| Autor |
Wiadomość |
|
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Wciąż ciekaw jestem, co zrobi Bóg z całym tym wszechświatem, kiedy to się wszsytko skończy. Ja też  i wszyscy chyba chrześcijanie  ale to wie tylko Bóg co sie stanie potem
Ja myslę, że wiem kamyku. A Ty czytujesz artykuły z "racjonalisty" ?
|
| N kwi 16, 2006 11:39 |
|
|
|
 |
|
gabriel
|
Cytuj: Pedofilia i nekrofilia jest karana w każdym kraju, a homoseksualizm w żadnym. Homo to normalni ludzie tacy jak my z inna orientacją seksualną ukierunkowaną na drugiego dorosłego homo. Co ci to przeszkadza ?
Prawo sie zmienia tysiace razy w ciagu tysiecy lat. i bedzie zmienialo sie dalej ( czyli jak wiatr zawieje ) ...slowa biblii nie Cytuj: He,He ... czyli te które pasuja do twojego widzi mi się np. HIV i ptasia grypa to kara boska, a te które nie pasują np. wypadek autyobusu z pielgrzymami do Częstochowy to co to jest ... dzieło Szatana ?[/code] A co moze zaprzeczysz ze neiktore kataklizmy zeslal Bog ? Moze i temu co pisze bibliia o kataklizmach sprowadzonych przez Boga tez zaprzeczysz ? Co do wypadku autobusu..ot zwyczajnie...albo ktos zlamal przepisy drogowe, albo blad czlowieka..albo blad maszyny tj jakiegos mechanizmu autobusu Cytuj: Widzę to tak: człowiek i szatan to marionetki Boga (Bóg zna jego przyszłość i przyszłość Szatana też - więcej: tym drugim manipuluje nawet), wieć przedziwnym zjawiskiem jest ten Bóg. Może robi to wszystko, bo pomimo tego, że wie co będzie, sam w to nie wierzy ? Tak jak Szatan w to, że polegnie w tym boju ?
Szatan jest potzrebny Bogu po to aby czlowiek wybral dobro albo zlo..z okreslonymi konsekwencjami tego....i to wszystko Szatan...to robi jako bo Bog mu na to pozwala Cytuj: Wciąż ciekaw jestem, co zrobi Bóg z całym tym wszechświatem, kiedy to się wszsytko skończy
Byl czas kiedy nie bylo wszechswiata, bedzie czas kiedy rowniez go nie bedzie
|
| N kwi 16, 2006 12:32 |
|
 |
|
Kamyk
|
Nie czytuje Jonathanie
|
| N kwi 16, 2006 12:35 |
|
|
|
 |
|
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Wciąż ciekaw jestem, co zrobi Bóg z całym tym wszechświatem, kiedy to się wszsytko skończy. Ja też  i wszyscy chyba chrześcijanie  ale to wie tylko Bóg co sie stanie potem
Kamyku, przecież to takie proste - wszyscy dobrzy ludzie idą do nieba, niezależnie jakiej na ziemi byli wiary
Czyżbyś w to watpił ?
Czy wierzysz w Boga głupca, który posyła przyjaciela JPII Krugera do piekła tylko dlatego że jest Żydem i nigdy w Chrystusa nie uwierzy ?
ale to wie tylko Bóg co sie stanie potem
Świete słowa Kamyku, tylko skąd Katolicy tacy pewni kto do nieba a kto do piekła - przykładów chyba nie muszę podawać
P.S.
Bardzo podoba mi sie system finansowania kościoła w Niemczech - kiedys było o tym u Weissa w Radiu Z.
Przy płaceniu podatków podatnik decyduje na który kościół przeznacza swój podatek i ma wszystko za darmo; chrzciny, ślub, pogrzeb itp
I wara kaznodziei od tego w co naprawdę on wierzy - to sprawa między wiernym a Bogiem. Czy to nie jest zdrowe Kamyku ?
A w KK ksiądz wie, że ten a ten żył poza kościołem zatem pogrzebu koscielnego nie będzie, bo z całą pewnościa idzie do piekła  - a na jakiej podstawie on to wie - Bogiem przecież nie jest
Pewnie powiesz, że ksiadz nie wie czy do piekła bo nikt nie wie
Zgoda, ale jeśli jest choć cien nadziei, że grzesznik może do nieba, to dlaczego odmawiać rodzinie pogrzebu kościelnego - gdy ona tego żąda ... a niestety takie idiotyzmy w KK są prawem 
|
| N kwi 16, 2006 13:07 |
|
 |
|
Kamyk
|
rafale, wciąż masz racje, że tylko Bóg wie kto będzie zbawiony
Jesli ktoś całe życie żył poza Kościołem, to dlaczego miałby mieć pogrzeb Kościelny? Taki człowiek wybrał. Czemu Kościół ma mu urządzać pogrzeb wbrew woli zmarłego?
|
| N kwi 16, 2006 13:19 |
|
|
|
 |
|
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Cytuj: Pedofilia i nekrofilia jest karana w każdym kraju, a homoseksualizm w żadnym. Homo to normalni ludzie tacy jak my z inna orientacją seksualną ukierunkowaną na drugiego dorosłego homo. Co ci to przeszkadza ?
Prawo sie zmienia tysiace razy w ciagu tysiecy lat. i bedzie zmienialo sie dalej ( czyli jak wiatr zawieje ) ...slowa biblii nie
Interpretacja Biblii zmienia sie bez przerwy, choćby idiotyczny czyściec w KK to czym jest, choćby rozpad Chrześcijaństwa to z jakiego powodu się dokonał, jak nie z różnej interpretacji Biblii.
Jak chcesz Biblie brac dosłownie to masz:
Kto wierzy w Chrystusa, będzie zbawiony.
Ze zdania tego wynika bezposrednio, że:
Kto nie wierzy w Chrystusa idzie do piekła !
Takich zdań jest w Biblii cała masa i wynika z niego idiotyzm, że wszyscy poza Chrześcijanami do piekła, bo to zdanie równoważne znane człowiekowi już w epoce kamiennej - co udowodniłem Wujowi Zbójowi.
Tylko mający rozumek na poziomie małpy z tego zdania wydedukuje, że Chrystus nie powiedział co z ludźmi którzy w niego nie wierzą.
Jak to nie powiedział skoro po prawj stronie jest wyłacznie niebo i piekło a po lewej wyłącznie wierzący i niewierzacy.
Owszem, gdyby do nieba można było trafic przez jakiegokolwiek innego Boga np. Allacha to wtedy mogłaby to byc implikacja i wtedy z tego zdania rzeczywiście nie wynikałoby co z ludźmi którzy nie wierzą w Chrystusa
... ale wówczas do tego samego nieba możnaby trafic przez Allacha
A to juz herezja według KK ... czyz nie ? 
|
| N kwi 16, 2006 13:27 |
|
 |
|
rafal3006
|
Kamyk napisał(a): rafale, wciąż masz racje, że tylko Bóg wie kto będzie zbawiony Jesli ktoś całe życie żył poza Kościołem, to dlaczego miałby mieć pogrzeb Kościelny? Taki człowiek wybrał. Czemu Kościół ma mu urządzać pogrzeb wbrew woli zmarłego?
Bo taka jest ostatnia wola zmarłego i jego rodziny - to jest świętość - i nie księdzu o tym decydować, czy ten człowiek bedzie zbawiony czy nie !
To sprawa między Bogiem a zmarłym i jego rodziną !
|
| N kwi 16, 2006 13:31 |
|
 |
|
Kamyk
|
Jeśli zmarły sobie zażyczył jednak Kościelnego pogrzebu, to ok. Ale jeśli sobie nie życzył? To ani Kościół, ani rodzina nie powinni sie wtrącać, tylko uszanować wole zmarłego.
|
| N kwi 16, 2006 13:52 |
|
 |
|
Buras
|
Zapytajcie zmarłego.
A te wszytkie ślady życia po śmierci, podrapane trumny i długie włosy, to z tego że nie zgadzał się z decyzją rodziny i nie chciał tu leżeć. 
|
| N kwi 16, 2006 14:21 |
|
 |
|
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Cytuj: Pedofilia i nekrofilia jest karana w każdym kraju, a homoseksualizm w żadnym. Homo to normalni ludzie tacy jak my z inna orientacją seksualną ukierunkowaną na drugiego dorosłego homo. Co ci to przeszkadza ?
Prawo sie zmienia tysiace razy w ciagu tysiecy lat. i bedzie zmienialo sie dalej ( czyli jak wiatr zawieje ) ...slowa biblii nie Interpretacja Biblii zmienia sie bez przerwy, choćby idiotyczny czyściec w KK to czym jest, choćby rozpad Chrześcijaństwa to z jakiego powodu się dokonał, jak nie z różnej interpretacji Biblii. Jak chcesz Biblie brac dosłownie to masz: Kto wierzy w Chrystusa, będzie zbawiony.Ze zdania tego wynika bezposrednio, że: Kto nie wierzy w Chrystusa idzie do piekła !Takich zdań jest w Biblii cała masa i wynika z niego idiotyzm, że wszyscy poza Chrześcijanami do piekła, bo to zdanie równoważne znane człowiekowi już w epoce kamiennej - co udowodniłem Wujowi Zbójowi. Tylko mający rozumek na poziomie małpy z tego zdania wydedukuje, że Chrystus nie powiedział co z ludźmi którzy w niego nie wierzą. Jak to nie powiedział skoro po prawj stronie jest wyłacznie niebo i piekło a po lewej wyłącznie wierzący i niewierzacy. Owszem, gdyby do nieba można było trafic przez jakiegokolwiek innego Boga np. Allacha to wtedy mogłaby to byc implikacja i wtedy z tego zdania rzeczywiście nie wynikałoby co z ludźmi którzy nie wierzą w Chrystusa  ... ale wówczas do tego samego nieba możnaby trafic przez Allacha  A to juz herezja według KK ... czyz nie ? 
Poslugujesz sie niby cytatami z bibli..a nie zadasz sobie nigdy trudu znalesc ten cytat bezposrednio z biblii i podac link do niego ( czasami przekrecony pojedynczy wyraz zmienia sens zdania )...zawsze tylko powtarzasz czyjes interpretacje..sprobuj siegnac do zrodla...czyli do biblii...a wtedy napewno latwiej bedzie nam sie dyskutowalo
|
| N kwi 16, 2006 17:14 |
|
 |
|
Atimeres
|
Kamyk napisał(a): Jeśli zmarły sobie zażyczył jednak Kościelnego pogrzebu, to ok. Ale jeśli sobie nie życzył? A dlaczego Kościół ma kierować się wolą jakiegoś zmarłego, który żył poza Kościołem i miał Kościół w nosie? Na pogrzebie są modlitewne odwołania do chrztu, do praktykowania przez zmarłego Eucharystii, do wypełniania woli Bozej... Na prawo do koscielnego obrzędu, aby nie był on pusty, musi ktoś spełniać pewne warunki...
|
| N kwi 16, 2006 17:46 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Na pogrzebie są modlitewne odwołania do chrztu, do praktykowania przez zmarłego Eucharystii, do wypełniania woli Bozej... Na prawo do koscielnego obrzędu, aby nie był on pusty, musi ktoś spełniać pewne warunki...
To sie oczywiście mieściło w moim rozumieniu zagadnienia
Bo jeśli ktoś był niewierzący, nawet na łożu śmierci odrzucał Chrystusa, ale zażyczył sobie pogrzebu po katolicku - to oczywiście Kościół powinien powiedzieć "nie"
W imie zasady "nic o nas bez nas" 
|
| N kwi 16, 2006 18:02 |
|
 |
|
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Poslugujesz sie niby cytatami z bibli..a nie zadasz sobie nigdy trudu znalesc ten cytat bezposrednio z biblii i podac link do niego ( czasami przekrecony pojedynczy wyraz zmienia sens zdania )...zawsze tylko powtarzasz czyjes interpretacje..sprobuj siegnac do zrodla...czyli do biblii...a wtedy napewno latwiej bedzie nam sie dyskutowalo Gabrielu, nie sadziłem że nie znasz Biblii na poziomie przedszkolaka ... że nie znasz zdania: "Kto wierzy w Chrystusa będzie zbawiony" które to występuje w wielu miejscach - idź na nauki do Rehelixa - on rzuca z rękawa takimi cytatami. Ale specjalnie dla Ciebie masz tu finał mojego starcia z Wujem Zbójem rafal3006 napisał(a): wuj zboj napisał(a): Rafal, nie ma rady... Potrzebujesz krotkiej lekcji z podstaw logiki. Odnosze sie tu do postow z poprzedniej strony i do postu bodajze ostatniego z serii, #138056.. rafal306 napisał(a): Jan. 5:24 24. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł z śmierci do żywota. wuj napisał(a): ze zdania tego NIE wynika, ze kto nie slucha slow Jezusa, stanie przed sadem albo nie ma zywota wiecznego; rafal3006 napisał(a): poucz sie algebry Boole'a Uczmy sie wiec  Zdanie Jezusa ma nastepujaca strukture logiczna: DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony Na podstawie tej przeslanki rozumujesz nastepujaco: (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: slucha AND wierzy => zbawiony) => (DLA KAZDEGO czlowieka zachodzi: NIE slucha OR NIE wierzy => NIE zbawiony). Zbadajmy tabelke logiczna twojego rozumowania. Zeby bylo krocej, piszmy S zamias "slucha", W zamiast "wierzy" i Z zamiast "zbawiony". Operator AND piszmy krotko jako ^, a operator logiczny OR piszmy krotko jako v. Mamy teraz: [code]S W Z | S^W Z S^W=>Z |~S ~W ~Sv~W ~z ~Sv~W=>~Z|(S^W=>Z)=>(~Sv~W=>~Z) W tych trzech przypadkach zdanie Jezusa jest PRAWDZIWE, a twoje zdanie jest FALSZYWE (i dlatego wtedy twoje wnioskowanie jest falszywe). Wypiszmy te przypadki slownie. Sa to przypadki, w ktorych zbawieni sa ludzie:- nie sluchajacy Jezusa i nie wierzacy Bogu; Ateiści - nie sluchajacy Jezusa i wierzacy Bogu; Żydzi - sluchajacy Jezusa i nie wierzacy Bogu. nie ma takiej religii - na razie Jeszcze raz, zeby bylo jasno: wedlug zasad ludzkiej logiki, zdanie mowiace "jesli sluchasz i wierzysz, to jestes zbawiony" dopuszcza bycie zbawionym rowniez jesli nie sluchasz i nie wierzysz. Zdanie to jedynie WYKLUCZA BRAK ZBAWIENIA w przypadku, gdy wierzysz i sluchasz. Bowiem zaprzeczenie zdania (S^W)=>Z brzmi: ~Z^S^W. Zaraz, zaraz Zbóju, gdzie tak pędzisz ? Już zapomnialeś o jakie twoje brednie toczymy tu boje - to ci u g óry przypominam Wytłumacz sie z tych bredni które napisałeś wyżej - wytłuściłem na czerwono Myślisz, że wystarczy podwinąć ogoneg i uciec ? A kto wpuścił Zydów i Ateistów do nieba w powyzszym rozumowaniu ? Co ty bredzisz, że w rzeczywistości analizuję inne zdanie Jan. 5:24 kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny Kto słucha głosu mego = Kto ślucha głosu Chrystusa = Kto wierzy w Chrystusa i wierzy temu który mnie posłał = wierzy Ojcu Memu = Wierzy w Boga Ojca Czyli: Kto wierzy w Chrystusa i Boga Ojca, ma żywot wieczny A kto wierzy w chrystusa i Boga Ojca jednocześnie - WYŁĄCZNIE CHRZEŚCIJANIE. zatem: Kto jest Chrześcijaninem, ma żywot wieczny upraszczjąc możemy powiedziec: Kto wierzy w Chrystusa, ma żywot wieczny bo istota Chrzescijaństwa i nowego testamentu jest Chrystus  Wyłącznie Chrześcijanie wierzą w Chrystusa jako Boga ! Jeśli jesteś juz 100% Mieszkiem to przeanalizuje Ci dokładnie całe zdanie: Kto wierzy w Chrystusa i Boga Ojca, ma żywot wiecznyZ którego oczywiście wynika, że wyłacznie Chrześcijanie maja zapewnione niebo !Pozostali do piekła A ty wpuściłeś do nieba nie tylko Żydów i Ateistów, ale nawet nie wiadomo co - czyli wiarę która w dniu dzisiejszym nie istnieje. Jak zmutujesz Chrześcian z jakimś dinozaurem który nie wierzy w Boga Ojca to taka wiara powstanie - pisałem o tym wyżej No i co Zbóju, jesteś już Mieszkiem, czy jeszcze nie ? Mam analizować, czy wystarczy ?  Kompromitacja Zbója totalna, prawda ? 
|
| N kwi 16, 2006 19:33 |
|
 |
|
rafal3006
|
Pytanie za 100 pkt.
Czy można w Kościele Katolickim zamówić msze św za duszę innowiercy np. Żyda, Protestanta, Prawosławnego ?
|
| N kwi 16, 2006 20:25 |
|
 |
|
Kamyk
|
Cytuj: Gabrielu, nie sadziłem że nie znasz Biblii na poziomie przedszkolaka ... że nie znasz zdania: "Kto wierzy w Chrystusa będzie zbawiony" które to występuje w wielu miejscach
Takie zdanie nie występuje w Biblii  podobne owszem, ale nie takie
To zdanie to tylko wyciągnięty sens
|
| N kwi 16, 2006 20:47 |
|
|
|