Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 25, 2025 14:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Pytania do ateistów. Myślę,że temat ciekawy i dla wierzących 
Autor Wiadomość
Post Re: Pytania do ateistów. Myślę,że temat ciekawy i dla wierzą
Kamyk napisał(a):
Snufkin napisał(a):
Pogrubiona część jest dodana później w ramach chrześcijańskiego happeningu "sfałszujmy sobie źródła historyczne bo brak dowodów na istnienie Jezusa"

Widać, że jesteś nie na bieżąco o jakieś kilkadziesiąt lat. Rzekome oskarżenie o fałszerstwo straciło rację bytu, kiedy odkryto równoległą wersję Testimonium Flavianum (przez wiele wieków zaginioną), która dotarła drogą muzułmańską - niefałszowana przez chrześcijan, a również zawierająca fragmenty, które rzekomo miałyby być interpolacją

Albo ja zaspałem, albo ktoś tu kręci, albo ( to trzecia możliwość ) nie jest na bieżąco.
Jak mnie pamięć nie zawodzi, to owa wersja muzułmańska to rezultat ''śledztwa'' Szlomo Pinesa, prawda?
Za tą wersją Testimonium optują między innymi: Vermes, Sanders, czy nawet kilku chrześcijańskich biblistów. Z wersji tej wynika jedynie że żył człowiek imieniem Jezus, i cieszył się szacunkiem i poważaniem pośród wspołczesnych mu żydów. I nic więcej.
Przeciwnicy tej wersji wskazują na fakt, że ta redakcja doskonale wpisuje się perspektywę muzułmańską postrzegania Jezusa jako proroka. I popierają tę wersję zarówno chrześcijanie, ktorzy optują za fałszerstwem Euzebiusza ( dla nich oczywiście nie jest to fałszerstwo ), jak i ateiści, którzy twierdzą, że niejako siła rzeczy muzułmanie przyjmują fałszerstwo za dobrą monetę, aby użyć go dla swoich celów.
Natomiast to o czym pisze Snufkin, to wynik niezbyt dogłębnej refleksji, która popularność w czasach dzisiejszych zyskała dzięki jednej niedouczonej pani doktor... Pani ta, jest bardzo ale to bardzo biegła, ale w pisaniu scenariuszy do filmów, których target, jest tak samo bystry i wyrobiony intelektualnie, jak ona sama.
No ale widać trafił swój na swego, bo domyślam się, ze zarówno Kamyk jak i Snufkin; Flawiusza nie czytali, nie mówiąc już o tym, że fragment o Jakubie nie jest częścią Testimonium, nawet tego sfałszowanego przez Euzebiusza, albo jego ucznia, czy kogoś tam jeszcze.

Śr lis 03, 2010 23:40

Fretensis napisał(a):
No ale widać trafił swój na swego, bo domyślam się, ze zarówno Kamyk jak i Snufkin; Flawiusza nie czytali,
nie mówiąc już o tym, że fragment o Jakubie nie jest częścią Testimonium,
nawet tego sfałszowanego przez Euzebiusza, albo jego ucznia, czy kogoś tam jeszcze.
Masz rację - chodziło o Dawne dzieje Izraela, a Testimonium jest inną częścią tego dzieła.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz lis 04, 2010 8:03

Cytuj:
Natomiast to o czym pisze Snufkin, to wynik niezbyt dogłębnej refleksji, która popularność w czasach dzisiejszych zyskała dzięki jednej niedouczonej pani doktor... Pani ta, jest bardzo ale to bardzo biegła, ale w pisaniu scenariuszy do filmów, których target, jest tak samo bystry i wyrobiony intelektualnie, jak ona sama.
No ale widać trafił swój na swego, bo domyślam się, ze zarówno Kamyk jak i Snufkin; Flawiusza nie czytali, nie mówiąc już o tym, że fragment o Jakubie nie jest częścią Testimonium, nawet tego sfałszowanego przez Euzebiusza, albo jego ucznia, czy kogoś tam jeszcze.

Co nie zmienia faktu, że o ile historyczność Jezusa można uznać za prawdę, to przekaz bibilijny już niekoniecznie

Cz lis 04, 2010 8:32
ziele_force napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że o ile historyczność Jezusa można uznać za prawdę, to przekaz bibilijny już niekoniecznie

A co to jest ten przekaz ''biblijny''?.
Czy ów przekaz ''biblijny'' to po prostu treść Ewangelii, czy może przekaz ''biblijny'' to treść Ewangelii + interpretacja teologiczna tej treści np?.

Cz lis 04, 2010 11:16

Cytuj:
Czy ów przekaz ''biblijny'' to po prostu treść Ewangelii, czy może przekaz ''biblijny'' to treść Ewangelii + interpretacja teologiczna tej treści np?.
Treść Ewangelii, a więc wszystkie wydarzenia które miały miejsce dookoła Jezusa.

Cz lis 04, 2010 13:15
ziele_force napisał(a):
Treść Ewangelii, a więc wszystkie wydarzenia które miały miejsce dookoła Jezusa.

Czyli Jezus istniał ale np takie wydarzenie:
Cytuj:
(25) A szły z Nim wielkie tłumy. On zwrócił się i rzekł do nich: (26) Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto siebie samego, nie może być moim uczniem. (27) Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. (28) Bo któż z was, chcąc zbudować wieżę, nie usiądzie wpierw i nie oblicza wydatków, czy ma na wykończenie? (29) Inaczej, gdyby założył fundament, a nie zdołałby wykończyć, wszyscy, patrząc na to, zaczęliby drwić z niego: (30) Ten człowiek zaczął budować, a nie zdołał wykończyć. (31) Albo który król, mając wyruszyć, aby stoczyć bitwę z drugim królem, nie usiądzie wpierw i nie rozważy, czy w dziesięć tysięcy ludzi może stawić czoło temu, który z dwudziestoma tysiącami nadciąga przeciw niemu? (32) Jeśli nie, wyprawia poselstwo, gdy tamten jest jeszcze daleko, i prosi o warunki pokoju. (33) Tak więc nikt z was, kto nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem. (34) Dobra jest sól; lecz jeśli nawet sól smak swój utraci, to czymże ją zaprawić? (35) Nie nadaje się ani do ziemi, ani do nawozu; precz się ją wyrzuca. Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha.

Łuk 14: 25-35
oraz:
Cytuj:
(28) A jeden z nauczycieli Pisma, usłyszawszy jak rozprawiali, a widząc, że dobrze im odpowiedział, zapytał się: - Jakie jest pierwsze przykazanie? Jezus odpowiedział: - (29) Pierwsze jest: "Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz jest jedynym Panem. (30) I będziesz miłował Pana Boga twego z całego serca twego, z całej duszy" i ze wszystkich myśli, "i ze wszystkich sił". (31) Drugie zaś: "Miłuj bliźniego swego jak siebie samego". Nie ma żadnego innego przykazania większego od nich. (32) Powiedział Mu nauczyciel Pisma: - Dobrze, Nauczycielu, powiedziałeś prawdę. "Jeden jest (Bóg) i nie ma innego oprócz Niego". (33) I "kochać Go z całej duszy, i wszystkimi myślami, i ze wszystkich sił", i "kochać bliźniego jak samego siebie" to o wiele więcej niż wszystkie całopalenia i ofiary.

Mk 12:28 -33
najzwyczajniej w świecie i tak po prostu nie miały miejsca?.

Cz lis 04, 2010 14:29

Nie powiedziałem tego. Aczkolwiek wątpię we wszystkie "cuda" jakie się dookoła niego działy: narodziny z dziewicy, przemiana wody w wino, uzdrowienia ślepych, trędowatych, wizje, kuszenia szatana, zmartwychwstanie, wniebowzięcie.
Czy one tak najzwyczajniej w świecie i tak po prostu mogły nie mieć miejsca? O tym mówiłem, że niekoniecznie można uznać za prawdę.

Część rzeczy opisanych w Ewangeliach mogły mieć miejsce. Ale kto to wie? Można w to tylko wierzyć lub nie.

Widziałem pewien dokument o konkurentach Jezusa, że w tamtych czasach było kilku mędrców takich jak Jezus. Jan Chrzciciel, Paweł Mag...
Nie wiem nic o ich historyczności, ale ponoć również, tak jak Jezus, mieli swoich zwolenników i uczniów. Również mówili, że to oni są Mesjaszami i Zbawicielami. Wydaje się, jakby czysty los i przypadek zadecydował, że to zwolennicy Jezusa uzyskali prym, a później po prostu zlikwidowali wszystkich wyznawców konkurencyjnych kultów. I dlatego żyjemy w takim świecie a nie innym.

Cz lis 04, 2010 14:51
No nie, akurat Jan Chrzciciel wyraznie mowil, ze on nie jest Mesjaszem. Porownywalnych z Jezusem "cudotworcow" wcale nie bylo tak wielu. Z tego co pamietam (ale musialbym sprawdzic) moze 1 albo dwoch, z tym ze jeden na pewno pozniej i nie na taka skale.

ziele_force, oczywiscie, ze mozesz podchodzic do opisow sceptycznie, choc ja akurat uwazam, ze Ewangelie sa raczej wiarygodne. Wrecz pisza, ze ludzie juz wtedy woleli nie wierzyc, ze Jezus mogl uzdrowic slepego od urodzenia, niz przyznac, ze cos takiego jest mozliwe. Czyli cuda niewiele tu pomogly.
Mysle, ze podobnie byloby dzisiaj. Kto by chcial, to by uwierzyl, ze czas, miejsce i okolicznosci danego zdarzenia swiadcza o nadprzyrodzonym pochodzeniu, a kto nie chce, to go nawet bezposrednia odpowiedz na jego modlitwe nie przekona.

Cz lis 04, 2010 15:04

Cytuj:
No nie, akurat Jan Chrzciciel wyraznie mowil, ze on nie jest Mesjaszem.
Czy tak nie mówią Ewangelie?
Mówię, wyrażam się teraz z pozycji tego dokumentu. Nie pamiętam, czy tam było stanowisko samego Jana, ale JEGO wyznawcy mówili, że to Jan jest Mesjaszem.
Nie znam rzetelności tego filmu, ale jeżeli w tamtym okresie było wielu cudotwórców, tak naprawdę uczniowie każdego z nich mogli rozprzestrzenić swoje idee jak uczniowie Jezusa. Jak wtedy wyglądałyby losy Europy?

Cz lis 04, 2010 15:18

ziele_force napisał(a):
Paweł Mag...
Szymon Mag. :)
Kamala napisał(a):
No nie, akurat Jan Chrzciciel wyraznie mowil, ze on nie jest Mesjaszem.
To jest relacja ewangeliczna (chrześcijańska, jezusocentryczna).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 04, 2010 15:22
Cytuj:
Takie jest świadectwo Jana. Gdy Żydzi wysłali do niego z Jerozolimy kapłanów i lewitów z zapytaniem: «Kto ty jesteś?», on wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: «Ja nie jestem Mesjaszem». J 1,19-20

Cytuj:
Gdy więc lud oczekiwał z napięciem i wszyscy snuli domysły w sercach co do Jana, czy nie jest Mesjaszem, on tak przemówił do wszystkich: «Ja was chrzczę wodą; lecz idzie mocniejszy ode mnie, któremu nie jestem godzien rozwiązać rzemyka u sandałów. On chrzcić was będzie Duchem Świętym i ogniem. Lk 3,15-16

Ewangelie, dzieje Apostolskie i Listy sa w gruncie rzeczy takimi samymi dokumentami historycznymi jak dziela Pliniusza, Flawiusza itp. Tyle, ze maja dla wielu posmak "koscielny", wiec zaklada sie, ze akurat one nie moga byc prawdziwe. Stare sa, ale na pewno sfalszowane itp.
I co by nie przytaczac na ich wiarygodnosc, zawsze znajda sie sceptycy, ktorzy powiedza, ze nawet w historie Izraela ze ST uwierza, a w historie Jezusa nie, a jezeli juz to tylko w fakt, ze On zyl.

Cz lis 04, 2010 15:26

Kamala napisał(a):
zawsze znajda sie sceptycy, ktorzy powiedza, ze nawet w historie Izraela ze ST uwierza,
a w historie Jezusa nie, a jezeli juz to tylko w fakt, ze On zyl.
A jacy mają być sceptycy?
Wierzący we wszystko lub nic?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 04, 2010 15:33
ziele_force napisał(a):
Nie powiedziałem tego. Aczkolwiek wątpię we wszystkie "cuda" jakie się dookoła niego działy: narodziny z dziewicy, przemiana wody w wino, uzdrowienia ślepych, trędowatych, wizje, kuszenia szatana, zmartwychwstanie, wniebowzięcie.
Czy one tak najzwyczajniej w świecie i tak po prostu mogły nie mieć miejsca? O tym mówiłem, że niekoniecznie można uznać za prawdę.

Aha. Czyli to ja jestem autorem:
Cytuj:

Następnym razem staraj się dokładniej ujmować, co masz na myśli.
A czy dziś nie zdarzają się cuda?
Przecież istnieją przypadki np cudownych uzdrowień, które są wlaśnie uważane za cud.

ziele_force napisał(a):
Część rzeczy opisanych w Ewangeliach mogły mieć miejsce. Ale kto to wie? Można w to tylko wierzyć lub nie.

A to dosyć ciekawe, czyli znowu nie bardzo wiesz, o czym mówisz.
Czyli zacytowana rozmowa pomiędzy J. a nauczycielem Pisma jest tylko kwestią wiary... i niczego więcej. LOL.
ziele_force napisał(a):
Widziałem pewien dokument o konkurentach Jezusa, że w tamtych czasach było kilku mędrców takich jak Jezus. Jan Chrzciciel, Paweł Mag...

Aha.
Nie dokument, tylko produkcję telewizyjną :''Konkurenci Jezusa'', skierowaną do tych, co lektury unikają niczym diabeł święconej wody.
ziele_force napisał(a):
Nie wiem nic o ich historyczności, ale ponoć również, tak jak Jezus, mieli swoich zwolenników i uczniów.

Na dzień dzisiejszy, jeszcze nikomu do głowy nie przyszło, aby zakwestionować autentyczność frag Flawiusza o J. Chrzcicielu. Istnienia Szymona Maga też nikt nie kwestionuje, zdaje się że nawet zachowało się małe co nieco z jego nauczania.
ziele_force napisał(a):
Również mówili, że to oni są Mesjaszami i Zbawicielami.

A to jeszcze ciekawsze.
Jan Ch. ani nie był Mesjaszem, ani tym bardzie Zbawicielem. Co więcej termin ''Mesjasz'' to nie to samo co Zbawiciel -jeśli mówimy o I wne.. O Szymonie Magu też nie można powiedzieć aby kandydował do tytułu Mesjasza.
O ile mnie pamięć nie myli, to ta produkcja przywołuje tylko jednego osobnika, który posługiwał się tytułem ''Mesjasz''.
ziele_force napisał(a):
Wydaje się, jakby czysty los i przypadek zadecydował, że to zwolennicy Jezusa uzyskali prym, a później po prostu zlikwidowali wszystkich wyznawców konkurencyjnych kultów. I dlatego żyjemy w takim świecie a nie innym.

Ależ ten świat prosty, jak w mordę strzelił...
Jeden obejrzy program w TV i już wie co było grane, drugiemu ksiądz powie z ambony w co ma wierzyć i sprawa załatwiona. Nic tylko żyć i nie umierać w tak prostym świecie...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Kamala napisał(a):
Ewangelie, dzieje Apostolskie i Listy sa w gruncie rzeczy takimi samymi dokumentami historycznymi jak dziela Pliniusza, Flawiusza itp.

Oj tak, z całą pewnością, są :sa w gruncie rzeczy takimi samymi dokumentami historycznymi jak dziela Pliniusza, Flawiusza itp.
Ta tożsamość jest wprost obezwładniająca...
Kamala napisał(a):
sa w gruncie rzeczy takimi samymi dokumentami historycznymi jak dziela Pliniusza, Flawiusza itp.Tyle, ze maja dla wielu posmak "koscielny", wiec zaklada sie, ze akurat one nie moga byc prawdziwe. Stare sa, ale na pewno sfalszowane itp.

No jak nic, bo tako rzecze Kamala; Marcan Appendix; od zawsze był częścią Ewangelii wg Marka..
Kamala napisał(a):
I co by nie przytaczac na ich wiarygodnosc, zawsze znajda sie sceptycy, ktorzy powiedza, ze nawet w historie Izraela ze ST uwierza, a w historie Jezusa nie, a jezeli juz to tylko w fakt, ze On zyl.

Wiarygodne to są zwłaszcza te trynitarne wstawki np w Ew wg Mt, prawda Kamala?
One od zawsze były integralną częścią tej Ewangelii, prawda....LOL

Cz lis 04, 2010 16:25

@Fretensis
Ty tak nie LOLuj, bo cię forumowicze niepoważnie potraktują. :lol:
Fretensis napisał(a):
ziele_force napisał(a):
Również mówili, że to oni są Mesjaszami i Zbawicielami.

A to jeszcze ciekawsze.
Jan Ch. ani nie był Mesjaszem, ani tym bardzie Zbawicielem. Co więcej termin ''Mesjasz'' to nie to samo co Zbawiciel -jeśli mówimy o I wne.. O Szymonie Magu też nie można powiedzieć aby kandydował do tytułu Mesjasza.
A Jezus?
Czy on podawał się za Mesjasza (za swojego życia i działalności), czy to była późniejsza interpretacja?
Fretensis napisał(a):
Marcan Appendix; od zawsze był częścią Ewangelii wg Marka..
Ale o którą ew. Marka się pytasz? W jakim roku napisaną/przepisaną?
Kiedy dokonano jej ostatecznej redakcji, żebyśmy mogli to porównać/sprawdzić?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 04, 2010 17:13

@Elbrus
Jasne, przepraszam, pisałem z pamięci

@Fretensis
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Oczywiście następnym razem czytaj ze zrozumieniem co rozumiem przez przekaz bibilijny, a nie dopowiadaj sobie że odrzucam z góry wszystkie wydarzenia

Cytuj:
A czy dziś nie zdarzają się cuda?
Przecież istnieją przypadki np cudownych uzdrowień, które są wlaśnie uważane za cud.

Cóż, gdyby ktoś potwierdził w tych cudownych uzdrowieniach siły nadprzyrodzone, to by bylo okej. A tak są tylko "właśnie uważane". A ja właśnie nie uważam ich za żadne cuda.
Chyba, że mamy na myśli cud = nieprawdopodobny zbieg okoliczności to tak. To są cuda.

Cytuj:
A to dosyć ciekawe, czyli znowu nie bardzo wiesz, o czym mówisz.
Czyli zacytowana rozmowa pomiędzy J. a nauczycielem Pisma jest tylko kwestią wiary... i niczego więcej. LOL.

Ty za to byłeś, wiesz i jesteś pewien, że do dokładnie takiej wymiany zdań tam doszło.
Tak dokładnie tak myślę, a jeżeli masz jakiś dowód, że ten przekaz jest prawdziwy to czekam, z chęcią powiem zobaczyłem, uwierzyłem.
LOL.

Cytuj:
O ile mnie pamięć nie myli, to ta produkcja przywołuje tylko jednego osobnika, który posługiwał się tytułem ''Mesjasz''.

Tutaj też nie czytasz mnie ze zrozumieniem. Mówię o ich uczniach.

Cytuj:
Ależ ten świat prosty, jak w mordę strzelił...
Jeden obejrzy program w TV i już wie co było grane, drugiemu ksiądz powie z ambony w co ma wierzyć i sprawa załatwiona. Nic tylko żyć i nie umierać w tak prostym świecie...

Za to jeden Fretensis zna prawdę :)

Cz lis 04, 2010 17:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona