Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 140  Następna strona
 Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu 
Autor Wiadomość

Kiedyś ludzie uważali za złudzenie to , że Ziemia jest okrągła. Jednak czas pokazał , że się bardzo mylili. :zegar:

Owszem. Pokazali, ze niepoparta dowodami wiara w to, ze ziemia jest okragla jest bledna. Czas pokazal jak bardzo sie mylili.

Pt wrz 21, 2007 23:54

Bardzo prosty - zyje :)

Jeszcze prostszy? Ty tez zyjesz :)

So wrz 22, 2007 0:01

Seweryn napisał(a):
Kiedyś ludzie uważali za złudzenie to , że Ziemia jest okrągła. Jednak czas pokazał , że się bardzo mylili. :zegar:

Owszem. Pokazali, ze niepoparta dowodami wiara w to, ze ziemia jest okragla jest bledna. Czas pokazal jak bardzo sie mylili.

Ale zauważ, że nawet gdyby nie było na to dowodów to i tak nie zmienia faktu , że Ziemia jest okrągła

So wrz 22, 2007 9:28

Ale zauważ, że nawet gdyby nie było na to dowodów to i tak nie zmienia faktu , że Ziemia jest okrągła

Mialem na mysli plaska ziemie oczywiscie - nie doczytalem tego co napisales sam i zla odpowiedz napisalem.

Ludzie kiedys wierzyli, ba - byli pewni, wiedzieli dokladnie w taki sam sposob jak Ty teraz 'wiesz', ze Bog istnieje, ze ziemia jest plaska. Mylili sie. Niejeden szaleniec dzisiaj WIE, z calkowita absolutna stuprocentowa pewnoscia, ze jest Adolfem Hitlerem albo Napoleonem Bonaparte.

Sewerynie jak gleboko i zarliwie bys w Boga nie wierzyl, ta wiara nigdy sie w wiedze nie zmienia. Wiedza z definicji wynika z empirycznych dowodow.

So wrz 22, 2007 14:44

Wiedza z definicji wynika z empirycznych dowodow

To akurat nie jest prawdą. Wiedza wynika z dowodów, to fakt, ale same dowody nie muszą być empiryczne. Nikt nie jest w stanie empirycznie udowodnić poprawności Twierdzenia Pitagorasa, a jednak jest ono udowodnione jako słuszne
Warto o takich szczegółach pamiętać w tej dyskusji

So wrz 22, 2007 14:52
Piszę to dla tego ponieważ ciągle ktoś domaga się na tym forum - udowodnijmy mi istnienie Boga a ja chciałem „udowodnić”, że udowodnić się tego nie da, że jest to niemożliwe z tego prostego powodu, że jesteśmy subiektywni w stosunku do przedmiotu, zdarzenia który / które usiłujemy udowodnić.

Buscador, mi chodzi o to samo. Obecny tu seweryn od N strn tego tematu stara się nam wykazać, że istnienie Boga jest obiektywnym faktem.

Stąd też takie moje czepianie się słów, bo jego wywody niemal od początku tej dyskusji są tak samo bezsensowne....

Crosis

N wrz 23, 2007 0:09

Sebastian, niewierzącemu nie udowodnisz istnienia Boga (czy czegokolwiek innego) - wiara to nie matematyka. A wierzącemu nie musisz nic udowadniać.
Ateizm się nie skończy w momencie gdy napiszesz to w tytule postu, skończy się razem z tym światem :)
Walisz głową w mur, no chyba, że sobie coś udowadniasz :)
Tak czy siak powodzenia!

N wrz 23, 2007 0:37

czytając te wypowiedzi (nie wszystkie)nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi nie zamierzam też zanadto wgłębiać się wtemat odtego sa badacze.Uważam jednak że Bóg istnieje dowodzą tego wszystkie religie swiata. Ja urodziłem sie iżyję w wierze rzymsko katolickiej i uznaję wszystkie jej zasadyi prawa, nie odmawiamswoich racji innym religiom chociaż uważam że nie mają racji Wg mnie istnieje jakaś inna wyższa większa mądrzejsza cywilizacja(Bóg) i nasz sposób myslenia i rozumowaniai początku wszystkiego nie jest w stanie tego ogarnąć.Pewno mój sposób myslenia wymaga kontaktu ze spowiednikiem?ale czy On potrafi mi to wyjasnić? i na razie WIERZĘ W bOGA OJCA itd

gyzyc

N wrz 23, 2007 1:46
skoro wątek się nazywa
"KONIEC ATEIZMU"
to czy szanowny autor tegoż właśnie dzięki tym rozumowaniom zyskał łaskę wiary?
albo czy ktokolwiek znany autorowi takową zyskał dzięki nim?
jeśli nie to skąd ów buńczuczny tytuł?

N wrz 23, 2007 2:27

To akurat nie jest prawdą. Wiedza wynika z dowodów, to fakt, ale same dowody nie muszą być empiryczne. Nikt nie jest w stanie empirycznie udowodnić poprawności Twierdzenia Pitagorasa, a jednak jest ono udowodnione jako słuszne
Warto o takich szczegółach pamiętać w tej dyskusji

To juz bardziej filozofia tego co definiujemy jako 'wiedze'. Mozna argumentowac, ze wiedza dotyczy jedynie tego co jest poznawalne - a wiec w otaczajacej nas rzeczywistosci beda to nauki przyrodnicze. Matematyka nie jest wtedy wiedza sama w sobie - gdyz nie jest do konca elementem wszechswiata a bardziej jest systemem ktory moze sluzyc do jego opisu.

N wrz 23, 2007 6:35

Buscador, mi chodzi o to samo. Obecny tu seweryn od N strn tego tematu stara się nam wykazać, że istnienie Boga jest obiektywnym faktem.
Crosis

Nigdzie nie piszę , że istnienie Boga jest obiektywnym faktem tylko ,że logika racjonalizm i nauka każe sądzieć , że jest to wysoce porawdopodobne. Faktem jest tylko to że stwierdzenia twoje są gołosłowne czyli bez pokrycia ,co wcześniej już maiłem okazje ci udowodnić.

Pn wrz 24, 2007 11:16

Nigdzie nie piszę , że istnienie Boga jest obiektywnym faktem tylko ,że logika racjonalizm i nauka każe sądzieć , że jest to wysoce porawdopodobne.

W naukowym pismie "Nature" czytalem, ze atezim wsrod naukowcow jest nieproporcjonalnie powszechniejszy niz wsrod innych grup spolecznych.
Jest to zreszta dosc logiczne, bo od czasow Laplace'a (ktory - odpowiadajac Napoleonowi na pytanie: dlaczego w dzielach uczonego nie ma nic o bogu - powiedzial: ta hipoteza nie byla mi do niczego potrzebna, sir) nic sie w tej mierze nie zmienilo.

Pn wrz 24, 2007 15:10

Seweryn napisał(a):
Nigdzie nie piszę , że istnienie Boga jest obiektywnym faktem tylko ,że logika racjonalizm i nauka każe sądzieć , że jest to wysoce porawdopodobne.

W naukowym pismie "Nature" czytalem, ze atezim wsrod naukowcow jest nieproporcjonalnie powszechniejszy niz wsrod innych grup spolecznych.
Jest to zreszta dosc logiczne, bo od czasow Laplace'a (ktory - odpowiadajac Napoleonowi na pytanie: dlaczego w dzielach uczonego nie ma nic o bogu - powiedzial: ta hipoteza nie byla mi do niczego potrzebna, sir) nic sie w tej mierze nie zmienilo.

Psychologia twierdzi ,że wiekszość ludzi nie ma racji .Prosty przykład ,wiekszosć ludzi jest biedna . Jako że naukowcy to też ludzie odnosi się to takrze do nich .
Nie mniej jednak jest spora rzesza naukowców którzy twierdzą , że świat jest dziełem Boga. Ale oczywiście można wierzyć wiekszości , która według psychologii nie ma racji. :)

Pn wrz 24, 2007 22:04

Psychologia twierdzi ,że wiekszość ludzi nie ma racji .Prosty przykład ,wiekszosć ludzi jest biedna . Jako że naukowcy to też ludzie odnosi się to takrze do nich .
Nie mniej jednak jest spora rzesza naukowców którzy twierdzą , że świat jest dziełem Boga. Ale oczywiście można wierzyć wiekszości , która według psychologii nie ma racji. :)

Sewerynie pozycja wiekszosc nie ma zadnego znaczenia na temat tego gdzie lezy prawda.

~40% naukowcow to wierzacy, ~10% wsrod elitarnych naukowcow to wierzacy.

Naukowcy to uniwersalnie ludzie ktorzy musza byc logiczni i racjonalni. To w sumie jest wymog pracy. Nie jest to moze silny dowod ale niewatpliwie jest to dowod na to, ze posrod ludzi ktorzy zarabiaja i zyja z wykorzystania tych cech istnienie Boga jest uwazane za malo prawdopodobny fakt.

Wt wrz 25, 2007 0:02

ale chyba wlasnie to jest najpiekniejsze w wierze, ze sie WIERZY ze Bog istnieje, a nie szuka dowodow.

wiara to co innego niz racjonalne analizowanie empiryczych przesłanek

wierzyc, czyli byc o czyms przekonanym, a nie zakladac, ze tylko ty masz racje- jak jest dowiemy sie po smierci, ale poki co ja wierze i mi z tym dobrze : a jak ktos nie chce to nie musi- nikt nikogo do niczego nie zmusza....

tylko zastanawia mnie jedna rzecz... co na portalu wiara.pl robia tacy zagorzali ateisci??? czyzby nie do konca byli pewni czy wierza??

moj tata zawsze powtarza, ze na łożu smierci nie ma ateistow, i wydaje mi se ze ma racje ;) ale to juz tak w ramach anegdotki- nie zlosliwosci :)

Wt wrz 25, 2007 0:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2089 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 140  Następna strona