Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ? 

Zwykły pogrzeb katolicki. 62%  62%  [ 78 ]
Wikiński spływ do morza. 4%  4%  [ 5 ]
Słowiański kurhan. 6%  6%  [ 7 ]
Spalenie i rozsypanie prochów w jakimś romantycznym miejscu :) 29%  29%  [ 36 ]
Liczba głosów : 126

Autor Wiadomość

http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4& ... 1168578347
Cytuj:
kanon 1176 § 3:
Kościół usilnie zaleca zachowanie pobożnego zwyczaju grzebania ciał zmarłych. Nie zabrania jednak kremacji, jeśli nie została wybrana z pobudek przeciwnych nauce chrześcijańskiej.

Zwrot znaczeniowo-emocjonalny tego kanonu jest jednak silnie nakierowany na zwykły pochówek, a przyzwolenie kremacji jest mocno zabarwione niechęcią...
Warunkowo pozwalamy, ale odradzamy :)
Dalej czytamy pogańskie świadectwo:
Cytuj:
Tytułem przykładu przytoczę wypowiedź Frontona z Cyrty (z roku ok. 150), który wyśmiewał naiwność chrześcijan, podejrzewał ich bowiem o to, że sprzeciwiają się kremacji w niemądrej wierze, iż ułatwią w ten sposób Panu Bogu wskrzeszenie ciała:

Nie uznają stosów pogrzebowych i potępiają palenie ciał - jak gdyby nie było tak, że każde ciało, nawet jeśli ogień go nie tknie, rozkłada się, i jak gdyby nie było wszystko jedno, czy rozszarpią je dzikie zwierzęta, czy morze pochłonie, ziemia przykryje lub płomień zniszczy (Minucjusz Feliks, Oktawiusz, 11,4).

Łepski gość z tego poganina, z drugiej strony łezka się kręci ze wzruszenia nad dziecięco-naiwną wiarą naszych przodków wierzących literalnie w zmartwychwstanie ciała :)

Pt sty 12, 2007 13:12

Zwrot znaczeniowo-emocjonalny tego kanonu jest jednak silnie nakierowany na zwykły pochówek, a przyzwolenie kremacji jest mocno zabarwione niechęcią...
Warunkowo pozwalamy, ale odradzamy :)

Może nie tyle z niechęcią ile z ostrożnością. Po prostu Kościół nie zwraca już uwagi na to to w jaki sposób oddaje się szacunek zmarłemu. Bardziej patrzy na intencje jakie za tym idą. Jeśli za aktem kremacji nie kryje się negacja wiary w Zmartwychwstanie to nie ma w tym nic złego.

Cytuj:
Dalej czytamy pogańskie świadectwo:
Cytuj:
Tytułem przykładu przytoczę wypowiedź Frontona z Cyrty (z roku ok. 150), który wyśmiewał naiwność chrześcijan, podejrzewał ich bowiem o to, że sprzeciwiają się kremacji w niemądrej wierze, iż ułatwią w ten sposób Panu Bogu wskrzeszenie ciała:

Nie uznają stosów pogrzebowych i potępiają palenie ciał - jak gdyby nie było tak, że każde ciało, nawet jeśli ogień go nie tknie, rozkłada się, i jak gdyby nie było wszystko jedno, czy rozszarpią je dzikie zwierzęta, czy morze pochłonie, ziemia przykryje lub płomień zniszczy (Minucjusz Feliks, Oktawiusz, 11,4).

Łepski gość z tego poganina, z drugiej strony łezka się kręci ze wzruszenia nad dziecięco-naiwną wiarą naszych przodków wierzących literalnie w zmartwychwstanie ciała :)

Musisz wziąć pod uwagę ówczesne uwarunkowania historyczne i kulturowe. Kremacja była powszechnie uważana za pogański zwyczaj dlatego ówcześni chrześcijanie rzeczywiście tak do tego zjawiska podchodzili.

Pt sty 12, 2007 13:34

Z tych opcji wyżej wymienionych to fajnie by było jakby moje skremowane popioły rozsypali nad jakimś jeziorem zakochanych ;-) ale jako że nie ma takiej opcji jak "inne" czy coś w tym stylu, to tak naprawdę chciałbym aby moje zwłoki pożarł pyton :razz:

Pn sty 22, 2007 17:42
Zobacz profil WWW

Chciałbym, żeby moje cialo zostalo przerobione na biopaliwo.

N lut 18, 2007 21:14
Zobacz profil WWW

Najlepszy jest tradycyjny, "normalny" pogrzeb. Ciało złożone po ludzku w grobie na cmentarzu.

Tak na marginesie to cmentarze są bardzo przyjemnymi miejscami. ^_^ Lubię tam spacerować.

Śr lut 21, 2007 15:00

Chciałbym, żeby moje cialo zostalo przerobione na biopaliwo.

a to się da :?:

Arylyn napisał(a):
Najlepszy jest tradycyjny, "normalny" pogrzeb. Ciało złożone po ludzku w grobie na cmentarzu.

Tak na marginesie to cmentarze są bardzo przyjemnymi miejscami. ^_^ Lubię tam spacerować.

Tylko że nekropolie się powoli wypełniają. Umieralność wzrasta cały czas, przyrost naturalny jest ujemny. Burzyć oddziały szpitalne dla noworodków żeby budować cmentarze :?: (przykład ekstremalny)...

Byłbym wdzięczny - może przeoczyłem, trochę mnie nie było - za przytoczenie, czy Kościół wprost w swoim współczesnym nauczaniu zakazuje kremacji :?:

W końcu - ciało zjedzą w grobie robaki (czyli i tak zostanie zniszczone), a przy kremacji ulega spopieleniu. Różnica :?: Żadna. Tylko że dzieje się to szybciej, efekt jest natychmiastowy.

Z praktycznego punktu widzenia - nie ma problemu, by odwiedzać grób zmarłych, gdy jest on blisko, powiedzmy w miejscowości/mieście gdzie się mieszka. A co z grobami gdzieś daleko, np. na drugim końcu kraju :?: Niszczeją, są profanowane - czasami raz w roku czy na rocznicę, jak jest czas, pojedzie się tam, posprząta i postawi kwiaty czy zapali znicz.

A tak - człowiek ma urnę z prochami najbliższych, która stoi na specjalnym miejscu w domu. Siłą rzeczy, patrzy się w to miejsce i wspomina duszę zmarłego, jest często okazja aby mimochodem pomodlić się jego intencji.

Nie chciałbym być odbierany jako zwolennik pójścia na łatwiznę. Pójściem na łatwiznę jest, moim zdaniem, pochowanie kogoś na cmentarzu i przypominanie sobie o nim raz do roku... albo i rzadziej.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr lut 21, 2007 15:44
Zobacz profil WWW

Gnijące ciało ludzkie z pewnością wydziela jakieś gazy. Dlaczego nie zastosować ich dla rozwiązania problemu energetycznego ?

Śr lut 21, 2007 22:35
Zobacz profil WWW

pogrzeb jest smutny - przeczytałam powyżej - a jaki ma być ??
Powiedzcie komuś kto aktualnie kogoś stracił, że ma się radować - jakaś paranoja przecież. Na poziomie intelektualnym pewnie zdajemy sobie sprawe w takich momentach ( albo mamy przynajmiej nadzieje), że zmarły poszedł do lepszego życia, ale dla tych co zostają to przecież straszne cierpienie... Uważam, że nie należy z własnego pogrzebu robić "ceremoni dla siebie", należy pomyśleć też o tych co zostają.

Cz lut 22, 2007 6:45
Cóż, jakoś są ludy na przykład w Afryce, które gdy ktoś umrze urządzają wielkie święta i radują się, że jest mu teraz dobrze.

Pt lut 23, 2007 2:13

Gdybym mieszkał w chacie z odchodów to też bym się cieszyl ze śmierci.

Pn lut 26, 2007 1:48
Zobacz profil WWW

Tyle, ze ty teraz tylko dla swojego cynizmu czaczku :) ...
A oni całkiem na poważnie.

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn lut 26, 2007 1:59
Chaty z odchodów? Masz na to jakieś zdjęcia czy próbowałeś być śmieszny?

Pn lut 26, 2007 16:37

Post Re: Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ?
http://wiadomosci.onet.pl/2157900,11,cz ... ,item.html]

Wielki katolik Lech Wałęsa chce się skremować, ale prochy zakopać w ziemi. Ciekawe, myślałem, że będzie bardziej "po linii".

Wt kwi 20, 2010 8:12

Haha, Jajko, ale masz ubaw, nie ? CO jeszcze tam sobie myślałeś ? Wyjaw nam.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt kwi 20, 2010 8:14

Dlaczego ubaw?? Co jest zabawnego w tym, że ktoś chce się spalić po śmierci????

Wt kwi 20, 2010 8:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona