie towar, zmagazynować się nie da. Pracownik mający dzień wolny, niczego sobie nie kupi. Jak na dodatkowym dniu wolnym zyskuje właściciel basenu, który musi wypłacić swoim 10 pracownikom w sumie średnią krajową z własnej kieszeni za ten JEDEN JEDYNY dzień? Jest do tyłu o 2700 zł - (mój sąsiad jeździ samochodem tyle wartym). Jak on na tym zyska? Ciekawym jak z tego wybrniecie? W krajach normalnych właściciel basenu otwiera w dni normalnie wolne od pracy, dzięki czemu wykorzystuje na maksa potrzeby rekreacyjne (pracującego) społeczeństwa. Bez tej regulacji na baseny chodzili by głównie bezrobotni (jeżeli ich stać), czy młodzież wcześniej wracająca ze szkół. A osoby pracujące musiałyby brać na to specjalny urlop. A większość lokali otwartych w niedziele ma jakiś inny dzień wolny albo dla całości zespołu, albo naprzemiennie, bo w ciągu tygodnia zazwyczaj jest mniejszy ruch.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Wt sty 13, 2015 13:43 |
|
 |
Jajko
|
Odpowiedziałeś zupełnie nie na temat. W supermarketach też jest rotacja załogi!
|
Wt sty 13, 2015 13:46 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Jak na dodatkowym dniu wolnym zyskuje właściciel basenu, który musi wypłacić swoim 10 pracownikom w sumie średnią krajową z własnej kieszeni za ten JEDEN JEDYNY dzień? Jest do tyłu o 2700 zł - (mój sąsiad jeździ samochodem tyle wartym). Jak on na tym zyska? Ciekawym jak z tego wybrniecie? Pracownicy innego pracodawcy będą mieli więcej kasy na basen w innych dniach.
|
Wt sty 13, 2015 13:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale chodzi właśnie o to, że basen ma być w niedzielę NIE CZYNNY.
|
Wt sty 13, 2015 13:58 |
|
 |
bert04
|
Jajko napisał(a): Odpowiedziałeś zupełnie nie na temat. W supermarketach też jest rotacja załogi! Znowu popełniasz ten sam błąd wyrywając jedną firmę z kontekstu. Jeżeli prawo pracy nie nakazuje wolnych niedziel dla pracowników supermarketu, to pracownik supermarketu nie pójdzie na basen w niedzielę. Być może pójdzie w ciągu tygodnia, ale wtedy jego dzieci są w szkole a przyjaciele mają inną "rotację". Samemu się na basenie moczyć? Super rekreacja. Natomiast pracownik basenu może zrobić zakupy w supermarkecie w ciągu tygodnia. Inni pracownicy - w soboty. Od otwierania supermarketu w niedziele człowiek nie zacznie jeść więcej mięsa czy nosić więcej par spodni. A nawet jeżeli minimalnie zwiększy swoje zakupy, to w skali krajowej będzie to ograniczone przez pracowników tegoż supermarketu, których udział w konsumpcji będzie mniejszy. --------------------------- Cawilian napisał(a): Ale chodzi właśnie o to, że basen ma być w niedzielę NIE CZYNNY. I nie wolno włączać światła w szab.. ten w niedzielę?
|
Wt sty 13, 2015 13:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Cawilian napisał(a): Ale chodzi właśnie o to, że basen ma być w niedzielę NIE CZYNNY. I nie wolno włączać światła w szab.. ten w niedzielę? Nie odpowiadam na chwyty jawnie erystyczne.
|
Wt sty 13, 2015 14:00 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): Jak na dodatkowym dniu wolnym zyskuje właściciel basenu, który musi wypłacić swoim 10 pracownikom w sumie średnią krajową z własnej kieszeni za ten JEDEN JEDYNY dzień? Jest do tyłu o 2700 zł - (mój sąsiad jeździ samochodem tyle wartym). Jak on na tym zyska? Ciekawym jak z tego wybrniecie? Pracownicy innego pracodawcy będą mieli więcej kasy na basen w innych dniach. I zrobią tłok, przez co część ludzi zrezygnuje z basenu. A pracodawca będzie miał mniej kasy na zakupy u innych pracodawców.
|
Wt sty 13, 2015 14:02 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): I zrobią tłok, przez co część ludzi zrezygnuje z basenu. Co z tego? Jeśli jest tłok, to znaczy, że liczba klientów i tak jest większa od optymalnej. Cytuj: A pracodawca będzie miał mniej kasy na zakupy u innych pracodawców. Dlaczego? Przecież ma tłok. Zarabia więc nawet więcej, niż może "obrobić".
|
Wt sty 13, 2015 14:20 |
|
 |
bert04
|
Cawilian napisał(a): bert04 napisał(a): Cawilian napisał(a): Ale chodzi właśnie o to, że basen ma być w niedzielę NIE CZYNNY. I nie wolno włączać światła w szab.. ten w niedzielę? Nie odpowiadam na chwyty jawnie erystyczne. Jawnie erystyczne? To oksymoron chyba, erystyka ma być chwytami zakamuflowanymi.... Może sformułuję to jaśniej: Czy katolików obowiązuje absolutny zakaz pracy w niedziele? Co na ten temat mówi Katechizm? Jak mam rozumieć, że ten czas należy przeznaczyć na "korzystanie z należnego odpoczynku duchowego i fizycznego" oraz "poświęcić życiu rodzinnemu, kulturalnemu, społecznemu i religijnemu"
|
Wt sty 13, 2015 14:46 |
|
|
|