Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Wszechwiedza Boga, a wybory człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Wszechwiedza Boga, a wybory człowieka
Duchy japońskie, na moje, wyrażają nie człowieka, tylko świat, ożywiony i nieożywiony, w jakim zanurzony jest człowiek. Nie trzeba wielkiego wysiłku, żeby np. idąc ulicą pod niebem błękitnym poczuć się jak pod Wysoką Równiną Niebios, bo to przecież widać.

Dekalog też nie wyraża człowieka jako takiego, tylko wyraża konkretnego chwata, co się piekli na forum wiara, jakby był bestią na łańcuchu szczerzącą kły na inne bestie, wolno chodzące. Ja nie zabijam nie dlatego, że mógłbym, ale mi Ktoś grozi, że się mnie potem pokarze, tylko dlatego, że taki jest obyczaj, jakiego nauczyli mnie rodzice i w ogóle starsi wiekiem. Gdybym np. urodził się wśród Wikingów, zabiłbym pierwszego wroga jeszcze w podstawówce i byłby to powód do chwały; sagi by o mnie śpiewali.

N maja 13, 2018 6:46

@chwat
Cytuj:
Niby dlaczego, skoro jedno nie przeczy drugiemu?
Właśnie jedno przeczy drugiemu. Bóg nie może jednocześnie wiedzieć i nie wiedzieć o ostatecznym efekcie swojej kreacji.
Cytuj:
Mniejsza z tym co kto widzi, ważne że sprzeczności nie ma.
Mniejsza z tym co kto widzi, ale sprzeczność istnieje - chyba że używasz takich definicji tych słów, jakich żaden inny człowiek nie używa.
Cytuj:
Co znaczy "jeszcze nie określony"? Nie zadawaj mi takiego pytania, bo ja nie przecież wcale twierdzę, że coś zostanie kiedykolwiek określone. Powiedziałem, że człowiek kreuje swój los.

To, że los ludzki nie jest określony to znaczy że nie istnieje wiedza o tym, czy człowiek jest zbawiony czy potępiony. To znaczy że nawet Bóg nie wie jaki jest los człowieka - gdyż los człowieka jest... nieokreślony. Nieznany.
Cytuj:
Powoli.
Jakiej znowu "możliwości - jednej z dwóch"? A może trzech?
Do kogo niby odnosi się (abstrahując od słuszności) to ograniczenie dokonywania wyboru między dwiema możliwościami? Do człowieka, czy do Boga?

Z tego co wiem, istnieją tylko dwie możliwości - zbawienie i potępienie. Tak ogłosił Bóg, a jeśli jest on niezmienny - ograniczenie dotyczy zarówno człowieka, jak i Boga.
Swoją droga, większość cech Boga stanowi jego ograniczenie. Bóg jest dobry i niezmienny - to nie może stać się złym, bo wtedy przestałby być niezmiennym. Dlatego trzeba pamietać że Bóg jest ograniczony - sam się ograniczył.
Cytuj:
I jakiego "jego losu"? Nikt nie określa mojego losu z pozycji zewnętrzej do mnie. Ja moją wolną wolą decyduję, kreuję moje jutro i koniec kropka. Nikt mojego losu nie określa z zewnątrz, bo mój los to ciąg moich decyzji.

Tak jest... lub tak ci się zdaje. Czy jakby Bóg wręczył ci dzisiaj książkę, gdzie jest opisany absolutnie każdy dzień i każda czynność, którą wykonasz w swoim życiu - to czy ciągle twierdziłbyś że masz wolną wolę? Kiedy czytałbyś tę książkę i robił dokładnie tak, jak zostało napisane?
Pewnie tak... ale wtedy byłoby bezczelnością twierdzić, że sam o czymkolwiek decydujesz.
Tymczasem wg. Biblii a także z samej definicji wszechwiedzy - taka książka może istnieć, a jej treść jest znana Bogu.
Czy dostatecznie odpowiedziałem - już po raz drugi - na Twoje pytania?

N maja 13, 2018 8:17

ErgoProxy napisał(a):
Gdybym np. urodził się wśród Wikingów, zabiłbym pierwszego wroga jeszcze w podstawówce i byłby to powód do chwały; sagi by o mnie śpiewali.

Czyli jak rozumiem, jesteś człowiekiem skomunizowanym. Robisz wszystko aby dopasować się do tłumu. Czy za Stalina z ochotą byś chodził w pochodach majowych i kolaborował z reżimem?
"Ładny" przepis na życie!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N maja 13, 2018 9:22
Gdybym robił wszystko, żeby dopasować się do tłumu, to bym dyrdał do kościółka co niedziela, a potem wracał do domu nachlać się piwska przed telewizorem; Grażyna, podaj kapcie. Weź myśl czasami.

N maja 13, 2018 9:40
ErgoProxy napisał(a):
Gdybym robił wszystko, żeby dopasować się do tłumu, to bym dyrdał do kościółka co niedziela, a potem wracał do domu nachlać się piwska przed telewizorem; Grażyna, podaj kapcie. Weź myśl czasami.

Gdybyś nie posługiwał sie stereotypami, to nie brałbyś dla siebie wzorca zachowań Januszów i Grażynek.

N maja 13, 2018 9:43

Sam przecież napisałeś, że byś nawet zabijał gdyby wszyscy wokół zabijali.
Za "nie dyrdanie do kościółka" nie ma w Polsce żadnych społecznych sankcji akurat.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N maja 13, 2018 9:45
Andy, jakbyś się urodził wśród Wikingów, to też byś zabijał, bo w tamtej kulturze zabijanie wrogów (za notoryczne zabijanie Wikingów można było zostać banitą, jak się opole wściekło i przeforsowało swoje na thingu) było równie naturalne jak oddychanie. A zakładając, że chrześcijanie są wciąż poza horyzontem zdarzeń, to alternatywnego wzorca zachowania po prostu nie ma i koniec. Może mi powiesz, że katolikiem też się stałeś samodzielnie, bez żadnych wpływów ani inspiracji, na zasadzie wynalezienia koła na nowo?

N maja 13, 2018 9:58

Jak system jest zły to trzeba "pieprzyć system".
W różnym stopniu robili to chrześcijanie. Najbardziej Jezus:
(31) Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony

Ostatnio edytowano N maja 13, 2018 10:05 przez Andy72, łącznie edytowano 1 raz

N maja 13, 2018 10:00
Toteż ja właśnie pieprzę system. Katolicki.

N maja 13, 2018 10:04

(31) Teraz odbywa się sąd nad tym światem. Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony

twierdzisz że jesteś sługusem systemu tego świata?

N maja 13, 2018 10:06

> system. Katolicki.
Nie ma czegoś takiego jak "system katolicki", system to zgoła co innego.

N maja 13, 2018 10:14
Andy, jakie masz pożytki z hołdowania katolickiemu systemowi tego świata? Skoro żadnych albo śladowe, to po co w nim siedzisz? Nie wiesz, że obiecanki-cacanki, a lepszy wróbel w garści?

N maja 13, 2018 10:22

Bo to Dobro, a nie sprzedawanie się Systemowi i Władcy tego świata.

N maja 13, 2018 10:24
ErgoProxy napisał(a):
Andy, jakie masz pożytki z hołdowania katolickiemu systemowi tego świata? Skoro żadnych albo śladowe, to po co w nim siedzisz? Nie wiesz, że obiecanki-cacanki, a lepszy wróbel w garści?

Zwłaszcza gdy "wróbel" nawet nie proszony, sam sie pcha w garść :D

N maja 13, 2018 10:25
Aluś, jak ja Ciebie dzisiaj zupełnie nie rozumiem... :)

N maja 13, 2018 10:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona