ATEIŚCI KWESTIONUJĄ LOGIKĘ
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Zaoferowano milion dolarów temu kto wykaże się umiejętnościami paranormalnymi w kontrolowanych warunkach. Wszyscy którzy się zgłosili byli albo szarlatanami albo szaleńcami. Nikt nic nie pokazał. I drugim dowodem jest brak jakichkolwiek dowodów po stronie wierzących.
Ok to już wiemy, że człowiek nie ma umiejętności paranormalnych, a przynajmniej ci którzy się zgłosili.
To teraz może już przedstaw, jakie doświadczenia i eksperymenty naukowe przeprowadzono, które weryfikują prawdziwość ateizmu?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt wrz 12, 2008 19:14 |
|
|
|
 |
movsd
|
Seweryn napisał(a): To teraz może już przedstaw, jakie doświadczenia i eksperymenty naukowe przeprowadzono, które weryfikują prawdziwość ateizmu?
Wiesz dobrze, że chrześcijanie tak ustanowili definicję boga (wszechwiedzący, poza czasem i przestrzenią), że nie można wprost udowodnić jego nieistnienia.
Istnieją jednak dowody pośrednie (czy jak kto woli przesłanki). Przedstawiłem je w poście wyżej i w temacie "argumenty na nieistnienie Boga".
|
Pt wrz 12, 2008 19:31 |
|
 |
Seweryn
|
movsd napisał(a): Wiesz dobrze, że chrześcijanie tak ustanowili definicję boga (wszechwiedzący, poza czasem i przestrzenią), że nie można wprost udowodnić jego nieistnienia. Istnieją jednak dowody pośrednie (czy jak kto woli przesłanki). Przedstawiłem je w poście wyżej i w temacie "argumenty na nieistnienie Boga". Przedstwiłeś , że ci którzy się zgłosili nie mieli zdolności paranormalnych, więc masz przesłanki aby nie wierzyć w ich zdolnosci paranormalne , ale co to ma wspólnego z Bogiem i tym, że nie masz żadnych dowodów naukowych na to, że ateizm jest prawdziwy i że nie jest tylko jednym z : movsd napisał(a): nieskończenie wiele logicznie spójnych światopoglądów - to który jest prawdziwy weryfikuje doświadczenie, np eksperyment naukowy.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt wrz 12, 2008 19:44 |
|
|
|
 |
R6
|
Ani Ty na Jahwe nie masz ani on na ateizm. A wierzyć i tak będziesz żeby nie wiem co, nawet jeśli byłby taki dowód. Za dużo zainwestowałeś, jesteś zbyt uzależniony od wiary. Mnie ateizm nie jest konieczny dlatego nie jestem ateistą. Szukam, ale nie wymyślam takich absurdalnych argumentów ja Ty.
Jeśli Boga nie ma to trudno. Jeśli jest to fajnie, ale niewiele z tego rozumiem.
Im bardziej poznaje szczegóły chrześcijaństwa tym bardziej się od niego oddalam.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pt wrz 12, 2008 21:21 |
|
 |
movsd
|
snafu napisał(a): movsd napisał(a): Wiesz dobrze, że chrześcijanie tak ustanowili definicję boga (wszechwiedzący, poza czasem i przestrzenią), że nie można wprost udowodnić jego nieistnienia. I na dodatek specjalnie po to aby zrobić użytkownikowi portalu wiara.pl o nicku movsd na złość. Tak właśnie sprytnie to było pomyślane...
Oczywiście nie konkretnie mi na złość, ale wszystkim sceptykom. To już nie te czasy, kiedy wystarczyło się wspiąć na górę np Olimp, żeby stwierdzić że nie ma tam bóstw...
|
Pt wrz 12, 2008 21:40 |
|
|
|
 |
snafu
|
movsd napisał(a): Oczywiście nie konkretnie mi na złość, ale wszystkim sceptykom.
A jakim konkretnie? Bo chyba łatwo to wyśledzić skoro twierdzisz, że teologia chrześcijańska rozwijała się "na złość" w ramach opozycji przeciwko określonym poglądom sceptycznym.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
Pt wrz 12, 2008 22:14 |
|
|
|